POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PROSVETA

Reformisan sistem finansiranja nauke i

povećana ulaganja u njen razvoj

Beograd, 15. avgust 2021.

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je prethodnih godina u cilju stavranja podsticajnog i izvesnog okruženja za naučna istraživanja reformisalo sistem finansiranja nauke i povećalo ulaganja u razvoj naučne infrastrukture.

Uspostavljeno je institucionalno finansiranje koje je ovaj sistem uredilo na način da on bude izvestan u i pogledu egzistencije naučnika, i u pogledu finansiranja njihovog naučno-istraživačkog rada.

U odnosu na period od pre deset godina ulaganja u nauku su veća za 80 odsto, sredstva ulagana u razvoj infrastrukture veća su tri puta, a primanja naučnika veća su za 35 odsto.

Formirani su posebni fondovi, Fond za nauku i Fond za inovacinu delatnost, putem kojih se značajna sredstva ulažu u istraživnja u okviru svih oblasti.

Nastojanje je da se podrže kvalitetni projekti koji će doprineti razvoju nauke, ali i njenoj praktičnoj primeni u svakodnevnom životu, a za finansiranje projekata koriste se i budžetska sredstva, ali i raspoloživa sredstva iz fondova EU.

Samo za program „Ideje“ Fonda za nauku država će sa 30 miliona evra podržati najbolje istraživačke projekte. Takođe kroz program PROMIS finansira se 59 projekata.

Maksimalan budžet jednog projekta iznosi do 200.000 evra. Program okuplja 320 istraživača koji će realizovati osnovna i primenjena istraživanja iz svih oblasti nauke: prirodne nauke, tehnika i tehnologija, medicina, biotehnika i društvene i humanističke nauke. U pripremi su i dva nova javna poziva za nove programe podrške putem ovog fonda.

Takođepodržana su i medicinska istraživanja kroz poseban COVID program, a značajna sredstva ulažu se kako bi naša zemlja i naučnici imali što veća postignuća iz punopravnog članstva u CERN-u, na koje smo ponosni.

Fond za inovacionu delatnost je od osnivanja uložio ukupno 37 miliona evra u razvoj inovacija i to 31,2 milion za realizaciju 227 inovativnih projekata.

Takođeširi se postojeća mreža od 65 instituta i osnivaju novi – Institut za veštačku inteligenciju, Institut za informacione tehnologijeInstitut BioSens, a pri Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo uspostavljen je Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku

Širi se i meža naučno tehnoloških parkova u čiju je izgradnju i opremanje uloženo više od 53,7 miliona evra.

Cilj države je da istraživačima, posebno mladim, stvori uslove za rad u Srbiji, zato posebno podstiče mlade istraživače, studente doktorskih akademskih studija za uključivanje u naučnoistraživački rad u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama. Do sada je po sva četiri poziva uključeno 1.657 mladih istraživača-studenata doktorskih studija.

Država je strateški pristupila reformama u nauci i visokom obrazovanju i usvojene su strategije kojima su planirana značajna ulaganja u naučnu infrastrukturu i nauku - Strategija razvoja nauke 2021-2025, Strategija razvoja veštačke inteligencije i Strategije pametnih specijalizacija. Ova dokumenta javnih politika i aktivnosti koje su njima predviđene će, uz osnovnu Strategiju razvoja obrazovanja do 2030, doprineti da se načini značajan pomak u ovom polju.

Takođe, značajan korak načinjen je i usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju kojim se otvaraju vrata za punopravno članstvo u ENQA.

Svim ovim aktivnostima država Srbija nastoji da stvori dobre i podsticajne uslove za naučno istraživački rad i verujemo da će svi ovi napori doprineti da kvalitet naučnih radova i njihova citiranost budu veći.

Ministarstvo će nastaviti da sinergijskim aktivnostima sa KONUS-om, koji je i u prethodnom periodu bio značajan partner u svim zakonodavnim i naučno-stručnim procesima, radi na implementaciji najboljih rešenja i dobrih praksi, što će u budućnosti doprineti boljoj poziciji na Šangajskoj listi.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/568549/reformisan-sistem-finansiranja-nauke-i-povecana-ulaganja-u-njen-razvoj.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)