POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SEĆANJA

DAN EVROPE 

Joksimović: Dan Evrope za život u miru, jedinstvu i prosperitetu

Beograd, 9. maj 2021.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Dan Evrope, a istovremeno i Dan pobede, praznik koji simbolizuje odluku evropskih nacija da, nakon vekova međusobnih sukoba i razaranja Evrope, žive u miru, jedinstvu, prosperitetu i solidarnosti.

Joksimović je tim povodom istakla da značaj i snagu te odluke možemo jasno da razumemo kako u istorijskom kontekstu nastanka Evropske unije, od kada je francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman predložio saradnju Francuske i Nemačke na polju čelika i uglja, tako i danas, u uslovima kada EU radi na sopstvenoj revitalizaciji uz izuzetne napore da prevaziđe posledice nastale pandemijom COVID-19.

Svi lideri evropskih zemalja, pa i Srbije, kao ključni prioritet u vremenu pred nama definisali su oporavak od krize, pre svega, sprovođenjem konkretnih projekata koji će ubrzati prelazak na jedino dugoročno održivu, klimatski neutralnu, konkurentnu i modernu ekonomiju koja efikasno koristi svoje resurse, onako kako je predviđeno strateškim dokumentom Unije – Dogovorom EU o zelenoj agendi, navela je ona.

Potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan krajem prošle godine, Srbija se, kako je podvukla, zajedno sa ostalim potpisnicama saglasila da elementi Evropskog zelenog dogovora budu i nova strategija održivog razvoja i rasta i na Zapadnom Balkanu.

Prema njenim rečima, Evropska komisija odredila je i dodatnih devet milijardi evra za investicije i podršku konkurentnosti i inkluzivnom rastu, održivoj povezanosti i dvojnoj zelenoj i digitalnoj tranziciji kroz podsticajni Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, kao finansijski instrument za uspešniju primenu nove metodologije pristupnog procesa.

Spremno smo u Srbiji pristupili realizaciji ovih ciljeva, razumevajući da održiva budućnost postoji za one koji su u stanju da se menjaju čak i u najtežim okolnostima, naglasila je ministarka.

Važno je, kako je poručila, da smo kadri i hrabri da prepoznamo probleme i da menjamo prakse koje ne daju dovoljno rezultata, jačajući time otpornost srpskog društva i države na krize, da uvodimo nova rešenja i da svaki dan radimo i za sadašnjost i budućnost svakog građanina u svakom delu Srbije.

Srbija je danas predvodnica regiona na putu punopravnog članstva u EU. Taj put i partnerska saradnja sa EU ne ogleda se samo u procesu pristupnih pregovora Srbije, već i u uspešnom programiranju razvojne pomoći EU, kao i u najznačajnijoj spoljnotrgovinskoj razmeni i investicijama, navela je Joksimović.

Uprkos vanrednim okolnostima, kako je dodala, EU je odlučila da primenom nove metodologije proces proširenja nastavi pojačanom dinamikom.

Takođe, i Srbija je odlučila da na najbolji način iskoristi prednosti reformisane metodologije pregovaranja kako bi doprinela ubrzanju procesa pristupanja u EU, u skladu sa objektivnim i uravnoteženim sagledavanjem naših rezultata, objasnila je ona.

Osnažili smo političko vođenje procesa, prilagodili sve pregovaračke strukture novom zahtevu EU za snažnijim političkim upravljanjem procesom, pojačali tempo reformi u oblasti vladavine prava, precizirala je Joksimović.

Prema njenim rečima, bržom dinamikom ispunjavamo kriterijume za još neotvorena poglavlja u okviru klastera tri – inkluzivni rast i konkurentnost, kao i klastera 4 – zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost.

Očekujemo da će do kraja portugalskog predsedavanja Savetu EU biti organizovana posebna politička Međuvladina konferencija na kojoj ćemo voditi strateški politički dijalog i možda biti u prilici da otvorimo jedan od klastera, ocenila je ministarka.

Obeležavajući svečano današnji dan, kako je predočila, Srbija slavi dve neprolazne vrednostislobodu i nastanak moderne zajednice evropskih nacija, jer je naša zemlja kroz istoriju, dokazano i svojim velikim žrtvama, branila tekovine slobodne i moderne Evrope.

Srećan nam Dan Evrope i Dan pobede, navela je Joksimović u saopštenju za javnost.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/543703/joksimovic-dan-evrope-za-zivot-u-miru-jedinstvu-i-prosperitetu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)