POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SEĆANJA

Dan sećanja na žene žrtve nasilja 

Neophodna sveobuhvatna zaštita žena i devojčica od nasilja

Beograd, 18. maj 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je danas, povodom Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, da je neophodna sveobuhvatna i koordinirana zaštita žena i devojčica od svakog oblika nasilja.

Mihajlović je istakla da retko da prođe dan a da ne čujemo da je neka žena maltretirana, seksualno uznemiravana ili, nažalost, ubijena, što se desilo i juče u Valjevu.

Ubistvo ove mlade žene treba da bude podsetnik svima da je nasilje tu oko nas, u našem komšiluku, gradu, i da moramo svi zajedno da se borimo protiv toga, rekla je ona.

Prema njenim rečima, svaka institucija, organizacija, ali i pojedinac nose deo odgovornosti u procesu borbe protiv nasilja i dostizanju nulte tolerancije na nasilje.

Potpredsednica Vlade je poručila ženama da nisu same u ovoj borbi, dodavši da je važno da ohrabrimo žene u svom okruženju da ukoliko trpe bilo koji vid nasilja – bilo ono fizičko, psihološko ili seksualno, nasilnike prijave i zatraže pomoć i zaštitu.

I svi mi da prijavimo nasilje ako znamo da ono postoji, umesto što okrećemo glavu, opravdavajući nasilje privatnom stvari. Sve dok ijedna devojčica ili žena trpe nasilje, mi kao društvo ne možemo da se razvijamo niti da gradimo bolju budućnost za svoju decu, rekla je ona.

Mihajlović je podsetila na to da je Vlada krajem aprila usvojila novu Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period od 2021. do 2025. godine, koja će, uz postojeći Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, doprineti većoj zaštiti žrtava nasilja, ali i prevenciji nasilja.

Strategijom smo predvideli i formiranje sveobuhvatnog registra, jer mislim da je važno da imamo sve podatke o nasilniku i o svakom obliku nasilja – bilo da je reč o fizičkom nasilju u porodici, zlostavljanju, silovanju, rekla je ona.

Samo ako imamo tako objedinjenu jedinstvenu evidenciju možemo da obezbedimo kontinuitet u praćenju ponašanja prestupnika, što bi pomoglo u proceni rizika za dalje ponašanje i u prevenciji, zaključila je potpredsednica Vlade.

Vlada Srbije je, na predlog potpredsednice Zorane Mihajlović, usvojila 18. maj kao Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, kao rezultat zajedničke inicijative mreže nevladinih organizacija “Žene protiv nasilja” i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/546106/neophodna-sveobuhvatna-zastita-zena-i-devojcica-od-nasilja.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)