POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

RODNA RAVNOPRAVNOST

Ženama u nauci mesto na odlučujućim pozicijama

 

Beograd, 11. februar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović ocenila je danas da, uprkos činjenici da žene u Srbiji čine 60 odsto diplomiranih studenata i da ih među doktorima nauka ima 57 odsto, samo se trećina njih nalazi na rukovodećim i uticajnim pozicijama, što ukazuje na to da tradicionalne rodne uloge i dalje utiču na mogućnost da one napreduju i dostignu visokoplaćene pozicije na kojima se donose odluke.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, istakla je, povodom Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci, da iako žene u većem broju završavaju osnovne i doktorske studije, nema ih dovoljno u takozvanim STEM naukama, pre svega tehnologiji i inženjerstvu.

Radna mesta u budućnosti biće sve više vođena inovacijama i tehnologijom i ako ne premostimo razlike u ovim oblastima, rodni jaz biće sve veći, rekla je ona, poručivši devojčicama i mladim ženama da se obrazuju i da ne odustaju od svojih snova i ne podležu uvreženim rodnim stereotipima, već da se vode svojim znanjem i sposobnostima.

Nema razloga da ne bude više žena na mestima na kojima se donose odluke i u poslovima budućnosti. Neka nam svima podstrek budu mlade naučnice poput Jelene Vladić, Danice Pavlović i Ane Tomas Petrović, dobitnice priznanja u oblastima farmaceutskog inženjerstva, biofizike i medicine, što je posebno značajno u godini kada se svet bori sa pandemijom koronavirusa i njenim posledicama, rekla je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, Srbija je među liderima kada je reč o broju žena u nauci, pri čemu je gotovo svaki drugi istraživač žena, što Srbiju stavlja na četvrto mesto u Evropi.

S druge strane, istraživanja pokazuju da naučnice u proseku objavljuju manje radova od svojih muških kolegamanje su plaćene i ne napreduju u karijeri onoliko koliko bi želele, rekla je Mihajlović, dodavši da je uspostavljanje ravnoteže između profesionalnog i privatnog života izazov sa kojim se suočavaju i žene u nauci.

To se naročito pokazalo u 2020. godini tokom pandemije, kada su žene preuzele ogroman teret na sebe, gde su uz redovan posao bile još više opterećene neplaćenim kućnim poslovima, kao i brigom o deci i starijima. To je uticalo i na vreme koje su mogle da provedu baveći se naukom i istraživanjem, zaključila je potpredsednica Vlade.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/519267/zenama-u-nauci-mesto-na-odlucujucim-pozicijama.php

 

 

* * *

Rodna ravnopravnost i osnaživanje žena i kroz energetski sektor

 

Beograd, 10. februar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa direktorkom Kancelarije UNOPS-a u Srbiji Mikelom Telatin o mogućnostima saradnje u energetskom sektoru, kao i o nastavku saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena.

Mihajlović, koja predsedava i Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, iskazala je zahvalnost direktorki UNOPS-a na dosadašnjoj saradnji i svemu što čine na poboljšanju položaja žena u Srbiji.

Ona je istakla da je rodna ravnopravnost postala jedan od prioriteta Vlade Srbije prethodnih godina.

Ne samo da imamo političku volju, već i aktivno, u saradnji resornim ministarstvom i međunarodnim partnerima, radimo na poboljšanju položaja žena, dodala je potpredsednica Vlade.

Ekonomsko osnaživanje žena, podrška lokalnim zajednicama u izradi i implementaciji akcionih planova i osnaživanje lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost važne su teme i tu nam je vaša podrška značajna, naglasila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, cilj je da rodnu komponentu uključimo i u energetski sektor, posebno kada je reč o energetskoj efikasnosti i energetskom siromaštvu, kao i uključivanje žena u oblast obnovljivih izvora energije.

Telatin je istakla da je UNOPS spreman da pruži podršku jer ima iskustvo i ekspertizu u različitim oblastima.

Prioriteti u rodnoj ravnopravnosti, kako je dodala, poklapaju se i sa našim aktivnostima, posebno kada je reč o podršci lokalnim zajednicama – od osnaživanja institucionalnih mehanizama do programa podrške ekonomskom osnaživanju žena.

Spremni smo da pomognemo da se rodna komponenta uključi u energetski sektor, razvoj obnovljivih izvora energije i projekte izgradnje energetske infrastrukture. Puno je oblasti u okviru kojih možemo da sarađujemo, poručila je Telatin.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/519057/rodna-ravnopravnost-i-osnazivanje-zena-i-kroz-energetski-sektor.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)