POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PROSVETA

Preporuke za prevenciju koronavirusa na visokoškolskim ustanovama

Beograd, 21. septembar 2020.

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije donelo je danas Preporuke za prevenciju koronavirusa na visokoškolskim ustanovama, u okviru mera vezanih za sprečavanje širenja bolesti COVID-19.

Pomenute preporuke donete u konsultaciji sa medicinskim delom Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, ali i sa predstavnicima visokoškolskih ustanova KONUS i KASSS i predstavnicima studenata (SKONUS i SKASSS) koji su se zalagali za bezbedno organizovanje nastave. 

Preporuke su donete na osnovu iskustva i primera dobre prakse stečenog tokom održavanja nastave na visokoškolskim ustanovama tokom letnjeg semestra školske 2019/20. godine u toku epidemije koronavirusa.

U njima se navodi da je svakodnevno pre početka rada visokoškolskih ustanova - potrebno čistiti i dezinfikovati prostorpribor i opremu, kao i provetravati prostorije najmanje pola sata nakon čišćenja. 

Istaknuto je da radnici na visokoškolskim ustanovama i studenti moraju biti bez simptoma koji ukazuju na COVID-19 (povišena temperatura i jedan od znakova i simptoma – kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa) pri dolasku na visokoškolske ustanove.

Neophodno je da se na ulazu u objekat postavi dezobarijera, kao i da se obezbedi dovoljno lične zaštitne opreme za zaposlene, sredstava i pribora za čišćenje i dezinfekciju, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku u amfiteatrima, čitaonicama i svim ostalim prostorijama gde studenti borave i uče.

U preporukama se navodi da je neophodno obezbediti dovoljno toplomera, uz informaciju gde se studenti mogu javiti kako bi mogli da izmere telesnu temperaturu, ako se ne osećaju dobro.

Održavanje nastave, vežbi, ispita, sastanaka i sednica organa visokoškolskih ustanova - ne smatra se okupljanjima na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Studente je potrebno organizovati u manje grupe tokom držanja nastave, odnosno provera znanja, a veličinu grupe odrediti na osnovu broja mesta u amfiteatrima, učionicama, vežbaonicama i drugim prostorijama, tako da udaljenost između studenata bude najmanje 1,5 metara, odnosno potrebno je obezbediti četiri metra kvadratna po studentu.

Ne preporučuje se zadržavanje studenata u većim grupama nakon predavanja po hodnicima, u dvorištu ili drugim mestima.

Teorijsku nastavu moguće je držati „onlajn“  ili kombinovano, tako što će se deo nastave držati preko platforme, a deo u zgradi visokoškolske ustanove, ali u manjim grupama i uz primenu svih mera i sredstava zaštite. 

Osim toga, visokoškolske ustanove koje obezbede dovoljno prostora, mogu da održavaju redovnu nastavu u svojim prostorijama. Praktična nastava podrazumeva obaveznu primenu svih mera i sredstava zaštite.

Pored obavezne upotrebe zaštitnih maski, vežbe se mogu držati i uz korišćenje vizira i/ili skafandera, u skladu sa potrebama i mogućnostima visokoškolske ustanove.

Praktičnu nastavu koja podrazumeva samostalni rad studenata, rešavanje zadataka ili problema kao i rad kroz interakciju sa kolegama, ukoliko je mogućetreba organizovati preko platforme.

Preporukama je predviđeno da između predavanja bude dovoljno duga pauza kako se dve grupe studenata ne bi susretale i kako bi se ostavilo vremena za čišćenje, dezinfekciju i provetravanje prostora gde su studenti boravili.

Održavanje ispita treba organizovati tako da se termini ne preklapaju i da čekanje studenata ispred prostorije gde se ispit održava bude što kraće, uz održavanje preporučene udaljenosti između studenata od najmanje 1,5 metara.

Zaposleni na visokoškolskim ustanovama i studenti - moraju da nose maske, tako da maska prekriva usta, nos i bradu.

Preporuka je i da se ne organizuju - skupoviproslave i slična dešavanja na visokoškolskim ustanovama, kao ni grupne posete mestima gde se očekuje okupljanje većeg broja osoba. 

Uz to, preporučuje se da kafeterije i slični prostori gde se prodaju i služe voda, sokovi, kafa ili hrana, a koji se nalaze u sklopu ustanove, ne rade do daljnjeg, kako bi se sprečilo okupljanje većeg broja osoba na jednom mestu i zadržavanje u grupama.

U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na COVID-19 zaposleni u visokoškolskoj ustanovi treba da se javi nadređenom i da ne dolazi na posao, kao i da se javi svom izabranom lekaru u domu zdravlja.

U situaciji pojave sumnje na obolevanje od COVID-19 kod zaposlenog, uprava visokoškolske ustanove je u obavezi da o tome odmah obavesti epidemiologa nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje radi daljeg postupanja.

Odgovornost za sprovođenje mera zaštite i prevencije snose organi poslovođenja visokoškolskih ustanova.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa institutima/zavodima za javno zdravlje, redovno će pratiti realizaciju nastave na visokoškolskim ustanovama i prilagođavati preporuke trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/487509/preporuke-za-prevenciju-koronavirusa-na-visokoskolskim-ustanovama.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)