POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

RADNO PRAVO

INSPEKTORAT ZA RAD 

Kadrovsko i tehničko osnaživanje Inspektorata za rad

Kopaonik, 9. novembar 2021.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević poručila je danas da će ovo ministarstvo u narednom periodu raditi na kadrovskom jačanju i poboljšanju tehničke opremljenosti Inspektorata za rad.

Kisić Tepavčević je na savetovanju Inspektorata za rad na Kopaoniku navela da su inspektori u prethodnom periodu ostvarili značajne rezultate, uprkos otežanim uslovima za rad zbog epidemije COVID-19.

Prema njenim rečima, poseban doprinos ostvaren je u pogledu inspekcijskih nadzora u cilju suzbijanja širenja epidemije, koji su obavljani udruženo sa ostalim inspekcijama.

Ona je, govoreći o delovanju Inspektorata za rad u poslednjih godinu dana, precizirala da je izvršeno 63.288 inspekcijskih nadzora u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, da je evidentirano 5.525 lica na radu „na crno“, a da su poslodavci, nakon preduzetih mera inspektora rada, zasnovali radni odnos sa 3.347  lica.

Takođe, kako je dodala, utvrđena su i 253 neregistrovana subjekta, a neposredno posle nadzora 148 se registrovalo u Agenciji za privredne registre.

Inspekcija rada je donela 5.272 rešenja o otklanjanju nedostataka u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, 8.008 ukazivanja, upozorenja i naloga na zapisnike i 524 rešenja o zabrani rada, precizirala je ministarka.

Prema njenim rečima, podnet je i 3.861 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, na osnovu kojih su poslodavci novčano kažnjeni u ukupnom iznosu od 223,6 miliona dinara, a podnete su i 52 krivične prijave.

Efekti rada Inspektorata za rad se i te kako vide. Mere koje inspektori donose apsolutno daju rezultate, a ciljevi su nam zajednički – bezbedni uslovi rada, smanjenje broja povreda na radu, suzbijanje rada na crno i sprovođenje propisa u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, objasnila je Kisić Tepavčević.

Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Milan Cvetkov izrazio je uverenje da će Inspektorat za rad u narednom periodu biti još efikasniji, budući da se očekuje zapošljavanje novih kadrova, nabavka vozila i tehničke opreme.

Cvetkov je rekao da je posebno ponosan na doprinos suzbijanju širenja epidemije COVID-19, jer je od januara do oktobra ove godine na celoj teritoriji Srbije izvršeno 12.400 zajedničkih i koordinisanih inspekcijskih nadzora sa drugim republičkim inspekcijama, inspekcijama jedinica lokalnih samouprava i drugim državnim organima.

Prema njegovim rečima, te napore je prepoznala i Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor, koja je uručila zahvalnicu Inspektoratu za rad.

Inspektorat za rad je u 2021. godini, kako je podsetio, potpisao Sporazum o saradnji sa Privrednom komorom Srbije, koji obuhvata savetodavno delovanje inspekcije rada prema privrednim subjektima, a u okviru kojih će se organizovati okrugli stolovi na teritoriji cele zemlje, gde će inspektori rada odgovarati na pitanja poslodavaca.

U okviru dvogodišnjeg tvining-projekta „Podrška i unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu i inspekcije rada u Republici Srbiji”, uz finansijsku podršku Evropske unije iz sredstava IPA, osnaženi su kapaciteti inspektora rada putem obuka i osnovana je Pilot učionica, kao početak razvoja Centra za obuku Inspektorata za rad, naveo je Cvetkov.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Cicmil rekla je da je najvažnija predstojeća aktivnost usvajanje novog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu.

Ona je dodala da će bolja zakonska rešenja omogućiti stvaranje uslova za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu, produktivniji rad zaposlenih, podstaći ekonomski rast, zapošljavanje i poboljšanje funkcionisanja tržišta rada, što će sve pozitivno uticati na privredu.

Sistem bezbednosti i zdravlja na radu u savremenim uslovima orijentisan je ka stalnom poboljšanju bezbednih i zdravih uslova rada kroz smanjenje rizika na radu na najmanju moguću meru, u čemu će nam doprineti nova zakonska rešenja i njihova dosledna primena, ukazala je Cicmil.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/589216/kadrovsko-i-tehnicko-osnazivanje-inspektorata-za-rad.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)