POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

RODNA RAVNOPRAVNOST

Zajedničkim radom do poštovanja rodne ravnopravnosti

Beograd, 7. maj 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović predsedavala je danas prvoj sednici Radne grupe za izradu nove nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost.

Mihajlović je ocenila da je ovo važan dan, jer se kreće u pripremu krovnog strateškog dokumenta u rodnoj ravnopravnosti, podsetivši na to da je prethodna strategija izrađena 2016. godine i da je trajala do 2020. godine.

Neke stvari smo uradili dobro i imamo kontinuitet, u nekim oblastima smo mogli biti efikasniji i sa boljom koordinacijom. Sa novom rodno senzitivnom Vladom, dobili smo novo ministarstvo bez kojeg ne bismo u ovako kratkom periodu dobili nove zakone i strategije, istakla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, pred članovima i članicama Radne grupe je odgovoran zadatak da u narednih par meseci pripreme ovaj važan dokument i postave smernice za to kako da do 2030. godine razvijemo društvo u kojem će i žene i muškarci imati jednake mogućnosti.

Put rodne ravnopravnosti je uvek bio trnovit, sa puno opstrukcija, ali verujem u to da ćemo svi dati maksimum da Srbija dobije strateški dokument koji je važan za celo društvo, da pokažemo kakvu Srbiju želimo, poručila je ona.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić podsetila je na to da je 22. aprila Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji će u maju biti usvojen u Narodnoj skupštini.

Naša obaveza je da zakon pretočimo u strategiju i obavezujuće korake za to kako treba da izgledaju rodne uloge do 2030. godine. Uz ogromne napore potpredsednice Vlade i Koordinacionog tela, kao i Ženske parlamentarne mreže, poslanica, jednog broja ministara u svim vladama i civilnog društva, borimo se da postanemo društvo koje na osnovu Ustava definiše šta su uloge muškaraca i žena, što će nam omogućiti dalji razvoj, poručila je Čomić.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/543193/zajednickim-radom-do-postovanja-rodne-ravnopravnosti.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)