POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PRAVOSUĐE

Vlada Srbije usmerena ka procesuiranju ratnih zločina

Beograd, 7. septembar 2021.

 

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović prisustvovala je danas okruglom stolu posvećenom predstavljanju Predloga nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina za period od 2021. do 2026. godine i Akcionog plana za njeno sprovođenje od 2021. do 2026. godine.

Popović je tom prilikom istakla da ovaj strateški dokument predstavlja putokaz reformi u oblasti procesuiranja ratnih zločina, kao i specifičnih koraka koje će Srbija nastaviti da preduzima u cilju sveukupnog unapređenja regionalnih odnosa i pristupa EU.

Opšti cilj Strategije, definisan kao osnaživanje procesnih i vanprocesnih mehanizama za suzbijanje nekažnjivosti ratnih zločina, zaštita i podrška žrtvama, otkrivanje sudbine nestalih lica i izgradnja društvenog ambijenta tolerancije i pomirenja, ostvario bi se njenim efikasnim sprovođenjem, što bi na širem planu doprinelo rešavanju preostalih pitanja iz perioda raspada SFRJ.

Nakon uvodnog izlaganja ministarke, prisutnima se obratio i ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, koji je pozdravio napore Vlade Srbije usmerene ka procesuiranju ratnih zločina.

Bratu je istakao da Strategija i Akcioni plan predstavljaju značajne strateške dokumente i korak napred na ovom polju, i istovremeno preneo zahvalnost resornom ministarstvu na pozivu na učešće u konsultativnom procesu.

On je iskazao zadovoljstvo time što su Akcionim planom uvažene preporuke Misije OEBS-a usmerene ka efikasnijoj implementaciji Strategije. 

Prisutnima su se u okviru uvodnog obraćanja obratili i savetnik u Ministarstvu za evropske integracije Jugoslav Milačić i predstavnik Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar.

Pomenuti predlog predstavili su i državna sekretarka Ministarstva pravde Bojana Šćepanović, šef regionalnog programa UNDP za podršku suđenjima za ratne zločine Ivan Jovanović, tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković, sudija Višeg suda u Beogradu Zorana Trajković, predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović i viši naučni saradnik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Milica Kolaković Bojović. 

Okruglom stolu prisustvovao je i direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/572998/vlada-srbije-usmerena-ka-procesuiranju-ratnih-zlocina.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)