POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PRIVREDA

OBRAZOVANJE 

RAZVOJ I INOVACIJE 

Predstavljene mere za jačanje srpske privrede zasnovane na znanju

Beograd, 22. jun 2021.

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić predstavio je danas, na konferenciji „Pametna specijalizacija – put do privrede zasnovane na znanju“, paket mera iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije.

Ružić je tom prilikom istakao da Strategija za period 2020–2027 osvetljava pravce u kojima će se Srbija kretati kako bi kreirala efikasnu privredu, sposobnu da razvija i plasira vrhunske inovativne proizvode i usluge koji su konkurentni na globalnom tržištu.

Akcioni plan (2021–2022), koji je usvojen u aprilu, predstavlja paket konkretnih mera za jačanje srpske privrede zasnovane na znanju i inovacijama, naveo je on i objasnio da su mere usmerene na četiri prioritetne oblasti u kojima imamo konkurentsku prednost u globalnoj tržišnoj utakmici – hrana za budućnost, mašine i procesi za budućnost, IKT i kreativne industrije.

Prvi potpredsednik Vlade je podvukao da je cilj Strategije da se razviju preduzetničke veštine na tržištu i da ljudi steknu različita znanja, što bi dovelo do napretka društva i privrednog rasta zemlje.

On je ocenio da je važno da se u obrazovnom sistemu steknu potrebna preduzetnička znanja i veštine koje će biti vrednovane na tržištu kroz inovativne proizvode i usluge konkurentne na svetskom tržištu.

Akcioni plan, kako je precizirao, sadrži 43 mere, a mnoge od njih su već ostvarene iako je rok za realizaciju dve godine, a finansijska sredstva u iznosu od približno 18 milijardi dinara su obezbeđena iz različitih izvora.

Naime, iz budžeta Srbije izdvojeno je 5,3 miliona evra za programe ranog razvoja i sufinansiranje inovacija, a putem Fonda za inovacionu delatnost opredeljeno je 60 miliona dinara, naveo je Ružić i poručio da je ovo jedna od ključnih tema kojom će se resorno ministarstvo baviti u narednom periodu.

Direktorka Republičkog Sekretarijata za javne politike Bojana Tošić istakla je da je ova ustanova učestvovala u izradi Strategije, kao i da je taj dokument rezultat saradnje između predstavnika privrede, akademskih institucija, državnog i civilnog sektora.

Sekretarijat je, takođe, jedan od odgovornih organa za sprovođenje mera koje se odnose na poboljšanje uslova poslovanja, predočila je ona i napomenula da su u izradi Strategije učestvovali i Svetska banka i Evropska unija.

Na konferenciji je predstavljen i primer dobre prakse kompanije „Desing“, koja je od male porodične firme izrasla u izvoznika, čiji su proizvodi od voća prisutni u 27 zemalja sveta.

Uvođenje novih tehnologija i inovacija omogućilo je ovoj kompaniji razvoj novih proizvoda za čitav svet.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/555714/predstavljene-mere-za-jacanje-srpske-privrede-zasnovane-na-znanju.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)