POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SEĆANJE

Srbija neće zaboraviti poginule tokom NATO agresije

Beograd, 24. mart 2021.

 

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin položio je danas, u Ulici kneza Miloša, venac na Spomen-ploču pripadnicima MUP-a koji su poginuli tokom NATO agresije 1999. godine, poručivši da Srbija nikada neće zaboraviti taj zločin.

Vulin je naveo da je ova agresija na SR Jugoslaviju poslednji veliki, nekažnjeni zločin u 20. veku, u kojem je srpski narod krvario i doneo slobodu mnogim drugim narodima, a završen je tako što su Srbiju nekadašnji saveznici iz dva svetska rata, zajedno sa zajedničkim neprijateljima iz tih ratova, sramno bombardovali, raskomadali našu teritoriju i pobili našu decu.

Nijedan vojnik, nijedan policajac nije zaslužio da umre. Svaka smrt čoveka koji je branio svoju zemlju je zločin. Zato tako licemerno zvuči kada nam stignu poluizvinjenja u kojima se kaže da žale zbog toga što su ubijali našu decu, rekao je on.

Ministar je istakao da su i policajci i vojnici koji su stradali tokom agresije bili naša deca i da nisu zaslužili da svoju decu ostave kao siročad.

Nikada nećemo zaboraviti, niti prestati da tražimo pravdu. Nikada nećemo prestati da tražimo imena onih koji su ubili Milicu Rakić i nikada nećemo prestati da tražimo da se ovo nikada i nikome ne ponovi, poručio je Vulin.

Prema njegovim rečima, upravo zbog toga su srpska država i predsednik Republike Aleksandar Vučić zauzeli čvrst stav, koji nikada nećemo menjati, a to su vojna neutralnost i stav da nikada naša vojska i policija nikome drugom neće činiti ono što su činili nama.

Nikada nijedan srpski vojnik i policajac neće činiti ono što su činili NATO vojnici u zločinima prema SR Jugoslaviji. Da se ovo nikada ne bi ponovilo, moramo da budemo jaki. Koliko nam bude snažna vojska, policija, država, toliko ćemo biti slobodni i toliko će neka nova agresija biti daleko od nas, poručio je ministar.

General-potpukovnik policije u penziji Obrad Stevanović istakao je da je ponosan na to što je zajedno sa drugim predstavnicima posebnih jedinica policije i svih drugih policijskih jedinica deo obeležavanja sećanja na početak NATO agresije, u kojoj su žrtve bili vojnici, policajci, a ponajviše civili.

Najveći deo ovog perioda od dve decenije pretežno smo slušali o tome kako su branioci naše otadžbine kvalifikovani najčešće kao ratni zločinci. Jasno je i veoma sam ponosan na to što država priznaje žrtve policijskih snaga koje su, uz rame sa vojskom i građanima, branile svoju zemlju od 19 najmoćnijih zemalja članica NATO, rekao je Stevanović.

On je podsetio na to da je NATO pre 22 godine, suprotno međunarodnom pravu i poveljama Ujedinjenih nacija, izvršio agresiju na jednu suverenu državu, koja pre toga nije napala bilo koju drugu državu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/530380/srbija-nece-zaboraviti-poginule-tokom-nato-agresije.php

* * *

 

Položen venac na Spomenik deci stradaloj u NATO agresiji

                        

Beograd, 24. mart 2021.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednica Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Darija Kisić Tepavčević položila je danas, povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji, venac na Spomenik deci stradaloj u NATO agresiji u beogradskom parku Tašmajdan.

Kisić Tepavčević je tom prilikom ukazala na to da su za 78 dana NATO agresije izvršeni brojni napadi na civilne i vojne ciljeve, stradali su nevini ljudi, pričinjena je značajna materijalna šteta i narušena je životna sredina.

Izgubljeni životi su najveći gubitak za svakog od nas i to je nešto što nikada ne smemo da zaboravimo, poručila je ministarka i dodala da su stradanja dece i njihove suze najbolnije i najpotresnije za svakog čoveka.

Prema njenim rečima, Milica, Sanja, Branimir i brojne druge dečje žrtve na bolan način podsećaju na proleće 1999. godine.

Izgubljena mladost i prekinuto detinjstvo su jedan od najstrašnijih gubitaka i zato smo danas tu, da odamo počast svoj deci žrtvama NATO bombardovanja i da pošaljemo poruku da se takvo zlo više nikada i nikome ne ponovi, istakla je Kisić Tepavčević.

Počast deci stradaloj u NATO agresiji odali su i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Večernje novosti“, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Spomenik deci stradaloj u NATO agresiji podigle su „Večernje novosti“ sa svojim čitaocima neposredno po okončanju napada NATO snaga na našu zemlju.

Spomenik je posvećen uspomeni na decu stradalu od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/530464/polozen-venac-na-spomenik-deci-stradaloj-u-nato-agresiji.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)