POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

POLJOPRIVREDA

Uskoro novi grantovi za poljoprivrednike

Šabac, 1. novembar 2021.

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović posetili su danas kompaniju „ABD prom“ u Jevremovcu, gde su se upoznali sa projektom solarne elektrane, čija je izgradnja finansirana iz IPARD fondova.

Zahvaljujući solarnoj elektrani, pomenuta kompanija, koja se bavi proizvodnjom i prodajom svežeg i smrznutog voća, snabdeva se električnom energijom.

Nedimović je ocenio da je to dokaz da u tehničko-tehnološkom smislu pomeramo srpsku poljoprivredu nekoliko koraka unapred.

Ovo će biti primer za čitavu Srbiju. Prošle godine ljudi nisu verovali ni u robotizaciju u stočarstvu, sada imamo zahtev da što pre krenemo sa novim konkursima za robotizaciju, rekao je on.

Nedimović je naglasio da srpska poljoprivreda beleži dobre rezultate što se tiče izvoza, koji će ove godine sigurno premašiti pet milijardi dolara.

Joksimović je navela da je 2014. godine, kada je preuzela dužnost ministra i nacionalnog IPA koordinatora, njen prvi zadatak bio da se oslobode sredstva iz IPARD-a (IPA fondova namenjenih za razvoj poljoprivrede).

Prvo je trebalo Upravu za agrarna plaćanja, koja je dugo bila u Šapcu, prebaciti u Beograd, jer je to bio uslov Evropske komisije. To je realizovano 2016. godine i mi smo oslobodili tih 175 miliona evra za sedmogodišnji period, od 2014. do 2020. godine, rekla je ona.

Ministarka je najavila novi sedmogodišnji period, 2021. do 2027, kada Srbiji treba da bude dostupno 288 miliona evra granta za projekte iz oblasti poljoprivrede.

Ona je najavila da će približno 40 odsto tih sredstava biti namenjeno podizanju učešća obnovljivih izvora energije i “zelene poljoprivrede”, pri čemu je uputila poziv svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima da se informišu o ovom načinu proizvodnje.

Prema njenim rečima, svi koji apliciraju za ove projekte dobiće veliki iznos granta, uz povoljne kredite koji prate čitavu finansijsku konstrukciju.

Joksimović je istakla da će se IPARD 3 posebno fokusirati na projekte koji će se ticati rodne ravnopravnosti i učešća žena u poljoprivrednoj proizvodnji.

U prijavljenim projektima imamo samo približno 23 odsto žena, a mislim da bi to trebalo da bude mnogo više. Takođe, tu su i mladi. Otprilike svaki 14. koji aplicira za projekte iz oblasti poljoprivredne proizvodnje ima manje od 40 godina, precizirala je ministarka.

Ona je ukazala na to da je prosečna starost vlasnika poljoprivrednih gazdinstava koji su aplicirali 61 godina, naglasivši da je neophodno podsticati mlade da se prijavljuju kako bi ostajali na selu i kako bi se podstakao ravnomeran regionalni razvoj.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre izrazio je veliko zadovoljstvo zbog onoga što je video u kompaniji “ABD prom”, ocenivši da se u ovom projektu vidi efekat udruživanja snaga EU i Srbije kojima se uvode promene u srpskoj poljoprivredi.

Ovim projektom su povećane aktivnost i konkurentnost ove firme, a važan je ekološki element. EU već dugo sarađuje sa Ministarstvom poljoprivrede i u okviru IPARD-a smo još odavno izdvojili 175 miliona evra, rekao je on.

Prema njegovim rečima, taj novac će moći da generiše investicije od ukupno 600 miliona evra u poljoprivredu.

S obzirom na to da želimo da uradimo još više, trenutno razgovaramo o narednoj fazi IPARD-a 3 za koji ćemo izdvojiti 280 miliona evra. To su sve bespovratna sredstva, koja će sa sufinansiranjem države Srbije i kompanija pružiti poljoprivredi mnogo više.

Izvoz u Srbiji se udvostručio i više od polovine tog izvoza ide u zemlje EU. Želimo da budemo sigurni da svi resursi koji su na raspolaganju stignu do samih poljoprivrednika kako bi mogli da realizuju projekte i da se modernizuju, budu konkurentni na tržištu i budu ekološki, rekao je Žiofre.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/586966/uskoro-novi-grantovi-za-poljoprivrednike.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)