POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

REFERENDUM

 

IZMENE ZAKONA

U "Sl. glasniku RS", br. 119/2021, od 10. decembra 2021. godine - objavljen je Zakon o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi (donetog i objavljenog u "Sl. glasniku RS", br. 111/2021).

Izmenama Zakona (koje stupaju na snagu 11. decembra 2021. godine) – izvršene su ismene u čl. 7, 20, 43. i 44. kojima se (po rečima Predlagača Izmena Zakona) dodatno unapređuje položaj subjekata koji učestvuju u neposrednom iniciranju i odlučivanju na referendumu, a pre svega građana koji izražavaju zainteresovanost ili su njihovi interesi usko povezani sa ishodom referenduma.

Unapređenja o kojima je reč su prvo - ukidanje naknade za overu potpisa (član 1. Izmena Zakona, izmena člana 7. važećeg Zakona), a zatim i propisivanje pravila prema kome i narodni poslanici i birači i drugi podnosioci zahteva na osnovu kojeg je doneta odluka o raspisivanju referenduma mogu odrediti svoje predstavnike (člana i zamenika člana) u nadležnu izbornu komisiju i glasačke odbore (član 2. Izmena Zakona, izmena člana 20. važećeg Zakona).

Pored toga, da bi se osnažio uticaj referendumske odluke u društvenoj zajednici - propisuje se da se akt odnosno pitanje koje je usvojeno na referendumu niti njihova suština ne mogu menjati u naredne četiri godine, umesto dve kako je to propisano važećim zakonom (član 3. Predloga zakona, član 43. važećeg zakona). Sledstveno tome, predlaže se da se o aktu, odnosno pitanju koje nije usvojeno na referendumu ne može odlučivati ponovo takođe u naredne četiri godine, umesto kao što je do sada propisano godinu dana (član 4. Predloga zakona, član 44. važećeg Zakona).

Radi očuvanja pravne sigurnosti ovaj zakon će se primenjivati na referendume koji budu raspisani nakon njegovog stupanja na snagu, a ne i na one koji su raspisani pre njegovog stupanja na snagu (član 5. Predloga zakona).

 

 

VIDETI - Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)