POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SEĆANJA

DAN EVROPE 

Joksimović: Dan Evrope za život u miru, jedinstvu i prosperitetu

Beograd, 9. maj 2021.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Dan Evrope, a istovremeno i Dan pobede, praznik koji simbolizuje odluku evropskih nacija da, nakon vekova međusobnih sukoba i razaranja Evrope, žive u miru, jedinstvu, prosperitetu i solidarnosti.

Joksimović je tim povodom istakla da značaj i snagu te odluke možemo jasno da razumemo kako u istorijskom kontekstu nastanka Evropske unije, od kada je francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman predložio saradnju Francuske i Nemačke na polju čelika i uglja, tako i danas, u uslovima kada EU radi na sopstvenoj revitalizaciji uz izuzetne napore da prevaziđe posledice nastale pandemijom COVID-19.

Svi lideri evropskih zemalja, pa i Srbije, kao ključni prioritet u vremenu pred nama definisali su oporavak od krize, pre svega, sprovođenjem konkretnih projekata koji će ubrzati prelazak na jedino dugoročno održivu, klimatski neutralnu, konkurentnu i modernu ekonomiju koja efikasno koristi svoje resurse, onako kako je predviđeno strateškim dokumentom Unije – Dogovorom EU o zelenoj agendi, navela je ona.

Potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan krajem prošle godine, Srbija se, kako je podvukla, zajedno sa ostalim potpisnicama saglasila da elementi Evropskog zelenog dogovora budu i nova strategija održivog razvoja i rasta i na Zapadnom Balkanu.

Prema njenim rečima, Evropska komisija odredila je i dodatnih devet milijardi evra za investicije i podršku konkurentnosti i inkluzivnom rastu, održivoj povezanosti i dvojnoj zelenoj i digitalnoj tranziciji kroz podsticajni Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, kao finansijski instrument za uspešniju primenu nove metodologije pristupnog procesa.

Spremno smo u Srbiji pristupili realizaciji ovih ciljeva, razumevajući da održiva budućnost postoji za one koji su u stanju da se menjaju čak i u najtežim okolnostima, naglasila je ministarka.

Važno je, kako je poručila, da smo kadri i hrabri da prepoznamo probleme i da menjamo prakse koje ne daju dovoljno rezultata, jačajući time otpornost srpskog društva i države na krize, da uvodimo nova rešenja i da svaki dan radimo i za sadašnjost i budućnost svakog građanina u svakom delu Srbije.

Srbija je danas predvodnica regiona na putu punopravnog članstva u EU. Taj put i partnerska saradnja sa EU ne ogleda se samo u procesu pristupnih pregovora Srbije, već i u uspešnom programiranju razvojne pomoći EU, kao i u najznačajnijoj spoljnotrgovinskoj razmeni i investicijama, navela je Joksimović.

Uprkos vanrednim okolnostima, kako je dodala, EU je odlučila da primenom nove metodologije proces proširenja nastavi pojačanom dinamikom.

Takođe, i Srbija je odlučila da na najbolji način iskoristi prednosti reformisane metodologije pregovaranja kako bi doprinela ubrzanju procesa pristupanja u EU, u skladu sa objektivnim i uravnoteženim sagledavanjem naših rezultata, objasnila je ona.

Osnažili smo političko vođenje procesa, prilagodili sve pregovaračke strukture novom zahtevu EU za snažnijim političkim upravljanjem procesom, pojačali tempo reformi u oblasti vladavine prava, precizirala je Joksimović.

Prema njenim rečima, bržom dinamikom ispunjavamo kriterijume za još neotvorena poglavlja u okviru klastera tri – inkluzivni rast i konkurentnost, kao i klastera 4 – zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost.

Očekujemo da će do kraja portugalskog predsedavanja Savetu EU biti organizovana posebna politička Međuvladina konferencija na kojoj ćemo voditi strateški politički dijalog i možda biti u prilici da otvorimo jedan od klastera, ocenila je ministarka.

Obeležavajući svečano današnji dan, kako je predočila, Srbija slavi dve neprolazne vrednostislobodu i nastanak moderne zajednice evropskih nacija, jer je naša zemlja kroz istoriju, dokazano i svojim velikim žrtvama, branila tekovine slobodne i moderne Evrope.

Srećan nam Dan Evrope i Dan pobede, navela je Joksimović u saopštenju za javnost.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/543703/joksimovic-dan-evrope-za-zivot-u-miru-jedinstvu-i-prosperitetu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)