POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

RODNA RAVNOPRAVNOST

Nastavak rada na ostvarivanju pune rodne ravnopravnosti

Beograd, 20. oktobar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović podsetila je danas na to da je Srbija pre nekoliko godina bila jedina zemlja van EU koja je izračunala Indeks rodne ravnopravnosti, kao putokaz za sve ono što namerava da učini u toj oblasti.

Mihajlović je, na predstavljanju trećeg po redu Indeksa rodne ravnopravnosti, ocenila da taj dokument može samo da pomogne, jer pokazuje gde smo ostvarili napredak, a gde moramo da radimo još više.

On će biti osnova za izmenu drugih zakona, ali i za efikasniji zajednički rad svih partnera, istakla je ona, dodajući da je Srbija od prvog indeksa iz 2016. godine napredovala 5,6 poena i da će svaki sledeći biti još bolji.

Prema njenim rečima, važno je da ne čekamo da prođu decenije, jer imamo energiju, ali i političku podršku da ovaj posao učinimo efektnijim.

Pored domena moći, gde smo na 16. mestu, u domenu novca, u kojem smo na 28. poziciji, i domenu vremena, gde zauzimamo 24. mesto, moramo mnogo više da uradimo. Negde smo na sredini po radu, znanju i zdravlju, rekla je Mihajlović.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić istakla je da indeksom merimo društvene promene kroz unapređenje zakonodavstva, rad institucija i utisak koji građani i građanke imaju o kvalitetu svojih života.

Ne možeš upravljati onim što ne možeš izmeriti, kažu mudri ljudi. Unapređenje zakonodavnog okvira, da li institucije mogu da ga primenjuju efikasno, da li se ti rezultati vide na terenu i kakav je utisak onih zbog kojih donosimo te zakone, da li se kvalitet života menja – sve je to Indeks rodne ravnopravnosti, naglasila je Čomić.

Ona je dodala da će se zajedničkim radom nastaviti praćenje Indeksa da bismo znali šta da radimo i da ponašanje zasnovano na stereotipu i diskriminaciji i nepravde sa kojima se žene suočavaju menjamo.

Šefica Operacija u Evropskom institutu za rodnu ravnopravnost (EIGE) Maruša Gortnar istakla je da je ovaj institut veoma zadovoljan zbog toga što ima priliku da pruži podršku Vladi Srbije u pripremi trećeg Indeksa rodne ravnopravnosti.

Gortnar je navela da je Srbija prva zemlja koja je 2016. godine izračunala Indeks rodne ravnopravnosti, uz podršku Evropskog instituta u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), finansiranog od strane Evropske komisije.

Prema njenim rečima, od tada, rodna ravnopravnost je postala ključna inicijativa na prostoru Zapadnog Balkana i Turske, i Evropski institut je izuzetno ponosan na to što može da deli svoja znanja, metode i alate sa regionom.

Srećna sam da vidim jedan stabilan napredak, iako sporijim tempom, i posebno sam impresionirana napretkom Srbije u domenu moći, rekla je Gortnar.

Šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović čestitala je svim partnerima na objavljivanju trećeg po redu Indeksa, dodavši da će UN Women, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ali i ženskim organizacijama, nastaviti da radi u cilju ostvarenja veće rodne ravnopravnosti.

Menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Dragana Jovanović Arijas istakla je da treći Indeks rodne ravnopravnosti obuhvata domene rada, novca, znanja, vremena, moći i zdravlja, te da je izdvojen i tematski fokus digitalizacija i budućnost rada, u svetlu pandemije koronavirusa.

Prema njenim rečima, Indeks je pripremljen u trenutku kada imamo važne zakone – o rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije, kao i strategiju za rodnu ravnopravnost.

Ovo je period razvoja

sektorskih politika i Indeks će biti značajan za pripremu strateški relevantnih dokumenata, kao i za organizacije civilnog društva i njihove zagovaračke aktivnosti, poručila je Jovanović Arijas.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/584116/nastavak-rada-na-ostvarivanju-pune-rodne-ravnopravnosti.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)