POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

RUDARSTVO

Srbija se vraća u vrh evropskog i svetskog rudarstva

Beograd, 22. oktobar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da se otvaranjem novog rudnika „Čukaru Peki“ Srbija vraća u evropski i svetski vrh proizvođača bakra i zlata, pri čemu ćemo biti drugi proizvođač ta dva metala u Evropi.

Mihajlović je poručila da je prioritet zdravija životna sredina i da će svi budući rudnici poštovati najviše ekološke standarde.

Danas je praznik za radnike, građanke i građane Bora, ali je i važan dan za celu Srbiju, jer činjenica da imamo takve količine bakra i zlata sigurno znači i samoodrživosti naše zemlje, rekla je ona.

Prema njenim rečima, bakar je danas jedna od najvažnijih sirovina u proizvodnji električnih automobila i električnih uređaja, a koristi se i u IT industriji.

Ona je istakla da bakar iz Bora i litijum iz Loznice predstavljaju dve najvažnije svetske komponente u ekološkoj, ekonomskoj i energetskoj tranziciji, što daje mogućnost Srbiji da bude lider u celom svetu.

Potpredsednica Vlade je navela da će novi rudnik unaprediti dalji razvoj ne samo rudarstva u Srbiji, već kompletne industrije i privrede.

Želimo da imamo i moderno i održivo rudarstvo i otvaramo nove rudnike, ali i Vladi i predsedniku Srbije i meni je veoma važno da čuvamo zdravu životnu sredinu, zdrav vazduh, zdravu vodu, zdravo zemljište i zdrave ljude, napomenula je ona.

Mihajlović je ukazala na to da će, kao neko ko vodi sektor rudarstva i energetike, striktno tražiti da se poštuju svi ekološki zahtevi, i to se odnosi na naše kineske prijatelje, kao i na sve druge investitore.

Dodatno sam ponosna na to što je rudnik „Čukaru Peki“ prvi zeleni rudnik na teritoriji naše zemlje i prvi koji ispunjava sve svetske ekološke standarde, podvukla je ona.

Verujem da je ovo početak održivog, zelenog rudarstva i da će ih biti još u budućnosti. Razvoj RTB-a „Bor“ rezultat je zajedničkog rada i dobrih odnosa predsednika Kine i predsednika Srbije, zaključila je Mihajlović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/584647/srbija-se-vraca-u-vrh-evropskog-i-svetskog-rudarstva.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)