POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SOCIJALNA ZAŠTITA

BRIGA ZA DECU OMETENU U RAZVOJU 

Bez nepravilnosti u Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“

Subotica, 23. jul 2021.

 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je obavešteno od strane Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI) o anonimnoj prijavi sa fotografijama, u kojoj se ukazuje na neadekvatnu brigu o korisnicima Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici.

Odmah po dobijanju prijave, nadležna Pokrajinska inspekcija socijalne zaštite, koja je pre deset dana bila u nadzoru u ustanovi, kada nisu utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti, izvršila je vanredni inspekcijski nadzor

Inspekcija je ustanovila da lice sa slike aktuelno nije korisnik na smeštaju u ustanovi. Na fotografiji u anonimnoj prijavi je bivši korisnik koji je nakon jednomesečnog lečenja u Tiršovoj i više prethodnih hospitalizacija, zbog urođenih višestrukih bolesti, preminuo u martu ove godine.

U prethodnom periodu korisnik je bio redovno praćen od strane dečjeg kardiologa, dečjeg psihijatra i drugih specijalista medicine.

Tokom nadzora, inspekcija je utvrdila da nijedan korisnik nema bilo kakvu vrstu povreda, kako se navodilo u anonimnoj prijavi.

Inspektori socijalne zaštite povodom upućene predstavke nisu utvrdili ni jednu nepravilnost iz nadležnosti inspekcije socijalne zaštite. Inspekcija socijalne zaštite uputiće dopis zdravstvenoj inspekciji radi postupanja iz njihove nadležnosti.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević lično je posetila Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici.

Nakon razgovora sa zaposlenima i obilaska ustanove, ocenjeno je da je potrebno da se intenzivira saradnja sa centrima za socijalni rad radi ubrzavanja izmeštanja u hraniteljske porodice jedanaestoro dece do tri godine starosti, a koje se nalaze na smeštaju u ustanovi.

Novi objekat je u fazi radova i njime će se stvoriti kapacitet za smeštaj koji će rasteretiti smeštajni kapacitet postojećeg objekta i doneće nove sadržaje za različite aktivnosti korisnika – fiskulturna sala, bazen i slično.

Bazen i fiskulturna sala su građeni po savremenim standardima i u potpunosti prilagođeni potrebama korisnika. Fiskulturna sala je projektovana za više sadržaja i različitih aktivnosti korisnika, koje će pospešiti očuvanje njihovih fizičkih potencijala.

Bazen će biti dostupan i teže pokretnim korisnicima kroz posebne mehanizme, takozvane „korpe“, koje će im omogućiti bezbedan pristup i korišćenje bazena.

Potrebno je ojačati i kadrovske kapacitete, kako bi se u što većoj meri obezbedio individualni rad sa korisnicima. 

Sa predstavnicima resornog ministarstva u poseti ustanovi bili su i predstavnici Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom.

Ministarstvo napominje da u okviru svojih redovnih aktivnosti inspekcije socijalne zaštite vrše redovne inspekcijske nadzore i istovremeno ističe važnost svih vrsta prijava i ukazivanja na potencijalne nepravilnosti. 

U tom smislu, Ministarstvo zahvaljuje Inicijativi za prava osoba sa mentalnim invaliditetom na prosleđenoj anonimnoj prijavi i poziva sve koji imaju bilo kakva slična saznanja da o tome obaveste Ministarstvo, kako bi se svi navodi odmah ispitali i preduzele adekvatne mere.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/563757/bez-nepravilnosti-u-domu-za-decu-ometenu-u-razvoju-kolevka.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)