POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SOCIJALNA ZAŠTITA

Prioritet zaštita najosetljivijih kategorija stanovništva

Beograd, 27. maj 2021.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je cilj tog ministarstva da se efekti pandemije u što manjoj meri odraze na najosetljivije kategorije stanovništva.

Kisić Tepavčević je, predstavljajući planove u oblasti socijalne politike u uslovima pandemije na Kopaonik biznis forumu 2021, ukazala na to da sve vanredne situacije i krize najjače pogađaju najosetljivije kategorije stanovništva.

Zato je naš cilj da, različitim merama i strategijama, uradimo sve kako bi se ta kategorija građana zaštitila, istakla je ona i dodala da je najvažniji zadatak Ministarstva u uslovima pandemije očuvanje života i zdravlja korisnika ustanova socijalne zaštite i zaposlenih.

Ministarka je rekla da je zadatak i sprečavanje ulaska virusa u ove ustanove, što je u najvećem broju i postignuto, zahvaljujući zaposlenima, koji su uložili ogroman rad i trud.

Ministarstvo je, kako je navela, pored ostalog, nabavljalo zaštitnu medicinsku i drugu opremu i testove za detektovanje svih potencijalnih nosilaca virusa.

Kisić Tepavčević je podsetila na to da je proces vakcinacije počeo upravo od najstarijeg dela stanovništva – korisnika gerontoloških centara, koji su pokazali kako se ponaša odgovorno i savesno, uz napomenu da je do ovog trenutka vakcinisano približno 90 odsto korisnika ustanova socijalne zaštite.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je u vreme pandemije ojačalo kadrovske kapacitete ustanova socijalne zaštite zaposlivši 825 osoba na neodređeno vreme.

Kisić Tepavčević je napomenula i da za vreme trajanja pandemije nijedno pravo nije uskraćeno korisnicima i da nije bilo kašnjenja isplata socijalnih davanja.

Ministarstvo je, kako je istakla, pokrenulo izradu različitih zakona i strateških dokumenata koji će omogućiti lakše i brže sprovođenje različitih usluga socijalne zaštite.

Ona je ukazala na to da je donet Zakon o socijalnoj karti, koji će doprineti pravednijoj raspodeli socijalne pomoći, a pokrenut je i proces izrade izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti, kao i Strategije deinstitucionalizacije i razvoja usluga u zajednici.

Kisić Tepavčević je napomenula da resorno ministarstvo sprovodi niz aktivnosti u cilju očuvanja svakog radnog mesta i da se kontinuirano kreiraju mere aktivne politike zapošljavanja, gde prioritet imaju teže zapošljive kategorije.

Značajni resursi, kako je naglasila, usmereni su na podsticaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom, za šta je, u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ove godine izdvojeno milijardu i 175 miliona dinara.

Kisić Tepavčević je najavila da će Ministarstvo nastaviti sa realizacijom programa „Moja prva plata“, koji je zaživeo tokom pandemije, a u okviru koga je angažovano više od 8.000 mladih.

Jedan od ciljeva Ministarstva jeste unapređenje normativnih okvira u oblasti rada, pa se, pored ostalog, radi na izradi zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, sa ciljem smanjenja rada na crno, navela je ministarka.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/548859/prioritet-zastita-najosetljivijih-kategorija-stanovnistva.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)