POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PARNIČNI POSTUPAK

Izmenama zakona do stvaranja uslova za suđenje u razumnom roku

Beograd, 14. jun 2021.

 

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović istakla je danas da je Zakon o parničnom postupku neophodno izmeniti kako bi se građanima omogućilo da pred sudom ostvare i zaštite svoja prava u razumnom roku i sa minimumom troškova.

Popović je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku objasnila da je drugi razlog zbog kojeg se menja postojeći zakon taj što su izmene predviđene i u Akcionom planu za unapređenje pozicije Srbije na "Duing biznis listi" Svetske banke o uslovima poslovanja za period 2020 – 2023. godine.

Prema njenim rečima, u nekim sudovima ročišta se zakazuju i po dve godine unapred, jer su preopterećeni, a sudije u tim sudovima zaduženi sa više od 3.000 predmeta u radu.

Izmenama odredaba o mesnoj nadležnosti u masovnim sporovima, kao što su sporovi pred bankama, biće omogućena ravnomerna raspodela predmeta u svim sudovima u Srbiji i rasterećeni sudovi najviše u Beogradu, što će ujedno omogući kraće trajanje postupka, predočila je ministarka.

Nova zakonska rešenja predviđaju uvođenje mogućnosti elektronskog pokretanja i vođenja sudskih postupaka za advokate i građane korišćenjem aplikacije E–sud, dostavljanje elektronskim putem inicijalnih akata kojima se pokreće prvostepeni ili postupak po pravnim lekovima, kao i unapređenje korišćenja sredstava za prenos i skladištenje zvučnih i video zapisa.

Odredbe o reviziji kao vanrednom pravnom leku imaju za cilj, između ostalog, ujednačavanje sudske prakse na celoj teritoriji Srbije.

Izmene i dopune Zakona o parničnom postupku predviđene su kao aktivnost u Akcionom planu za Pregovaračko poglavlje 23, imajući u vidu standarde Evropske unije, praksu Evropskog suda za ljudska prava i praksu Ustavnog suda.

Na javnoj raspravi učestvovali su članovi radne grupe koji su pripremili zakonski tekst, a koja će biti proširena advokatima koje će delegirati Advokatska komora Srbije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/553263/izmenama-zakona-do-stvaranja-uslova-za-sudjenje-u-razumnom-roku.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)