POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

REINTEGRACIJA POVRATNIKA

Srbija stvara uslove za potpunu reintegraciju povratnika

Beograd, 16. novembar 2021.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević izjavila je, na onlajn konferenciji „RE-Integrate – Ka održivom povratku i reintegraciji“, da je naša zemlja posvećena stvaranju uslova za potpunu reintegraciju povratnika i za njihov kvalitetniji i sigurniji život.

Kisić Tepavčević je naglasila da za Srbiju uspešnost i održivost povratka ne znači samo korak napred na putu priključenja porodici evropskih zemalja, već je i izraz trajnog strateškog opredeljenja za kreiranje održivih i delotvornih rešenja za povratnike.

Ministarka je navela da su složenost migracionih tokova i faktori koji motivišu lica da migriraju, a mogu biti subjektivne ili objektivne prirode, uslovili da pitanja održivog povratka i reintegracije povratnika budu stalno aktuelna.

Ona je dodala da su nepovoljna obrazovna struktura povratnika, slabo poznavanje maternjeg jezika, nedostatak ličnih dokumenata, što je preduslov za prijavu na evidenciju nezaposlenih, kao i namera za što skoriji povratak u neku od država članica EU, činjenice koje u značajnoj meri otežavaju proces kreiranja i utiču na rezultate dostupnih mera ekonomskog osnaživanja povratnika.

Kisić Tepavčević je rekla da su najčešći problemi sa kojima se suočavaju državljani Srbije, povratnici po Sporazumu o readmisiji, nedostatak ličnih dokumenata, nerešeni socijalni, stambeni i ekonomski problemi, socijalna izolacija usled nedostatka ili gubitka kontakata i slaba informisanost o potencijalnim programima podrške.

Ministarka je navela da je, prema podacima iz Migracionog profila, tokom 2020. godine primljeno 1.570 zahteva za readmisiju, data saglasnost za 1.191 zahtev, a povratak je ostvarilo 1.008 državljana Republike Srbije.

Ona je ukazala na to da sistem socijalne zaštite ima važnu ulogu u zaštiti povratnika i da povratnici imaju mogućnost da ostvare različita prava socijalne zaštite.

Kisić Tepavčević je navela i da Ministarstvo duboko ceni dosadašnju saradnju i spremnost GIZ-a, koji je organizovao današnju konferenciju, da prepozna važnost i pruži podršku u sprovođenju mera, aktivnosti koje su u funkciji izgradnje Srbije kao prosperitetnog i kohezivnog društva koje pruža jednake mogućnosti za sve.

Martin Maute Keter iz Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke rekao je da migracije, ako su sigurne, uređene i regularne, mogu da doprinesu održivom razvoju i donesu koristi ne samo migrantima, već i zemljama porekla i odredišta, ali da one uvek treba da predstavljaju izbor, a ne nužnost.

Zato Nemačka, kako je naveo, ulaže u nove mogućnosti u Srbiji, u želji da podrži partnere u uspostavljanju okruženja koje mladima omogućava da imaju perspektivu u svojoj zemlji.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/590644/srbija-stvara-uslove-za-potpunu-reintegraciju-povratnika.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)