POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

POLJOPRIVREDA

Uskoro novi grantovi za poljoprivrednike

Šabac, 1. novembar 2021.

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović posetili su danas kompaniju „ABD prom“ u Jevremovcu, gde su se upoznali sa projektom solarne elektrane, čija je izgradnja finansirana iz IPARD fondova.

Zahvaljujući solarnoj elektrani, pomenuta kompanija, koja se bavi proizvodnjom i prodajom svežeg i smrznutog voća, snabdeva se električnom energijom.

Nedimović je ocenio da je to dokaz da u tehničko-tehnološkom smislu pomeramo srpsku poljoprivredu nekoliko koraka unapred.

Ovo će biti primer za čitavu Srbiju. Prošle godine ljudi nisu verovali ni u robotizaciju u stočarstvu, sada imamo zahtev da što pre krenemo sa novim konkursima za robotizaciju, rekao je on.

Nedimović je naglasio da srpska poljoprivreda beleži dobre rezultate što se tiče izvoza, koji će ove godine sigurno premašiti pet milijardi dolara.

Joksimović je navela da je 2014. godine, kada je preuzela dužnost ministra i nacionalnog IPA koordinatora, njen prvi zadatak bio da se oslobode sredstva iz IPARD-a (IPA fondova namenjenih za razvoj poljoprivrede).

Prvo je trebalo Upravu za agrarna plaćanja, koja je dugo bila u Šapcu, prebaciti u Beograd, jer je to bio uslov Evropske komisije. To je realizovano 2016. godine i mi smo oslobodili tih 175 miliona evra za sedmogodišnji period, od 2014. do 2020. godine, rekla je ona.

Ministarka je najavila novi sedmogodišnji period, 2021. do 2027, kada Srbiji treba da bude dostupno 288 miliona evra granta za projekte iz oblasti poljoprivrede.

Ona je najavila da će približno 40 odsto tih sredstava biti namenjeno podizanju učešća obnovljivih izvora energije i “zelene poljoprivrede”, pri čemu je uputila poziv svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima da se informišu o ovom načinu proizvodnje.

Prema njenim rečima, svi koji apliciraju za ove projekte dobiće veliki iznos granta, uz povoljne kredite koji prate čitavu finansijsku konstrukciju.

Joksimović je istakla da će se IPARD 3 posebno fokusirati na projekte koji će se ticati rodne ravnopravnosti i učešća žena u poljoprivrednoj proizvodnji.

U prijavljenim projektima imamo samo približno 23 odsto žena, a mislim da bi to trebalo da bude mnogo više. Takođe, tu su i mladi. Otprilike svaki 14. koji aplicira za projekte iz oblasti poljoprivredne proizvodnje ima manje od 40 godina, precizirala je ministarka.

Ona je ukazala na to da je prosečna starost vlasnika poljoprivrednih gazdinstava koji su aplicirali 61 godina, naglasivši da je neophodno podsticati mlade da se prijavljuju kako bi ostajali na selu i kako bi se podstakao ravnomeran regionalni razvoj.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre izrazio je veliko zadovoljstvo zbog onoga što je video u kompaniji “ABD prom”, ocenivši da se u ovom projektu vidi efekat udruživanja snaga EU i Srbije kojima se uvode promene u srpskoj poljoprivredi.

Ovim projektom su povećane aktivnost i konkurentnost ove firme, a važan je ekološki element. EU već dugo sarađuje sa Ministarstvom poljoprivrede i u okviru IPARD-a smo još odavno izdvojili 175 miliona evra, rekao je on.

Prema njegovim rečima, taj novac će moći da generiše investicije od ukupno 600 miliona evra u poljoprivredu.

S obzirom na to da želimo da uradimo još više, trenutno razgovaramo o narednoj fazi IPARD-a 3 za koji ćemo izdvojiti 280 miliona evra. To su sve bespovratna sredstva, koja će sa sufinansiranjem države Srbije i kompanija pružiti poljoprivredi mnogo više.

Izvoz u Srbiji se udvostručio i više od polovine tog izvoza ide u zemlje EU. Želimo da budemo sigurni da svi resursi koji su na raspolaganju stignu do samih poljoprivrednika kako bi mogli da realizuju projekte i da se modernizuju, budu konkurentni na tržištu i budu ekološki, rekao je Žiofre.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/586966/uskoro-novi-grantovi-za-poljoprivrednike.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)