POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

RODNA RAVNOPRAVNOST

Pozitivni pomaci na polju rodne ravnopravnosti

  

Beograd, 25. januar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ukazala je danas na to da smo kao društvo u godinama za nama uspeli da ostvarimo značajne pomake i srušimo mnoge „tabue“ kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, ali i skrenula pažnju na izazove koji nas još prate, među kojima je i govor mržnje.

Gojković je, učestvujući na konferenciji Ženske parlamentarne mreže, rekla da i tema konferencije koja glasi „Hrabrost je ženskog roda“ ukazuje na to da još moramo da se nosimo sa brojnim izazovima, kao i da su za to često potrebni hrabrost, odlučnost i upornost.

Da je hrabrost zaista ženskog roda najbolje potvrđuju aktuelni primeri mladih glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić. Upravo su one skupile hrabrost da prijave i javno progovore o seksualnom nasilju koje su doživele, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je dodala da je zato od izuzetnog značaja i to što su dobile ogromnu podršku našeg društva, ali se i osvrnula na neumesne komentare kojima su pojedinci pokazali da ne razumeju patnju i torturu kroz koju su ove žene prošle, odnosno da nemaju empatiju.

To što pojedinci čak postavljaju pitanja zašto je do sada ćutala samo pokazuje da i u ovakvim situacijama, kada zaista moramo da budemo jedinstveni u osudi seksualnog nasilja, ima pojava omalovažavanja žrtava i govora mržnje, koliko god oni bili u manjini, izjavila je Gojković.

Potpredsednica Vlade je napomenula da se moramo intenzivnije boriti protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja u javnosti kako bi i druge žene bile spremne da prijave zlostavljanje, a posebno da bismo ohrabrili žene koje nisu poznate javnosti, a kojima je još teže da progovore.

Neophodno je da osiguramo da žene ne moraju da prelaze dodatne prepreke kada odluče da progovore o zlostavljanju, fizičkom, seksualnom ili psihičkom nasilju, istakla je Gojković.

Ona je ukazala na to da govor mržnje u Srbiji, kao uostalom i u drugim delovima Evrope i sveta, nije iskorenjen, kao i da ga najčešće u stopu prate različite predrasude i stereotipi, kojih se nismo oslobodili.

Ponekad se stiče utisak da je žene lako vređati, omaložavati i ponižavati, naglasila je potpredsednica Vlade, primetivši da je za svako suprotstavljanje govoru mržnje potrebna posebna hrabrost, jer se žrtva tog govora često ne suočava samo sa konkretnim govorom mržnje, već i sa prećutnom saglasnošću dela zajednice.

Gojković je skrenula pažnju na to da govor mržnje nikad ne ugrožava samo one kojima je upućen, već truje čitavu javnu sferu i čitavo društvo.

Zbog toga je neophodno da mu se čitavo društvo i suprotstavi. U toj borbi važno je da radimo na podizanju svesti o problemu. Istovremeno, podjednako je značajno da promovišemo toleranciju, međusobno poštovanje i kulturu dijaloga, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je apelovala na medije da sa posebnom pažnjom obrađuju teme koje se odnose na žene žrtve nasilja, ali i na to kako pišu o ženama koje se bave javnim poslom, jer smo svedoci da se žene u javnoj sferi često suočavaju sa time da ih mediji tretiraju na drugačiji način nego muškarce.

Ona je predočila i pozitivne pomake koje je Srbija postigla kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, kao što su rezultati koji su postignuti u parlamentu i kroz rad Ženske parlamentarne mreže.

Gojković je podsetila na to da su se žene izborile da se nađu na mnogim važnim, rukovodećim funkcijama, ocenivši da je to izuzetno značajno u borbi protiv predrasuda i stereotipa.

Poslali smo jasnu poruku da je ženama mesto na ključnim funkcijama u našoj državi. Danas je u Vladi Srbije mnogo više žena, uključujući predsednicu Vlade i dve potpredsednice. Istovremeno, Narodna skupština ima do sada najveći broj parlamentarki, što smo postigli izmenama Zakona o narodnim poslanicima, poručila je Gojković.

Ona je ukazala na to da ovde ne smemo stati, jer je pred nama još mnogo izazova, kao što je donošenje novog, još modernijeg zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Novi zakon vidim i kao dodatnu priliku da se napravi još jedan korak napred u poboljšanju položaja žena i sprečavanju diskriminacije u svim oblastima, zaključila je Gojković.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/514548/pozitivni-pomaci-na-polju-rodne-ravnopravnosti.php

 

* * *

 

Neophodan registar svih oblika rodno zasnovanog nasilja

 

 

Beograd, 25. januar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da se zalaže za formiranje sveobuhvatnog registra nasilnika, koji bi, kako je objasnila, sadržao podatke o svim oblicima rodno zasnovanog nasilja.

Mihajlović je, tokom učešća na konferenciji Ženske parlamentarne mreže “Hrabrost je ženskog roda”, koja je održana u Domu Narodne skupštine, istakla da je Koordinaciono telo uputilo inicijativu da se u novu strategiju za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja nad ženama uvrsti i sveobuhvatni registar.

Važno je, kako je dodala, da imamo sve podatke o nasilniku i o svakom obliku nasilja – bilo da je reč o nasilju u porodici, zlostavljanju, silovanju.

Samo ako imamo tako objedinjenu jedinstvenu evidenciju možemo da obezbedimo kontinuitet u praćenju ponašanja prestupnika, što bi pomoglo u proceni rizika za dalje ponašanje, ali i u prevenciji, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Srbija je postala prepoznatljiva u svetu po koracima koje je sprovela na polju unapređenja položaja žena.

Parlament je pravo mesto na kojem bi trebalo da razgovaramo o stanju rodne ravnopravnosti. Donedavno smo bili jedina zemlja van EU koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, kao i jedna od retkih u svetu koja je uvela rodno odgovorno budžetiranje, naglasila je potpredsednica Vlade.

Takođe, očekuje nas donošenje više važnih zakona i strategija. Pre svega zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji mora biti broj jedan u daljoj borbi protiv nasilja i za veća prava žena, o čemu svi svedočimo i ovih dana i gde svi kao društvo moramo više da se borimo, poručila je ona.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/514455/neophodan-registar-svih-oblika-rodno-zasnovanog-nasilja.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)