POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PROSVETA

Apel akademskoj zajednici da se poštuju epidemiološke mere

Beograd, 29. septembar 2020.

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije i Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) poželeli su studentima uspešan početak nove školske 2020/2021. godine, i apelovali na celokupnu akademsku zajednicu da se tokom pandemije koronavirusa ponaša odgovorno i poštuje propisane epidemiološke mere.

U saopštenju se ističe da je važno da se, pre svega, za studente prve godine, nastavni proces organizuje u amfiteatrima, slušaonicama i vežbaonicama u manjim grupama, u skladu sa upućenim preporukama za prevenciju širenja zarazne bolesti COVID-19 na visokoškolskim ustanovama i dodaje da će se studentski parlamenti aktivno uključiti u sprovođenje mera prevencije.

Prosvetna inspekcija organizovaće preventivne i savetodavne posete visokoškolskim ustanovama, sprovoditi pojačani nadzor i kontrolisati poštovanje preporuka koje su date u vezi sa početkom nastave, organizovanjem ispita i prevencijom koronavirusa na tim ustanovama.

Predstavnici Ministarstva i SKONUS-a istakli su na današnjem sastanku da insistiraju da se nastava na daljinu u ovim netipičnim okolnostima organizuje u skladu sa kriterijumima za organizovanje tog vida nastave koje su donele samostalne visokoškolske ustanove, ali i poštujući standarde za akreditaciju, u cilju očuvanja kvaliteta nastavnog procesa.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/488880/fakulteti-da-preduzmu-mere-za-sprecavanje-sirenja-epidemije.php

 

Ministarstvo i SKONUS su još jednom pozvali visokoškolske ustanove da postupe u skladu sa preporukama koje su dostavljene ovim obrazovnim ustanovama 18. i 21. septembra ove godine.

 

Neophodno je da te ustanove iskažu solidarnost sa studentima i preispitaju merila i kriterijume za utvrđivanje visine školarina za školsku 2020/21. godinu, kao i da uvaže sve opravdane zahteve studenata za umanjenje školarina za narednu školsku godinu, odnosno za refundiranje dela školarina za školsku 2019/20. godinu shodno uslovima održavanja nastave u prethodnoj godini.

 

Kao ravnopravni partneri, Ministarstvo i SKONUS će nastaviti da prate organizovanje nastave u vreme epidemije koronavirusa u Srbiji, ali i da zajednički rade na unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja u Srbiji.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/488925/apel-akademskoj-zajednici-da-se-postuju-epidemioloske-mere.php

 

-------------

 

 

Fakulteti da preduzmu mere za sprečavanje širenja epidemije

 

Beograd, 29. septembar 2020.

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas, pred početak nove akademske godine, sa predstavnicima Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS).

Šarčević je studentima i profesorima poželeo uspešnu novu školsku godinu, koja će biti drugačija od prethodnih zbog epidemije koronavirusa.

On je u izjavi za agenciju Tanjug, nakon sastanka sa studentima, istakao da je resorno ministarstvo prosledilo upravama fakulteta koje mere moraju da se preduzmu kako bi se sprečilo širenje pomenutog virusa.

Ministar je preneo da je na današnjem sastanku dogovoreno da studentski parlamenti na svim fakultetima organizuju redarske službe koje će pratiti da li se poštuju preventivne mere, a biće pojačana i kontrola prosvetne inspekcije.

Na poslednjoj sednici, kako je podsetio, Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 izrazio je zabrinutost zbog početka nastavne godine na fakultetima, jer smatraju da će se jedan deo studenata ponašati neodgovorno.

Šarčević je, govoreći o zahtevu studenata za smanjenje školarina, objasnio da su školarine u nadležnosti fakulteta.

On je još jednom apelovao na sve visokoškolske ustanove da pojedinačno razgovaraju sa predstavnicima studentskih parlamenata i zajedno procene koliko školarine mogu da se smanje, a da se ne remeti rad.

Resorno ministarstvo je u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić dogovorilo da se ponove prošlogodišnje kvote na fakultetima, podsetio je ministar i objasnio da će tako i pojedini studenti koji imaju manje od 48 bodova moći da studiraju o trošku države.

Prema njegovim rečima, neki studenti zbog koronavirusa možda nisu uspeli da ostvare 48 bodova, te će država, bez menjanja zakona, i njima pomoći, jer kvote ostaju na nivou prošlogodišnjih.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/488880/fakulteti-da-preduzmu-mere-za-sprecavanje-sirenja-epidemije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(27.08.2020.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/462160/Vucic-s-Putinom-o-situaciji-na-Balkanu-i-partnerstvu

(25.09.2020.)

(15.10.2020.)

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2020.

ELEKTRONSKA UPRAVA

Značenje pojmova iz Zakona o elektronskoj upravi


TELEKOMUNIKACIONA INFRASTRUKTURA

Raspisan poziv za gradnju internet mreže u 55 ruralnih naselja


DIGITALIZACIJA I ELEKTRONSKE USLUGE

Srbija jedina nije izgubila ni dan od nastave


SUDSKA PRAKSA - Energetika

Isporuka električne energije


PRAVOSUĐE

Objavljeno uputstvo za korišćenje aplikacije "eAukcija" – Od septembra – jedini način javne prodaje u izvršnom postupku


SUDSKA PRAKSA - Ustavni sud

Vršenje roditeljskog prava


SUDSKA PRAKSA - Vanparnični postupak

Pravni zaključak VKS i odluke viših i osnovnih sudova


PARNIČNI POSTUPAK

Predlog za vraćanje u pređašnje stanje Darko Rašković, sudija Osnovnog suda u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA - Radno pravo

Ostvarivanje prava u Vojsci Srbije


OBLIGACIONO PRAVO

Jemstvo i odstupanje od akcesornosti Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u penziji


SUDSKA PRAKSA - Uzbunjivanje

Zaštita uzbunjivača


IZVRŠNI POSTUPAK

Zaštita izvršnog poverioca od uništenja, oštećenja ili umanjenja imovine popisane u izvršnom postupku Prof. dr Velisav Marković, Vanredni profesor, Fakultet zdravstvenih i poslovnih studija


PLANIRANJE I IZGRADNJA

Izdavanje lokacijskih uslova - Nova Uredba o lokacijskim uslovima


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Apelacioni sud u Kragujevcu - Izvršenje krivičnog dela od strane mlađeg punoletnika i izvršenje prema maloletniku

BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)