POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

RADNO PRAVO

INSPEKTORAT ZA RAD 

Kadrovsko i tehničko osnaživanje Inspektorata za rad

Kopaonik, 9. novembar 2021.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević poručila je danas da će ovo ministarstvo u narednom periodu raditi na kadrovskom jačanju i poboljšanju tehničke opremljenosti Inspektorata za rad.

Kisić Tepavčević je na savetovanju Inspektorata za rad na Kopaoniku navela da su inspektori u prethodnom periodu ostvarili značajne rezultate, uprkos otežanim uslovima za rad zbog epidemije COVID-19.

Prema njenim rečima, poseban doprinos ostvaren je u pogledu inspekcijskih nadzora u cilju suzbijanja širenja epidemije, koji su obavljani udruženo sa ostalim inspekcijama.

Ona je, govoreći o delovanju Inspektorata za rad u poslednjih godinu dana, precizirala da je izvršeno 63.288 inspekcijskih nadzora u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, da je evidentirano 5.525 lica na radu „na crno“, a da su poslodavci, nakon preduzetih mera inspektora rada, zasnovali radni odnos sa 3.347  lica.

Takođe, kako je dodala, utvrđena su i 253 neregistrovana subjekta, a neposredno posle nadzora 148 se registrovalo u Agenciji za privredne registre.

Inspekcija rada je donela 5.272 rešenja o otklanjanju nedostataka u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, 8.008 ukazivanja, upozorenja i naloga na zapisnike i 524 rešenja o zabrani rada, precizirala je ministarka.

Prema njenim rečima, podnet je i 3.861 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, na osnovu kojih su poslodavci novčano kažnjeni u ukupnom iznosu od 223,6 miliona dinara, a podnete su i 52 krivične prijave.

Efekti rada Inspektorata za rad se i te kako vide. Mere koje inspektori donose apsolutno daju rezultate, a ciljevi su nam zajednički – bezbedni uslovi rada, smanjenje broja povreda na radu, suzbijanje rada na crno i sprovođenje propisa u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, objasnila je Kisić Tepavčević.

Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Milan Cvetkov izrazio je uverenje da će Inspektorat za rad u narednom periodu biti još efikasniji, budući da se očekuje zapošljavanje novih kadrova, nabavka vozila i tehničke opreme.

Cvetkov je rekao da je posebno ponosan na doprinos suzbijanju širenja epidemije COVID-19, jer je od januara do oktobra ove godine na celoj teritoriji Srbije izvršeno 12.400 zajedničkih i koordinisanih inspekcijskih nadzora sa drugim republičkim inspekcijama, inspekcijama jedinica lokalnih samouprava i drugim državnim organima.

Prema njegovim rečima, te napore je prepoznala i Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor, koja je uručila zahvalnicu Inspektoratu za rad.

Inspektorat za rad je u 2021. godini, kako je podsetio, potpisao Sporazum o saradnji sa Privrednom komorom Srbije, koji obuhvata savetodavno delovanje inspekcije rada prema privrednim subjektima, a u okviru kojih će se organizovati okrugli stolovi na teritoriji cele zemlje, gde će inspektori rada odgovarati na pitanja poslodavaca.

U okviru dvogodišnjeg tvining-projekta „Podrška i unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu i inspekcije rada u Republici Srbiji”, uz finansijsku podršku Evropske unije iz sredstava IPA, osnaženi su kapaciteti inspektora rada putem obuka i osnovana je Pilot učionica, kao početak razvoja Centra za obuku Inspektorata za rad, naveo je Cvetkov.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Cicmil rekla je da je najvažnija predstojeća aktivnost usvajanje novog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu.

Ona je dodala da će bolja zakonska rešenja omogućiti stvaranje uslova za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu, produktivniji rad zaposlenih, podstaći ekonomski rast, zapošljavanje i poboljšanje funkcionisanja tržišta rada, što će sve pozitivno uticati na privredu.

Sistem bezbednosti i zdravlja na radu u savremenim uslovima orijentisan je ka stalnom poboljšanju bezbednih i zdravih uslova rada kroz smanjenje rizika na radu na najmanju moguću meru, u čemu će nam doprineti nova zakonska rešenja i njihova dosledna primena, ukazala je Cicmil.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/589216/kadrovsko-i-tehnicko-osnazivanje-inspektorata-za-rad.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)