POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

RODNA RAVNOPRAVNOST

Ženama u nauci mesto na odlučujućim pozicijama

 

Beograd, 11. februar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović ocenila je danas da, uprkos činjenici da žene u Srbiji čine 60 odsto diplomiranih studenata i da ih među doktorima nauka ima 57 odsto, samo se trećina njih nalazi na rukovodećim i uticajnim pozicijama, što ukazuje na to da tradicionalne rodne uloge i dalje utiču na mogućnost da one napreduju i dostignu visokoplaćene pozicije na kojima se donose odluke.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, istakla je, povodom Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci, da iako žene u većem broju završavaju osnovne i doktorske studije, nema ih dovoljno u takozvanim STEM naukama, pre svega tehnologiji i inženjerstvu.

Radna mesta u budućnosti biće sve više vođena inovacijama i tehnologijom i ako ne premostimo razlike u ovim oblastima, rodni jaz biće sve veći, rekla je ona, poručivši devojčicama i mladim ženama da se obrazuju i da ne odustaju od svojih snova i ne podležu uvreženim rodnim stereotipima, već da se vode svojim znanjem i sposobnostima.

Nema razloga da ne bude više žena na mestima na kojima se donose odluke i u poslovima budućnosti. Neka nam svima podstrek budu mlade naučnice poput Jelene Vladić, Danice Pavlović i Ane Tomas Petrović, dobitnice priznanja u oblastima farmaceutskog inženjerstva, biofizike i medicine, što je posebno značajno u godini kada se svet bori sa pandemijom koronavirusa i njenim posledicama, rekla je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, Srbija je među liderima kada je reč o broju žena u nauci, pri čemu je gotovo svaki drugi istraživač žena, što Srbiju stavlja na četvrto mesto u Evropi.

S druge strane, istraživanja pokazuju da naučnice u proseku objavljuju manje radova od svojih muških kolegamanje su plaćene i ne napreduju u karijeri onoliko koliko bi želele, rekla je Mihajlović, dodavši da je uspostavljanje ravnoteže između profesionalnog i privatnog života izazov sa kojim se suočavaju i žene u nauci.

To se naročito pokazalo u 2020. godini tokom pandemije, kada su žene preuzele ogroman teret na sebe, gde su uz redovan posao bile još više opterećene neplaćenim kućnim poslovima, kao i brigom o deci i starijima. To je uticalo i na vreme koje su mogle da provedu baveći se naukom i istraživanjem, zaključila je potpredsednica Vlade.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/519267/zenama-u-nauci-mesto-na-odlucujucim-pozicijama.php

 

 

* * *

Rodna ravnopravnost i osnaživanje žena i kroz energetski sektor

 

Beograd, 10. februar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa direktorkom Kancelarije UNOPS-a u Srbiji Mikelom Telatin o mogućnostima saradnje u energetskom sektoru, kao i o nastavku saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena.

Mihajlović, koja predsedava i Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, iskazala je zahvalnost direktorki UNOPS-a na dosadašnjoj saradnji i svemu što čine na poboljšanju položaja žena u Srbiji.

Ona je istakla da je rodna ravnopravnost postala jedan od prioriteta Vlade Srbije prethodnih godina.

Ne samo da imamo političku volju, već i aktivno, u saradnji resornim ministarstvom i međunarodnim partnerima, radimo na poboljšanju položaja žena, dodala je potpredsednica Vlade.

Ekonomsko osnaživanje žena, podrška lokalnim zajednicama u izradi i implementaciji akcionih planova i osnaživanje lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost važne su teme i tu nam je vaša podrška značajna, naglasila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, cilj je da rodnu komponentu uključimo i u energetski sektor, posebno kada je reč o energetskoj efikasnosti i energetskom siromaštvu, kao i uključivanje žena u oblast obnovljivih izvora energije.

Telatin je istakla da je UNOPS spreman da pruži podršku jer ima iskustvo i ekspertizu u različitim oblastima.

Prioriteti u rodnoj ravnopravnosti, kako je dodala, poklapaju se i sa našim aktivnostima, posebno kada je reč o podršci lokalnim zajednicama – od osnaživanja institucionalnih mehanizama do programa podrške ekonomskom osnaživanju žena.

Spremni smo da pomognemo da se rodna komponenta uključi u energetski sektor, razvoj obnovljivih izvora energije i projekte izgradnje energetske infrastrukture. Puno je oblasti u okviru kojih možemo da sarađujemo, poručila je Telatin.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/519057/rodna-ravnopravnost-i-osnazivanje-zena-i-kroz-energetski-sektor.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)