POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PROMENE USTAVA

Izmene Ustava

u oblasti pravosuđa jedna od najvažnijih karika u jačanju vladavine prava

Beograd, 7. jun 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, obrazlažući Predlog za promenu Ustava Srbije, da je to veoma važna tema i jedan od tri ključna prioriteta Vlade.

Brnabić je, obrazlažući ovaj predlog na četvrtoj posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije u dvanaestom sazivu, ukazala na to da su najteže i najzahtevnije ekonomske reforme sprovedene 2014. i 2015. godine i da one danas daju rezultate.

Ona je istakla da se reforme ne sprovode samo radi evropskih integracija, već pre svega u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Srbije, zbog čega je važno ojačati vladavinu prava, uz napomenu da su jedna od najvažnijih karika u tome izmene Ustava u oblasti pravosuđa.

Premijerka je podsetila na to da je javna rasprava o Predlogu za promenu Ustava trajala 18 meseci, pri čemu je izrazila nadu da će Skupština, koja je insistirala na tome da se nađe minimalni zajednički imenitelj kako bi se postigao što veći društveni konsenzus, postići takav dogovor i da će se tako ući u referendum.

Prema njenoj oceni, Srbija je danas pokazala koliko je drugačija zemlja u odnosu na pre recimo 10 godina i koliko je visoko postavila standarde u oblasti promene Ustava.

Nikada do sada nije bilo javnih rasprava, neko je radio na izmenama Ustava u zatvorenom krugu, građani su izlazili na referendum bez praktičnog znanja šta se menja i on je bio više nego upitan, objasnila je predsednica Vlade.

Sada, kako je naglasila, ko god da dođe na vlast, ne može ići ispod tog standarda, dakle mora da postoji široka javna rasprava, saglasnost Venecijanske komisije, da i drugi potvrde da je sve urađeno po svetskim i evropskim normama i da građani znaju o čemu odlučuju.

Brnabić je izrazila zahvalnost poslanicima na tome što su usvojili brojne zakone koji utiču na stanje u oblasti vladavine prava.

Ona je detaljno navela šta je sve urađeno u oblasti borbe protiv korupcije, pomenuvši i hapšenje predsednika beogradske opštine Palilula Aleksandra Jovičića.

Premijerka je ukazala i na rezultate u oblasti bezbednosti novinara, napomenuvši da je formirana Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, sa kojom se jednom mesečno sastaje.

Bezbednost i zaštita medija su meni važni, jednom mesečno se sastajem sa tom grupom da vidim kakav je napredak napravljen i šta Vlada može da učini, rekla je Brnabić.

Ona je, govoreći o ljudskim pravima, podsetila na to da su usvojeni Strategija za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i Zakon o rodnoj ravnopravnosti, naglasivši da nadležno ministarstvo i dalje nastavlja svoju ambicioznu agendu.

Brnabić je, odgovarajući na izlaganje narodnog poslanika Šaipa Kamberija, koji je rekao da član 1 Ustava Srbije definiše Srbiju kao državu srpskog naroda, što je problematično sa aspekta manjina, istakla da je naša zemlja postavila i ljudske i pravne standarde po pitanju poštovanja prava nacionalnih manjina.

Ona je naglasila da su Ustavni amandmani napisani uz široku javnu raspravu i uz odobrenje Venecijanske komisije, i poručila da je Srbija dom manjinama i da ima najveći procenat etničke i nacionalne raznolikosti ne samo u regionu, već i u Evropi.

Predsednica Vlade je navela da to govori kako su se naši građani ponašali i devedesetih godina prošlog veka za vreme ratova na prostoru bivše SFRJ, objasnivši da su se nakon ratova stvorile etničke čiste države u regionu, dok je Srbija zadržala multietičnost.

Premijerka je rekla da ne bi volela da se Srbija ugleda na primere u regionu, čak ni na zemlje koje su članice EU jer neke od njih ne poznaju ni kategoriju nacionalne manjine, već samo državljanstvo zemlje.

Ona je navela da Srbija, pored standarda koje je postavila u ovoj oblasti, ima i Savet za nacionalne manjine koji sa savetima nacionalnih manjina razgovara o tome šta može dodatno da se uradi.

Brnabić je Kamberiju poručila da nije u redu da se u Skupštini Srbije poziva na Ustav samoproglašenog Kosova, s obzirom na to da je poslanik u parlamentu zemlje koja Kosovo i Metohiju smatra svojom teritorijom.

Za ovaj dom ne postoji Ustav Kosova jer su nezavisnost izvojevali tako što nikoga ništa nisu pitali, nijednog svog građanina, naglasila je predsednica Vlade.

Ona je navela da takozvano Kosovo ne može da bude uzor za bilo šta i u tom smislu podsetila na to da na teritoriji južne srpske pokrajine niko nije odgovarao ni za jedan zločin nad Srbima, uključujući i zločine nad srpskom decom, zatim zločine u Starom Gackom gde je nastradalo 14 ljudi, ali i Goraždevac gde je dvoje dece ubijeno, a četvoro je ranjeno.

Predsednica Vlade je podsetila na to da niko nije odgovarao ni za pogrom Srba 2004. godine, kao ni za uništavanje crkava i manastira.

Ona je, govoreći o masovnim grobnicama u centralnoj Srbiji u kojima su pronađeni posmrtni ostaci Albanaca, izrazila žaljenje zbog toga što su se takve stvari dešavale.

Brnabić je, međutim, istakla da je naša država na teritoriji centralne Srbije istražila apsolutno sve grobnice za koje je dobila podatke od Prištine i Međunarodnog Crvenog krsta, osim dve za koje u ovom trenutku skuplja dodatne informacije i koje će istražiti.

Premijerka je podsetila i na to da je pre dve nedelje na lokaciji Kiževak kod Raške završena ekshumacija pronađenih posmrtnih ostataka i da su pozvane porodice identifikovanih Albanaca da 20. maja odaju počast svojim bližnjima.

Sednici prisustvuju i ministarka pravde Maja Popović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, kao i predstavnici pravosuđa.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/551328/izmene-ustava-u-oblasti-pravosudja-jedna-od-najvaznijih-karika-u-jacanju-vladavine-prava.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)