POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

RODNA RAVNOPRAVNOST

Podrška UN Women borbi protiv energetskog siromaštva

Beograd, 19. mart 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa šeficom Kancelarije UN Women u Srbiji Milanom Rikanović o proširenju saradnje na oblasti energetike i rodne ravnopravnosti, sa posebnim osvrtom na energetsko siromaštvo.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je UN Women jedan od naših najvažnijih međunarodnih partnera i ogromna podrška u realizaciji projekata i aktivnosti usmerenih na poboljšanje položaja žena u društvu.

Kao što smo zajedno napravili pionirske korake u rodno odgovornom budžetiranju, Indeksu rodne ravnopravnosti, ekonomskom osnaživanju žena, verujem da možemo zajedno da doprinesemo smanjenju energetskog siromaštva, kojem su žene naročito izložene, navela je ona.

Potpredsednica Vlade je dodala da je ova godina veoma važna za energetski sektor, te da će pored četiri zakona u ovoj oblasti biti doneta i strategija razvoja energetike i nacionalni plan za energetiku i klimu.

Na sastanku je bilo reči o osnivanju nacionalne koalicije za energetsko siromaštvo sa ciljem da se kroz efikasnu međusektorsku saradnju i koordinaciju uspostavi jasan zakonodavni i strateški okvir u ovoj oblasti i donesu mere za unapređenje borbe protiv energetskog siromaštva.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/529228/podrska-un-women-borbi-protiv-energetskog-siromastva.php

 

* * *

 

Rodna ravnopravnost donosi dobrobit celom društvu

 

Beograd, 19. mart 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti - krovni dokument za stvaranje društva u kojem svi građani imaju jednake uslove za život.

Mihajlović je, reagujući na peticiju „Koalicije za prirodnu porodicu“ da se zabrani usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, zabrani diskriminacije i istopolnim zajednicama, istakla da je Srbija država koja se razvija u korak sa svetom i da je srednji vek daleko iza nas.

"Neretko promene u društvu izazivaju otpore i protivljenja, pa me ne čudi da je tako i sada kada treba da donesemo dugoočekivani zakon o rodnoj ravnopravnosti, krovni za stvaranje društva u kojem sve građanke i građani imaju jednake uslove da žive, rade i napreduju.

Ne mogu da se ne zapitam za šta se protivnici zapravo zalažu – za nasilje nad ženama, maltretiranje i mobing žena, za društvo u kojem su žene diskriminisane i nemaju ista prava kao muškarci?

Kada hoćete da promenite nešto nabolje često čujete: to ne može. A kada pitate zašto ne može, dobijete opravdanja koja ne stoje i to sve pod velom zastrašivanja javnosti da će neko nekoga ugroziti.

Ako je neko ugrožen to su žene – manje zaposlene, manje plaćene, izložene seksualnom uznemiravanju, žrtve porodičnog i partnerskog nasilja, diskriminisane samo zato što su žene.

Mi se zalažemo za politiku jednakih mogućnosti. I kada shvatimo da samo društvo u kojem svi imaju jednaka prava može da se razvija i ide napred, tada će nam svima biti bolje.

Rodna ravnopravnost nije pitanje žena, već univerzalna vrednost koja nam svima, i muškarcima i ženama, donosi dobrobit“, poručila je Mihajlović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/529126/rodna-ravnopravnost-donosi-dobrobit-celom-drustvu.php

 

* * *

 

Srbija lider u regionu po rodnoj ravnopravnosti

 

Beograd, 18. mart 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija, formiranjem rodno odgovorne Vlade, pokazala ne samo političku volju da rodnu ravnopravnost dalje unapredi, već i neupitnu saglasnost da u ovoj godini donese važne zakone i strateška dokumenta koja će položaj žena poboljšati.

Mihajlović je, obraćajući se na 65. zasedanju Komisije za status žena u Ujedinjenim nacijama, istakla da je, kada je u pitanju politička moć, Srbija lider u regionu i prednjači u Evropi – ima premijerku, dve potpredsednice Vlade, predsednicu Narodne banke i Ustavnog suda i gotovo 40 odsto poslanica, u odnosu na evopski prosek od skoro 30 odsto.

Ona je navela da je Srbija u prethodnom periodu uradila mnogo u ovoj oblasti - unapređen je zakonodavni i strateški okvir, formirani su mehanizmi za rodnu ravnopravnost na svim nivoima, uvedeno je rodno odgovorno budžetiranje, a i prva smo zemlja van EU koja je izradila Indeks rodne ravnopravnosti.

Potpredsednica Vlade je napomenula da je ipak još mnogo posla  pred svima nama jer je pandemija koronavirusa dodatno osvetlila težak položaj žena, koje su se našle u prvim linijama borbe protiv kovida – kao medicinske radnice, zaposlene u službama socijalne zaštite, u trgovinskim lancima.

Teret neplaćenog rada brige o deci i domaćinstvu pao je na žene, koje su se našle i u većem riziku od nasilja. Sve su to izazovi sa kojima se svi suočavamo i neophodno je da kao društvo više radimo na uklanjanju stereotipa i promovisanju kutlure nenasilja i tolerancije, jer žene nisu pretnja već ravnopravni članovi društva koje može da ide napred i da se razvija samo ako svi građani i građanke imaju jednake mogućnosti za život, rad i razvoj, poručila je Mihajlović.

Na 65. zasedanju Komisije za status žena učestvovali su između ostalog i potpredsednica SAD Kamala Haris, predsednica Vlade Islanda, potpredsednica Vlade Belgije, ministri za ravnopravnost Švedske, Norveške, Španije i brojni drugi zvaničnici.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/529063/srbija-lider-u-regionu-po-rodnoj-ravnopravnosti.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)