POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

RODNA RAVNOPRAVNOST

Podrška ekonomskom osnaživanju 1.000 žena

Beograd, 27. jul 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da će grantovi, ukupne vrednosti 17,3 miliona dinara, koje je dobilo pet ženskih organizacija iz različitih delova Srbije, doprineti ekonomskom osnaživanju 1.000 žena.

Mihajlović je na svečanoj dodeli pomenutih grantova, u okviru druge faze projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti”, podsetila na to da je kroz ovaj projekat više od 1.600 žena od 2018. godine već učestvovalo u različitim obukama ili nabavilo opremu da otvori svoju radnju ili malo preduzeće.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da pomenuti projekat realizuje Koordinaciono telo, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, UN Women i uz finansijsku podršku Evropske unije.

Ona je navela podatak da je stopa zaposlenosti žena 42 odsto, a muškaraca 58 odsto, pri čemu je u neformalnom sektoru stopa zaposlenosti žena gotovo 65 odsto.

Prosečna zarada žena je skoro 10.000 dinara niža od zarade muškaraca, pri čemu su za vreme pandemije žene bile te koje su ostajale kod kuće, pre svega da bi brinule o drugim članovima porodice, dok su muškarci razmišljali o obukama i dodatnom obrazovanju, istakla je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, približno 70 odsto žena pokrenulo je svoj posao jer nisu mogle da se zaposle, a samo oko tri odsto njih uspelo je da dobije kredit za otpočinjanje posla.

Mihajlović je naglasila da treba pružiti snažniju podršku ženama koje žele da budu preduzetnice i omogućiti im obuke i nabavku opreme, posebno u ruralnim sredinama, i poručila da je neophodno raditi više na stvaranju jednakih uslova na tržištu rada za muškarce i žene.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da zrelo demokratsko društvo ne skriva istinu o tome da rodna neravnopravnost i dalje postoji.

Prema njenim rečima, činjenica je da su žene manje plaćene od muškaraca za isti posao, da su u nepovoljnijem položaju na tržištu rada i da su opterećenije poslovima u kući, zbog čega je neophodno ponuditi rešenja za njihovo osnaživanje.

Joksimović je naglasila da je veoma važno ekonomsko osnaživanje, i to ne samo u Srbiji, i dodala da poslednji izveštaji Evropske komisije pokazuju da je pandemija napravila dodatni teret ženama.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je važno stvoriti još veći broj prilika za to da se eliminišu ekonomske i socijalne barijere kako bi se ostvarila veća ravnoteža između muškaraca i žena.

Dobra vest je da u Srbiji imamo snažne zagovornike rodne ravnopravnosti, među kojima su potpredsednica Mihajlović i ministarka Joksimović, UN Women i drugi, naglasio je Fabrici.

On je istakao da je značajno i to što Srbija ima Akcioni plan za rodnu ravnopravnost, kao i što EU ima priliku da podrži aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti dodelom bespovratnih sredstava za ekonomsko jačanje žena.

Delegacija EU će, kako je najavio, nastaviti sa snažnom podrškom institucijama i nevladinim organizacijama u oblasti rodne ravnopravnosti.

Ukupna vrednost sredstava koja su dodeljena na javnom pozivu ženskim organizacijama civilnog društva iznosi 17,3 miliona dinara, a dobilo ih je pet organizacija: Društvo za razvoj kreativnosti, Etno-mreža, Lužničke rukotvorine – Ženski etno-centar, Udruženje Laris i Zrenjaninski obrazovni centar.

Kao rezultat izabranih projekata, najmanje 1.000 seoskih žena i žena iz marginalizovanih grupa iz različitih delova Srbije biće osnaženo kroz programe razvoja veština i usvajanja praktičnog znanja, nabavku opreme i podršku razvoju biznisa.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/564709/podrska-ekonomskom-osnazivanju-1000-zena.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)