POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

RADNO I SOCIJALNO

Prioritet države održanje socijalne sigurnosti zaposlenih

Beograd, 6. oktobar 2020.

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević poručio je danas na konferenciji „Dostojanstveni rad u uslovima pandemije“ da su zbog trenutne situacije u zemlji, izazvane koronavirusom, više nego ikada potrebni saradnja, razumevanje, solidarnost i zajednički rad.

Đorđević je na konferenciji, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije, istakao da je u uslovima pandemije neophodno obezbediti makroekonomsku stabilnost i održati privrednu aktivnost kako bi materijalni položaj naših građana bio bolji iz godine u godinu.

On je podsetio na to da je Vlada, na predlog resornog ministarstva, proglasila 2020. za Godinu solidarnosti i saradnje, ocenivši da su te dve vrednosti jednako značajne kako bismo se adekvatno i organizovano, kao društvo u celini, izborili da i posle ove pandemije imamo dobro i kvalitetno mesto za rad i život.

Ministar je ukazao na to da pokretanje ove inicijative ima za cilj unapređenje saradnje na svim nivoima, i najavio da će biti nastavljen zajednički rad na jačanju i implementaciji pomenutih vrednosti.

Za državu je u prethodnom periodu bilo izuzetno važno da održi socijalnu sigurnost zaposlenih, što smo obezbedili nizom ekonomskih mera, donetih sa ciljem da se štetne posledice, kako po zaposlene, tako i po poslodavce, svedu na najmanju moguću meru, objasnio je Đorđević.

On je rekao da je Ministarstvo aktivno učestvovalo u pripremi Zaključka Vlade kojim se poslodavcima preporučuje da obezbede pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto osnova za naknadu zarade za zaposlene koji privremeno odsustvuju sa rada zbog potvrđene zarazne bolesti COVID-19 ili zbog izolacije ili samoizolacije naložene u vezi sa tom bolešću.

Đorđević je naveo da su u skladu sa ovim zaključkom izvršene dopune posebnih 10 kolektivnih ugovora i podsetio na to da je izdata preporuka poslodavcima da omoguće zaposlenima koji imaju decu u uzrastu do 12 godina i boluju od hroničnih bolesti da rade od kuće.

Takođe, omogućili smo i upućivanje zaposlenih na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana, uz naknadu zarade, bez prethodnog dostavljanja zahteva poslodavaca na mišljenje reprezentativnom sindikatu, predočio je on.

Ministar je naveo i da je izmenjen Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenje epidemije zarazne bolesti, kao i da je Ministarstvo neprekidno pratilo stanje na tržištu rada i implementaciju mera aktivne politike zapošljavanja koje realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Prema njegovim rečima, uz dodeljenu subvenciju za samozapošljavanje, sopstveni posao pokrenulo je 1.266 nezaposlenih lica, dok su se uz subvenciju poslodavcu zaposlila 1.503 nezaposlena lica iz kategorije teže zapošljivih lica.

Takođe, u mere za zapošljavanje uz subvenciju zarade ili refundacije troškova prilagođavanja radnog mesta ili poslova uključeno je i 188 osoba sa invaliditetom, rekao je Đorđević.

Ministar je ukazao na to da je od velikog značaja i donošenje Odluke o visini minimalne cene rada za 2021. godine, koja će se primenjivati od 1. januara sledeće godine, a iznosiće približno 32.000 dinara.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/490057/prioritet-drzave-odrzanje-socijalne-sigurnosti-zaposlenih.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(27.08.2020.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/462160/Vucic-s-Putinom-o-situaciji-na-Balkanu-i-partnerstvu

(25.09.2020.)

(15.10.2020.)

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2020.

ELEKTRONSKA UPRAVA

Značenje pojmova iz Zakona o elektronskoj upravi


TELEKOMUNIKACIONA INFRASTRUKTURA

Raspisan poziv za gradnju internet mreže u 55 ruralnih naselja


DIGITALIZACIJA I ELEKTRONSKE USLUGE

Srbija jedina nije izgubila ni dan od nastave


SUDSKA PRAKSA - Energetika

Isporuka električne energije


PRAVOSUĐE

Objavljeno uputstvo za korišćenje aplikacije "eAukcija" – Od septembra – jedini način javne prodaje u izvršnom postupku


SUDSKA PRAKSA - Ustavni sud

Vršenje roditeljskog prava


SUDSKA PRAKSA - Vanparnični postupak

Pravni zaključak VKS i odluke viših i osnovnih sudova


PARNIČNI POSTUPAK

Predlog za vraćanje u pređašnje stanje Darko Rašković, sudija Osnovnog suda u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA - Radno pravo

Ostvarivanje prava u Vojsci Srbije


OBLIGACIONO PRAVO

Jemstvo i odstupanje od akcesornosti Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u penziji


SUDSKA PRAKSA - Uzbunjivanje

Zaštita uzbunjivača


IZVRŠNI POSTUPAK

Zaštita izvršnog poverioca od uništenja, oštećenja ili umanjenja imovine popisane u izvršnom postupku Prof. dr Velisav Marković, Vanredni profesor, Fakultet zdravstvenih i poslovnih studija


PLANIRANJE I IZGRADNJA

Izdavanje lokacijskih uslova - Nova Uredba o lokacijskim uslovima


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Apelacioni sud u Kragujevcu - Izvršenje krivičnog dela od strane mlađeg punoletnika i izvršenje prema maloletniku

BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)