POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Proširenje kapaciteta Luke „Dunav-Bogojevo“

Odžaci, 14. maj 2021.

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović razgovarao je danas sa predsednikom Opštine Odžaci Goranom Nikolićem o ulaganjima u putnu i vodnu infrastrukturu Zapadnobačkog okruga i ove opštine.

Na sastanku je prvenstveno bilo reči o Luci „Dunav-Bogojevo“ i potrebi rekonstrukcije državnog puta od Odžaka ka graničnom prelazu Bogojevo.

Momirović je naglasio da se trenutno radi na proširenju kapaciteta ove luke i silosnih kapaciteta na dodatnih 30 hektara i da je vrednost ovih radova približno 40 miliona evra, a s ulaganjima budućeg koncesionara biće blizu 60 miliona evra. 

Po završetku sastanaka, ministar je obišao Luku „'Dunav-Bogojevo“' i sastao se sa njenim direktorom Duškom Radulovićem.

Ta luka ima status međunarodne i trenutno zauzima površinu od 16 hektara, nadomak graničnog prelaza prema Hrvatskoj. Nalazi se u neposrednoj blizini drumskog i železničkog mosta, a udaljena je svega 40 kilometara od auto-puta E75, na pravcu Beograd–Budimpešta.

Momirović je rekao da je planirano da se ovde investira 60 miliona evra zajedno sa koncesionim partnerom, izrazivši uverenje da će ovo biti jedna od najlepših luka na Dunavu kada se završi čitav posao.

On je ukazao na to da je ova luka trenutno okrenuta poljoprivrednom poslovanju, što će dominantno i ostati njena delatnost, ali će se dodatkom naftnog terminala omogućiti da bude kompletnija i dominantna na ovom delu Dunava.

Prema njegovim rečima, od celokupnih investicija u luke Srbije, 380 miliona investira Srbija, a preostalih 120 miliona uložiće koncesionar.

Dodatni kapaciteti Luke „Dunav-Bogojevo“ trebalo bi da omoguće pretovar i skladištenje najmanje 600.000 tona poljoprivrednih proizvoda, što je uslov da bude uključena u Transevropsku transportnu mrežu rečnih luka (CORE TEN-T).

Proširenjem silosnih kapaciteta i izgradnjom kontejnerskog terminala, „Dunav-Bogojevo“ će biti prva rečna luka u Srbiji koja će ponuditi direktno punjenje kontejnera žitom i time povećati vrednost srpskog žita i kukuruza u izvozu. Takođe, kroz pomenutu investiciju, ta luka će dobiti naftni terminal i terminal za šljunak i pesak.

Momirović je naveo da će u ovoj i sledećoj godini biti investirano 500 miliona evra u vodnu infrastrukturu, dodavši  da će najveću korist i bolju perspektivu po završetku proširenja Luke Bogojevo imati stanovnici Odžaka, pre svega zbog otvaranja novih radnih mesta, povećanja transporta i trgovine.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/545359/prosirenje-kapaciteta-luke-dunav-bogojevo.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)