POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PRIVREDA

OBRAZOVANJE 

RAZVOJ I INOVACIJE 

Predstavljene mere za jačanje srpske privrede zasnovane na znanju

Beograd, 22. jun 2021.

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić predstavio je danas, na konferenciji „Pametna specijalizacija – put do privrede zasnovane na znanju“, paket mera iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije.

Ružić je tom prilikom istakao da Strategija za period 2020–2027 osvetljava pravce u kojima će se Srbija kretati kako bi kreirala efikasnu privredu, sposobnu da razvija i plasira vrhunske inovativne proizvode i usluge koji su konkurentni na globalnom tržištu.

Akcioni plan (2021–2022), koji je usvojen u aprilu, predstavlja paket konkretnih mera za jačanje srpske privrede zasnovane na znanju i inovacijama, naveo je on i objasnio da su mere usmerene na četiri prioritetne oblasti u kojima imamo konkurentsku prednost u globalnoj tržišnoj utakmici – hrana za budućnost, mašine i procesi za budućnost, IKT i kreativne industrije.

Prvi potpredsednik Vlade je podvukao da je cilj Strategije da se razviju preduzetničke veštine na tržištu i da ljudi steknu različita znanja, što bi dovelo do napretka društva i privrednog rasta zemlje.

On je ocenio da je važno da se u obrazovnom sistemu steknu potrebna preduzetnička znanja i veštine koje će biti vrednovane na tržištu kroz inovativne proizvode i usluge konkurentne na svetskom tržištu.

Akcioni plan, kako je precizirao, sadrži 43 mere, a mnoge od njih su već ostvarene iako je rok za realizaciju dve godine, a finansijska sredstva u iznosu od približno 18 milijardi dinara su obezbeđena iz različitih izvora.

Naime, iz budžeta Srbije izdvojeno je 5,3 miliona evra za programe ranog razvoja i sufinansiranje inovacija, a putem Fonda za inovacionu delatnost opredeljeno je 60 miliona dinara, naveo je Ružić i poručio da je ovo jedna od ključnih tema kojom će se resorno ministarstvo baviti u narednom periodu.

Direktorka Republičkog Sekretarijata za javne politike Bojana Tošić istakla je da je ova ustanova učestvovala u izradi Strategije, kao i da je taj dokument rezultat saradnje između predstavnika privrede, akademskih institucija, državnog i civilnog sektora.

Sekretarijat je, takođe, jedan od odgovornih organa za sprovođenje mera koje se odnose na poboljšanje uslova poslovanja, predočila je ona i napomenula da su u izradi Strategije učestvovali i Svetska banka i Evropska unija.

Na konferenciji je predstavljen i primer dobre prakse kompanije „Desing“, koja je od male porodične firme izrasla u izvoznika, čiji su proizvodi od voća prisutni u 27 zemalja sveta.

Uvođenje novih tehnologija i inovacija omogućilo je ovoj kompaniji razvoj novih proizvoda za čitav svet.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/555714/predstavljene-mere-za-jacanje-srpske-privrede-zasnovane-na-znanju.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)