POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

RODNA RAVNOPRAVNOST

Pozitivni pomaci na polju rodne ravnopravnosti

  

Beograd, 25. januar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ukazala je danas na to da smo kao društvo u godinama za nama uspeli da ostvarimo značajne pomake i srušimo mnoge „tabue“ kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, ali i skrenula pažnju na izazove koji nas još prate, među kojima je i govor mržnje.

Gojković je, učestvujući na konferenciji Ženske parlamentarne mreže, rekla da i tema konferencije koja glasi „Hrabrost je ženskog roda“ ukazuje na to da još moramo da se nosimo sa brojnim izazovima, kao i da su za to često potrebni hrabrost, odlučnost i upornost.

Da je hrabrost zaista ženskog roda najbolje potvrđuju aktuelni primeri mladih glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić. Upravo su one skupile hrabrost da prijave i javno progovore o seksualnom nasilju koje su doživele, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je dodala da je zato od izuzetnog značaja i to što su dobile ogromnu podršku našeg društva, ali se i osvrnula na neumesne komentare kojima su pojedinci pokazali da ne razumeju patnju i torturu kroz koju su ove žene prošle, odnosno da nemaju empatiju.

To što pojedinci čak postavljaju pitanja zašto je do sada ćutala samo pokazuje da i u ovakvim situacijama, kada zaista moramo da budemo jedinstveni u osudi seksualnog nasilja, ima pojava omalovažavanja žrtava i govora mržnje, koliko god oni bili u manjini, izjavila je Gojković.

Potpredsednica Vlade je napomenula da se moramo intenzivnije boriti protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja u javnosti kako bi i druge žene bile spremne da prijave zlostavljanje, a posebno da bismo ohrabrili žene koje nisu poznate javnosti, a kojima je još teže da progovore.

Neophodno je da osiguramo da žene ne moraju da prelaze dodatne prepreke kada odluče da progovore o zlostavljanju, fizičkom, seksualnom ili psihičkom nasilju, istakla je Gojković.

Ona je ukazala na to da govor mržnje u Srbiji, kao uostalom i u drugim delovima Evrope i sveta, nije iskorenjen, kao i da ga najčešće u stopu prate različite predrasude i stereotipi, kojih se nismo oslobodili.

Ponekad se stiče utisak da je žene lako vređati, omaložavati i ponižavati, naglasila je potpredsednica Vlade, primetivši da je za svako suprotstavljanje govoru mržnje potrebna posebna hrabrost, jer se žrtva tog govora često ne suočava samo sa konkretnim govorom mržnje, već i sa prećutnom saglasnošću dela zajednice.

Gojković je skrenula pažnju na to da govor mržnje nikad ne ugrožava samo one kojima je upućen, već truje čitavu javnu sferu i čitavo društvo.

Zbog toga je neophodno da mu se čitavo društvo i suprotstavi. U toj borbi važno je da radimo na podizanju svesti o problemu. Istovremeno, podjednako je značajno da promovišemo toleranciju, međusobno poštovanje i kulturu dijaloga, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je apelovala na medije da sa posebnom pažnjom obrađuju teme koje se odnose na žene žrtve nasilja, ali i na to kako pišu o ženama koje se bave javnim poslom, jer smo svedoci da se žene u javnoj sferi često suočavaju sa time da ih mediji tretiraju na drugačiji način nego muškarce.

Ona je predočila i pozitivne pomake koje je Srbija postigla kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, kao što su rezultati koji su postignuti u parlamentu i kroz rad Ženske parlamentarne mreže.

Gojković je podsetila na to da su se žene izborile da se nađu na mnogim važnim, rukovodećim funkcijama, ocenivši da je to izuzetno značajno u borbi protiv predrasuda i stereotipa.

Poslali smo jasnu poruku da je ženama mesto na ključnim funkcijama u našoj državi. Danas je u Vladi Srbije mnogo više žena, uključujući predsednicu Vlade i dve potpredsednice. Istovremeno, Narodna skupština ima do sada najveći broj parlamentarki, što smo postigli izmenama Zakona o narodnim poslanicima, poručila je Gojković.

Ona je ukazala na to da ovde ne smemo stati, jer je pred nama još mnogo izazova, kao što je donošenje novog, još modernijeg zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Novi zakon vidim i kao dodatnu priliku da se napravi još jedan korak napred u poboljšanju položaja žena i sprečavanju diskriminacije u svim oblastima, zaključila je Gojković.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/514548/pozitivni-pomaci-na-polju-rodne-ravnopravnosti.php

 

* * *

 

Neophodan registar svih oblika rodno zasnovanog nasilja

 

 

Beograd, 25. januar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da se zalaže za formiranje sveobuhvatnog registra nasilnika, koji bi, kako je objasnila, sadržao podatke o svim oblicima rodno zasnovanog nasilja.

Mihajlović je, tokom učešća na konferenciji Ženske parlamentarne mreže “Hrabrost je ženskog roda”, koja je održana u Domu Narodne skupštine, istakla da je Koordinaciono telo uputilo inicijativu da se u novu strategiju za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja nad ženama uvrsti i sveobuhvatni registar.

Važno je, kako je dodala, da imamo sve podatke o nasilniku i o svakom obliku nasilja – bilo da je reč o nasilju u porodici, zlostavljanju, silovanju.

Samo ako imamo tako objedinjenu jedinstvenu evidenciju možemo da obezbedimo kontinuitet u praćenju ponašanja prestupnika, što bi pomoglo u proceni rizika za dalje ponašanje, ali i u prevenciji, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Srbija je postala prepoznatljiva u svetu po koracima koje je sprovela na polju unapređenja položaja žena.

Parlament je pravo mesto na kojem bi trebalo da razgovaramo o stanju rodne ravnopravnosti. Donedavno smo bili jedina zemlja van EU koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, kao i jedna od retkih u svetu koja je uvela rodno odgovorno budžetiranje, naglasila je potpredsednica Vlade.

Takođe, očekuje nas donošenje više važnih zakona i strategija. Pre svega zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji mora biti broj jedan u daljoj borbi protiv nasilja i za veća prava žena, o čemu svi svedočimo i ovih dana i gde svi kao društvo moramo više da se borimo, poručila je ona.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/514455/neophodan-registar-svih-oblika-rodno-zasnovanog-nasilja.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)