POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

RODNA RAVNOPRAVNOST

Pozitivni pomaci na polju rodne ravnopravnosti

  

Beograd, 25. januar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ukazala je danas na to da smo kao društvo u godinama za nama uspeli da ostvarimo značajne pomake i srušimo mnoge „tabue“ kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, ali i skrenula pažnju na izazove koji nas još prate, među kojima je i govor mržnje.

Gojković je, učestvujući na konferenciji Ženske parlamentarne mreže, rekla da i tema konferencije koja glasi „Hrabrost je ženskog roda“ ukazuje na to da još moramo da se nosimo sa brojnim izazovima, kao i da su za to često potrebni hrabrost, odlučnost i upornost.

Da je hrabrost zaista ženskog roda najbolje potvrđuju aktuelni primeri mladih glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić. Upravo su one skupile hrabrost da prijave i javno progovore o seksualnom nasilju koje su doživele, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je dodala da je zato od izuzetnog značaja i to što su dobile ogromnu podršku našeg društva, ali se i osvrnula na neumesne komentare kojima su pojedinci pokazali da ne razumeju patnju i torturu kroz koju su ove žene prošle, odnosno da nemaju empatiju.

To što pojedinci čak postavljaju pitanja zašto je do sada ćutala samo pokazuje da i u ovakvim situacijama, kada zaista moramo da budemo jedinstveni u osudi seksualnog nasilja, ima pojava omalovažavanja žrtava i govora mržnje, koliko god oni bili u manjini, izjavila je Gojković.

Potpredsednica Vlade je napomenula da se moramo intenzivnije boriti protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja u javnosti kako bi i druge žene bile spremne da prijave zlostavljanje, a posebno da bismo ohrabrili žene koje nisu poznate javnosti, a kojima je još teže da progovore.

Neophodno je da osiguramo da žene ne moraju da prelaze dodatne prepreke kada odluče da progovore o zlostavljanju, fizičkom, seksualnom ili psihičkom nasilju, istakla je Gojković.

Ona je ukazala na to da govor mržnje u Srbiji, kao uostalom i u drugim delovima Evrope i sveta, nije iskorenjen, kao i da ga najčešće u stopu prate različite predrasude i stereotipi, kojih se nismo oslobodili.

Ponekad se stiče utisak da je žene lako vređati, omaložavati i ponižavati, naglasila je potpredsednica Vlade, primetivši da je za svako suprotstavljanje govoru mržnje potrebna posebna hrabrost, jer se žrtva tog govora često ne suočava samo sa konkretnim govorom mržnje, već i sa prećutnom saglasnošću dela zajednice.

Gojković je skrenula pažnju na to da govor mržnje nikad ne ugrožava samo one kojima je upućen, već truje čitavu javnu sferu i čitavo društvo.

Zbog toga je neophodno da mu se čitavo društvo i suprotstavi. U toj borbi važno je da radimo na podizanju svesti o problemu. Istovremeno, podjednako je značajno da promovišemo toleranciju, međusobno poštovanje i kulturu dijaloga, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je apelovala na medije da sa posebnom pažnjom obrađuju teme koje se odnose na žene žrtve nasilja, ali i na to kako pišu o ženama koje se bave javnim poslom, jer smo svedoci da se žene u javnoj sferi često suočavaju sa time da ih mediji tretiraju na drugačiji način nego muškarce.

Ona je predočila i pozitivne pomake koje je Srbija postigla kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, kao što su rezultati koji su postignuti u parlamentu i kroz rad Ženske parlamentarne mreže.

Gojković je podsetila na to da su se žene izborile da se nađu na mnogim važnim, rukovodećim funkcijama, ocenivši da je to izuzetno značajno u borbi protiv predrasuda i stereotipa.

Poslali smo jasnu poruku da je ženama mesto na ključnim funkcijama u našoj državi. Danas je u Vladi Srbije mnogo više žena, uključujući predsednicu Vlade i dve potpredsednice. Istovremeno, Narodna skupština ima do sada najveći broj parlamentarki, što smo postigli izmenama Zakona o narodnim poslanicima, poručila je Gojković.

Ona je ukazala na to da ovde ne smemo stati, jer je pred nama još mnogo izazova, kao što je donošenje novog, još modernijeg zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Novi zakon vidim i kao dodatnu priliku da se napravi još jedan korak napred u poboljšanju položaja žena i sprečavanju diskriminacije u svim oblastima, zaključila je Gojković.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/514548/pozitivni-pomaci-na-polju-rodne-ravnopravnosti.php

 

* * *

 

Neophodan registar svih oblika rodno zasnovanog nasilja

 

 

Beograd, 25. januar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da se zalaže za formiranje sveobuhvatnog registra nasilnika, koji bi, kako je objasnila, sadržao podatke o svim oblicima rodno zasnovanog nasilja.

Mihajlović je, tokom učešća na konferenciji Ženske parlamentarne mreže “Hrabrost je ženskog roda”, koja je održana u Domu Narodne skupštine, istakla da je Koordinaciono telo uputilo inicijativu da se u novu strategiju za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja nad ženama uvrsti i sveobuhvatni registar.

Važno je, kako je dodala, da imamo sve podatke o nasilniku i o svakom obliku nasilja – bilo da je reč o nasilju u porodici, zlostavljanju, silovanju.

Samo ako imamo tako objedinjenu jedinstvenu evidenciju možemo da obezbedimo kontinuitet u praćenju ponašanja prestupnika, što bi pomoglo u proceni rizika za dalje ponašanje, ali i u prevenciji, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Srbija je postala prepoznatljiva u svetu po koracima koje je sprovela na polju unapređenja položaja žena.

Parlament je pravo mesto na kojem bi trebalo da razgovaramo o stanju rodne ravnopravnosti. Donedavno smo bili jedina zemlja van EU koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, kao i jedna od retkih u svetu koja je uvela rodno odgovorno budžetiranje, naglasila je potpredsednica Vlade.

Takođe, očekuje nas donošenje više važnih zakona i strategija. Pre svega zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji mora biti broj jedan u daljoj borbi protiv nasilja i za veća prava žena, o čemu svi svedočimo i ovih dana i gde svi kao društvo moramo više da se borimo, poručila je ona.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/514455/neophodan-registar-svih-oblika-rodno-zasnovanog-nasilja.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)