POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

Saopštenja sa sednica Ustavnog suda, u vezi žalbi neizabranih sudija i tužilaca

Neizabrane sudijeUstavni sud je, na trinaestoj, petnaestoj i devetnaestoj sednici – odlučio o usvajanju većeg broja žalbi neizabranih sudija i tužilaca.

Ustavni sud je odlučio, tako što je USVOJIO izjavljene žalbe i utvrdio da u postupku odlučivanja o prigovorima podnosilaca žalbi - nije oborena pretpostavka da ova lica ispunjavaju uslove za izbor na stalnu sudijsku funkciju, PONIŠTIO odluke Visokog saveta sudstva - kojima su odbijeni prigovori podnosilaca žalbi izjavljeni protiv odluka kojima im je prestala sudijska dužnost i NALOŽIO Visokom savetu sudstva - da u roku od 60 dana od dana prijema Odluke Ustavnog suda - izvrši izbor podnosilaca žalbi, u skladu sa članom 30. Pravila za primenu Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti i za postupak preispitivanja odluka prvog sastava Visokog saveta sudstva o prestanku sudijske dužnosti („Službeni glasnik RS“, br. 35/11 i 90/11).

Ustavni sud je na 15. sednici Ustavnog suda, u predmetima VIIIU-364/2011,  VIIIU-570/2011 i VIIIU-727/2011, zajedničkim odlukama odlučio o 94, 74, odnosno 26 žalbi neizabranih sudija. Sud je usvojio izjavljene žalbe i utvrdio da u postupku odlučivanja o prigovorima podnosilaca žalbi nije oborena pretpostavka da ova lica ispunjavaju uslove za izbor na stalnu sudijsku funkciju, poništio odluke Visokog saveta sudstva kojima su odbijeni prigovori podnosilaca žalbi izjavljeni protiv odluka kojima im je prestala sudijska funkcija i naložio Visokom savetu sudstva da u roku od 60 dana od dana prijema Odluke Ustavnog suda izvrši izbor podnosilaca žalbi u skladu sa članom 30. Pravila za primenu Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti i za postupak preispitivanja odluka prvog sastava Visokog saveta sudstva o prestanku sudijske dužnosti („Službeni glasnik RS“, br. 35/11 i 90/11).

Ustavni sud je danas, na 19. sednici I Velikog veća, u predmetu VIIIU-412/2011  zajedničkom odlukom odlučio o 60 žalbi neizabranih javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, a na 15. sednici Ustavnog suda u predmetu VIIIU-421/2011 zajedničkom odlukom odlučio je o 62 žalbe neizabranih javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Sud je usvojio izjavljene žalbe i utvrdio da u postupku odlučivanja o prigovorima podnosilaca žalbi nije oborena pretpostavka da ova lica ispunjavaju uslove za izbor na javnotužilačku funkciju, poništio odluke Državnog veća tužilaca kojima su odbijeni prigovori podnosilaca žalbi izjavljeni protiv odluka kojima im je prestala javnotužilačka funkcija i naložio Državnom veću tužilaca da u roku od 60 dana od dana prijema Odluke Ustavnog suda izvrši izbor podnosilaca žalbi u skladu sa članom 14. st. 1. i 2. Pravilnika o postupku preispitivanja odluka prvog sastava Državnog veća tužilaca i primeni kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti („Službeni glasnik RS“, broj 36/11).

Ustavni sud je izdao SAOPŠTENJE - sa 20. sednice II Velikog veća, održane 18. jula 2012. godine, kojom je predsedavao dr Dragiša Slijepčević, predsednik Ustavnog suda i predsednik Veća.

Videti:

Videti i:

LJ.M.V.

Objavljeno: 12.07.2012.

Da li imate komentar?

• Obavezna polja su označena zvezdicom *.
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.

Jane Popovski
Ukupno: 2
Komentar
Pravna pravila
Komentar #2 objavljen : Thu July 12, 2012, 12:30:10
Žalbe koje je usvojio Ustavni sud su napravili profesionalci, sudije i tužioci.
Kako je moguće da isti profesionalci donesu odluke o neizboru drugih profesionalaca i time prekrše ona pravna pravila na osnovu kojih ih je Ustavni sud poništio?
Je li ovo pravna država ili svako radi po svom mišljenju?

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!

ARHIVA VESTI

(27.08.2020.)

(25.09.2020.)

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2020.

USTAVNI SUD

Devizni prekršaj - Neprijavljivanje efektivnog stranog novca prilikom granične kontrole - Izricanje zaštitne mere - oduzimanja predmeta prekršaja - Odbijanje ustavne žalbe

DRŽAVNI SLUŽBENICI