POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti 

Vaučeri u vrednosti od 15.000 dinara za 200.000 građana

Beograd, 25. jun 2022.

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je u obraćanju javnosti, kojem su prisustvovali i predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali, da očekuje da će uspešno biti završeni razgovori sa radnicima Fijata.

Vučić je rekao da je situacija komplikovana, ali da misli da je dogovor veoma blizu.

Pustićemo da oni govore o detaljima, rekao je Vučić i dodao da će vlast nastaviti sa Stelantisom da radi da bi se dobar deo obaveza mogao ispuniti u narednih nekoliko dana.

Predsednik je najavio da će ukupno povećanje penzija, zaključno sa 1. januarom naredne godine, iznositi 19,1 odsto.

On je, takođe, rekao i da očekuje značajno uvećanje minimalne zarade, koju će pratiti dvocifren rast plata u javnom sektoru, podsetivši na to da 15. avgusta počinju razgovori poslodavaca i sindikata, oko cene minimalne zarade.

Gledaćemo da najveći deo troškova minimalne zarade država preuzme na sebe, što će značajno uvećati i prosečne zarade, istakao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je fleš procena međugodišnje inflacije između 9 i 9,2 odsto, najavivši novu podršku za oko 200.000 građana, koji budu ispunili uslove, u vidu vaučera u vrednosti od 15.000 dinara, za odmor u Srbiji.

To je ekskluzivna vest na kojoj smo radili dugo i mnogo ćemo novca u to uložiti, rekao je Vučić i objasnio da će vaučere moći da dobiju penzioneri - svi koji su ostvarili pravo na penziju u Srbiji i inostranstvu, nezaposleni, đaci, studenti, nezaposleni prijavljeni na biro Nacionalne službe za zapošljavanje.

Takođe, vaučere će moći da dobiju i  korisnici posebne novčane naknade i privremene naknade, prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to ostvaruju po zakonu o socijalnoj zaštiti i u skladu sa zakonom o PIO, kao i svi radnici čija plata ne prelazi 70.000 dinara.

Kako je najavio, vaučere će moći da dobiju i ratni i civilni vojni invalidi rata sa primanjima koja ne prelaze iznos od 60.000 dinara mesečno, zatim oni koji imaju pravo na naknadu za porodičnu invalidninu po palom borcu, kao i nosioci poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u registar gazdinstava.

Brnabić je navela da smo za inicijativu "Moja prva plata", koja je pokrenuta za vreme pandemije, juče u Briselu dobili nagradu i prvo mesto za najbolju inicijativu u 2021. godini.

Taj program je obezbedio da preko 17.000 mladih u Srbiji dobije priliku da stekne svoje prvo radno iskustvo, dodala je premijerka, ukazavši na to da sve veću ulogu u rastu ekonomije Srbije igra sektor usluga.

Izvoz u prva četiri meseca ove godine naših IT usluga je dostigao 740 miliona evra koliko je iznosio izvoz IT usluga za celu 2016. godinu, navela je premijerka i dodala da smo praktično povećali tri puta naš izvoz za šest godina.

Verujemo da ćemo dostići onaj cilj koji smo zacrtali za ovu 2022. godinu, da samo izvoz naše pameti preko IT usluga bude preko 2,5 milijarde evra, rekla je Brnabić.

Predsednik Vučić je poručio da Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, dodavši da je Evropa u ratu sa Rusijom i da Balkan suštinski nije bio tema u četvrtak u Briselu.

Tamo nije bilo lako slušati brojne šefove država da je potrebno usaglašavanje Srbije sa restriktivnim merama prema Rusiji. To je naš posao i ne treba da odemo u drugu krajnost i pomislimo da možemo da pronađemo zamenu za to tržište, bolje partnere od onih u EU ili drugi politički put, rekao je on.

Vučić je napomenuo da u stranim kompanijama direktno radi 300.000 ljudi, indirektno pola miliona, a najveći deo kompanija je iz Evrpske unije.

Predsednik je rekao da su rizici za predstojeću jesen i zimu snabdevanje strujom, gasom, naftom i derivatima.

Danas gledamo da kupimo struju koju možemo da trošimo za Svetog Nikolu ili Novu godinu i te cene su visoke. Kada je reč o gasu, ugovor sa Gaspromom pokriva 62 odsto potreba. Za 38 odsto zakupili smo skladišta u Mađarskoj preko OTP banke. U naredna dva meseca obezbedićemo 147 miliona kubnih gasa i napunićemo Banatski dvor sa 250 miliona kubnih, kako bismo do 1. septembra imali rezervi oko 400 miliona kubnih, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, cilj je da dođemo do 700 miliona kubnih, jer je dnevna potrošnja od 10 do 15 miliona, a sa 11 miliona dnevno možemo da preživimo dva meseca sa gasom, predvideo je on.

 

 

Sa sajta Vlade - https://www.srbija.gov.rs/vest/637216/vauceri-u-vrednosti-od-15000-dinara-za-200000-gradjana.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)