POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

REINTEGRACIJA POVRATNIKA

Srbija stvara uslove za potpunu reintegraciju povratnika

Beograd, 16. novembar 2021.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević izjavila je, na onlajn konferenciji „RE-Integrate – Ka održivom povratku i reintegraciji“, da je naša zemlja posvećena stvaranju uslova za potpunu reintegraciju povratnika i za njihov kvalitetniji i sigurniji život.

Kisić Tepavčević je naglasila da za Srbiju uspešnost i održivost povratka ne znači samo korak napred na putu priključenja porodici evropskih zemalja, već je i izraz trajnog strateškog opredeljenja za kreiranje održivih i delotvornih rešenja za povratnike.

Ministarka je navela da su složenost migracionih tokova i faktori koji motivišu lica da migriraju, a mogu biti subjektivne ili objektivne prirode, uslovili da pitanja održivog povratka i reintegracije povratnika budu stalno aktuelna.

Ona je dodala da su nepovoljna obrazovna struktura povratnika, slabo poznavanje maternjeg jezika, nedostatak ličnih dokumenata, što je preduslov za prijavu na evidenciju nezaposlenih, kao i namera za što skoriji povratak u neku od država članica EU, činjenice koje u značajnoj meri otežavaju proces kreiranja i utiču na rezultate dostupnih mera ekonomskog osnaživanja povratnika.

Kisić Tepavčević je rekla da su najčešći problemi sa kojima se suočavaju državljani Srbije, povratnici po Sporazumu o readmisiji, nedostatak ličnih dokumenata, nerešeni socijalni, stambeni i ekonomski problemi, socijalna izolacija usled nedostatka ili gubitka kontakata i slaba informisanost o potencijalnim programima podrške.

Ministarka je navela da je, prema podacima iz Migracionog profila, tokom 2020. godine primljeno 1.570 zahteva za readmisiju, data saglasnost za 1.191 zahtev, a povratak je ostvarilo 1.008 državljana Republike Srbije.

Ona je ukazala na to da sistem socijalne zaštite ima važnu ulogu u zaštiti povratnika i da povratnici imaju mogućnost da ostvare različita prava socijalne zaštite.

Kisić Tepavčević je navela i da Ministarstvo duboko ceni dosadašnju saradnju i spremnost GIZ-a, koji je organizovao današnju konferenciju, da prepozna važnost i pruži podršku u sprovođenju mera, aktivnosti koje su u funkciji izgradnje Srbije kao prosperitetnog i kohezivnog društva koje pruža jednake mogućnosti za sve.

Martin Maute Keter iz Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke rekao je da migracije, ako su sigurne, uređene i regularne, mogu da doprinesu održivom razvoju i donesu koristi ne samo migrantima, već i zemljama porekla i odredišta, ali da one uvek treba da predstavljaju izbor, a ne nužnost.

Zato Nemačka, kako je naveo, ulaže u nove mogućnosti u Srbiji, u želji da podrži partnere u uspostavljanju okruženja koje mladima omogućava da imaju perspektivu u svojoj zemlji.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/590644/srbija-stvara-uslove-za-potpunu-reintegraciju-povratnika.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)