POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PARNIČNI POSTUPAK

Izmenama Zakona o parničnom postupku brže do pravde

Beograd, 1. jun 2021.

 

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je, u vezi sa tekstom objavljenim u dnevnom listu "Srpski telegraf", da  je, između ostalog, cilj izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku upravo brži i lakši put do pravde i postizanje veće pravne sigurnosti.

Ministarstvo pravde, u vezi sa navodima iznetim u tekstu da se ubuduće mogu suditi samo bogati, ističe da se izmene u pogledu sankcije za neplaćanje sudske takse odnose samo na one stranke koje mogu da plate taj trošak, a ne na egzistencijalno ugrožene.

Obaveza plaćanja takse nastaje tek nakon prvog ročišta, do tada se može podneti zahtev za oslobađanje od plaćanja sudskih taksa ili zahtev za omogućavanje plaćanja takse na rate, o čemu se sudu podnosi dokaz, a institut siromaškog prava postoji od 1977. godine, te je zadržan i prilikom ovih izmena i dopuna.

Iako sud ima mogućnost naplate takse prinudnim putem, za građane to znači trostruko veći iznos jer se tada naplaćuju i kaznena taksa i troškovi izvršnog postupka.

Takođe, apsolutno su netačni navodi da zaposleni koji ostane bez posla i nema sredstava da plati sudsku taksu neće imati pristup sudu jer u toj vrsti sporova taksa se ni ne naplaćuje.

Ministarstvo podseća i na to da je u najvećem broju predmeta sudska taksa 1.900 dinara, kao najniža, i da se njena visina nije menjala deceniju, niti će se sada promeniti, za razliku od advokatska tarife, koja je povećana pre mesec dana za čak 30 odsto upravo u parničnim postupcima.

U saopštenju se naglašava da se 60 odsto sredstava ostvarenih naplatom sudskih taksi uplaćuje u budžet i koristi za finansiranje najvažnijih životnih potreba svih građana Srbije, dok se 40 odsto sredstava koristi za finansiranje sudova i tužilaštava, čiji je nesmetan i efikasan rad takođe u interesu građana i zaštite njihovih prava.

Ministarstvo naglašava i da u takozvanim masovnim bankarskim predmetima građani mogu najlakše da ostvare svoja prava upravo podnošenjem samo jedne tužbe, kako je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

Kad je reč o masovnim bankarskim predmetima, za građane je bitno da im se vrati neosnovano plaćena naknada, što mogu najlakše i najbrže ostvariti podnošenjem jedne tužbe, a ne podnošenjem posebnih za utvrđenje ništavosti odredbe ugovora, a po okončanju postupka posebne tužbe za isplatu.

Građani svoja prava ostvaruju kroz jednu tužbu, a ostale se podnose isključivo radi advokatskih troškova.

Na taj način dolazi do enormnog bespotrebnog gomilanja sporova, čime se onemogućava suđenje u razumnom roku u svim ostalim predmetima.

Ministarstvu pravde je upravo bio cilj da se unapredi sudski postupak i njegova efikasnost, što dovodi do bržeg i boljeg pristupa pravdi građanima Srbije.

Takođe, Ministarstvo skreće pažnju i na ostale predložene izmene, kao što su izmene u vezi sa mesnom nadležnošću suda koje u potpunosti dovode do ravnomerne opterećenosti sudova u Srbiji, čime se postiže da građani mogu u postupcima do pravnosnažne odluke doći u isto vreme u svim sudovima.

Preopterećeni sudovi moći će da ispune rokove, a građani svoje pravo da ostvare u razumnom roku, sa manje troškova.

Ukoliko se ove izmene usvoje, sporovi u kojima građani tuže Republiku Srbiju sprovodiće se pred sudovima na teritoriji prebivališta tužioca, a ne kao do sada isključivo u Beogradu, što upravo znači da građani neće morati da putuju u Beograd i tako snose dodatne troškove.

U sporovima zaštite prava korisnika finansijskih usluga, tačnije bankarskim sporovima, tužioci će tužbe podnositi sudu njihovog prebivališta, a onda će i žalbeni sud biti na toj teritoriji, čime se rasterećuju beogradski drugostepeni sudovi - viši i apelacioni, koji su preopterećeni nesrazmerno u odnosu na ostale sudove u Republici.

Ministarstvo ističe da su neosnovane tvrdnje da će se izmenama o reviziji, kao vanrednom pravnom leku, još više opteretiti Vrhovni kasacioni sud.

Ovim izmenama se ide upravo ka suprotnim efektima, kada će konačno sud najvišeg ranga moći da ostvari svoju pravu ulogu u pravosudnom sistemu.

Takođe, korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija (elektronsko dostavljanje, slanje podnesaka elektronskim putem, održavanje ročišta putem video-konferencijske veze) u funkciji su unapređenja rada sudova i povećanja efikasnosti postupka, što je u skladu s najboljim praksama  evropskih država.

U tom smislu predložena su rešenja čije je uspešno funkcionisanje već potvrđeno u sistemu eUprave.

Prednosti tog sistema imaju prilike da vide svi građani i privredni subjekti u različitim postupcima (zakazivanje termina za vakcinaciju, dobijanje ličnih dokumenata, dostavljanje poreskih rešenja, upis dece u škole i vrtiće).

To podrazumeva mogućnost svakog građanina Srbije, ali ukoliko on to želi, a ne obavezno, da elektronskim putem na najjednostavniji način podnese sudu inicijalni akt, podneske i pravne lekove.

Na taj način ustrojava se elektronski spis u koji će građani imati pravo elektronskog uvida.

Primena ovih odredaba, ukoliko nacrt bude usvojen, biće odložena za dve godine kako bi se obezbedili svi potrebni uslovi.

Opisani režim štedi građanima vreme i novac, a nudi uslugu u zaštićenoj pravosudnoj mreži uz poštovanje svih bezbednosnih uslova i direktno se reflektuje na pravnu sigurnost.

Konačno, Ministarstvo pravde naglašava da je u toku javna rasprava, a ne konačan tekst zakona i da je javna rasprava upravo mesto na kome treba da se čuju argumenti.

Po završetku javne rasprave, 14. juna, biće  razmotrene sve primedbe i predlozi, nakon čega će Ministarstvu pravde, kao predlagaču,  Radna grupa dostaviti tekst nacrta i to je put svakog zakona.

Rešenja iz nacrta usklađena su u potpunosti sa pravilima Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda, a u uporednopravnim sistemima postoje sve odredbe koje se u javnosti ističu kao sporne.

Izradi nacrta se i pristupilo u skladu sa revidiranim Akcionim planom za Poglavlje 23 i Akcionim planom za unapređenje Republike Srbije na rang-listi Svetske banke.

Da bi se postigla efikasnost i ubrzanje procesa, sprečilo dugo trajanje parnica i smanjili troškovi postupka za građane neophodno je sistemsko rešenje koje se ovim izmenama upravo postiže, navodi se u saopštenju.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/549966/izmenama-zakona-o-parnicnom-postupku-brze-do-pravde.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)