POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PRIVREDA

Puštena u rad gondola Brzeće–Mali Karaman na Kopaoniku

 

Brzeće, 12. februar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas puštanju u rad novoizgrađene gondole koja povezuje Brzeće sa Malim Karamanom na vrhu Kopaonika, prvom završenom projektu iz Programa "Srbija 2025", u čiju je izgradnju Vlada uložila 27 miliona evra.

Brnabić je ocenila da će puštanje u rad ove gondole puno značiti za meštane tog kraja, s obzirom na to da dobijaju potpuno drugačiju perspektivu razvoja.

Gondola na Kopaoniku je već druga koja se otvara u poslednjih mesec, dva dana, napomenula je premijerka, ukazavši na to da je ukupna investicija za ta dva projekta 40 miliona evra.

Ona je poručila da će uprkos pandemiji biti nastavljene investicije u turističku infrastrukturu Srbije, napomenuvši da su neki od planiranih projekata "oživljavanje" Golije i Stare planine, gde postoji hotel, ali nema dovoljno infrastrukture.

Predsednica Vlade je rekla da je jedan od projekata i uređenje Ovčarsko-kablarske klisure, što je počelo da se radi uporedo sa izgradnjom auto-puta do Požege.

Srbija se probija kao turistička destinacija i dobro je što paralelno sa borbom protiv koronavirusa i investiramo. Kada pandemija prođe, imaćemo dodatne sadržaje da ponudimo i domaćim i stranim turistima, i u tome ćemo imati konkurentnu prednost, naglasila je premijerka.

Ona je izrazila nadu da će to biti moguće još ove godine, a svakako je sigurno da će biti 2022. godine, ukazavši na to da je projekat izgradnje ove gondole završen pet meseci pre roka.

Predsednica Vlade je rekla da su ljudi nevezano za gondolu već na Kopaoniku i da se niko nije zarazio koronavirusom na skijanju, već u kafićima, zbog čega je povećan inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima.

Brnabić se, nakon obraćanja medijima, provozala novom gondolom, a puštanju u rad ove žičare prisustvovale su i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Matić je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je ovaj projekat uspešno završen pre planiranog roka, najavivši nastavak ulaganja u turističku infrastrukturu.

Ona je ocenila da gondola u vreme pandemije, kao jedna od najvećih investicija u turizmu, vraća optimizam i nadu da je oporavak turizma moguć i da će se desiti brzo.

Ministarka je poručila da je Srbija u najvećoj krizi pokazala da ima i snage i da je spremna da odgovori na izazove uspešnom vakcinacijom protiv koronavirusa, koja je preduslov za opstanak turističkog sektora.

Kada imunizaciju uspešno okončamo, projekti kao što je ova gondola doprineće ne samo razvoju Kopaonika, nego i celokupne opštine Brus, a verujemo i mnogo intenzivnijoj turističkoj aktivnosti tokom leta, što je nedostajalo našem najpoznatijem planinskom centru, navela je Matić.

Prema njenim rečima, gondola će pružiti priliku i poljoprivrednicima i privrednicima tog kraja da razvijaju svoj posao, a mladima da vide svoju budućnost ovde.

Ona je ukazala na to da je resorno ministarstvo od 2015. do 2020. uložilo 125 miliona dinara u razvoj turizma na ovoj destinaciji, od čega je 100 miliona dinara investirano u razvoj ski centra.

Ministarka je najavila nastavak ulaganja u Kopaonik kao turističku destinaciju, preciziravši da su napori države, uz zalaganje privrednika, doprineli porastu turizma za 33 odsto u poslednjih nekoliko godina.

Matić je istakla da je 2020. godina za Kopaonik, uprkos pandemiji, bila sjajna i da je zabeležena rekordna posećenost, uz napomenu da je prošle godine na toj planini bilo 105.000 turista, što je porast od 23 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Podaci govore da kada planski razvijate destinaciju, radite na infrastrukturi i svako odgovorno radi svoj posao i krizne situacije mogu biti prilika za rast, što je Kopaonik i pokazao, zaključila je ona.

Vlada Srbije je uložila u izgradnju gondole 27 miliona evra, a radovi su počeli u junu prošle godine.

Gondola, čija je dužina trase 3.741 metar, savladava visinsku razliku od 843 metra i od Brzeća do vrha Kopaonika stizaće se za nešto više od 12 minuta.

Kapacitet gondole, koja ima 74 kabine sa po 10 mesta, iznosi 1.600 osoba na čas, ali je projektovana tako da je moguće povećati broj kabina na 111, a broj prevezenih putnika na 2.400 po satu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/519714/pustena-u-rad-gondola-brzecemali-karaman-na-kopaoniku.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)