POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE OSNIVANJA GRADA

VLADA

Zabavni park "Šarengrad" za bogatiju turističku ponudu Kruševca

Kruševac, 28. jun 2021.

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić i ministar finansija Siniša Mali prisustvovali su danas u Kruševcu, u okviru obeležavanja 650 godina od osnivanja tog gradaotvaranju novog zabavnog parka "Šarengrad".

Matić je precizirala da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija za ovaj projekat, koji će obogatiti turističku ponudu Kruševca, izdvojilo 105 miliona dinara, a Grad Kruševac 27,6 miliona dinara.

Ona je naglasila da to ministarstvo i inače pruža podršku razvoju turizma u Kruševcu, pri čemu je navela podatak da je od 2015. godine, zaključno sa 2021. godinom za turizam u tom gradu izdvojeno 176 miliona dinara.

Šarengrad je najveći naš projekat i verujem da će deca iz Kruševca i okoline uživati u ovoj turističkoj atrakciji, rekla je ministarka, ocenivši da taj grad u poslednjih par godina doživljava jednu vrstu procvata turizma.

Prema njenim rečima, to pokazuje činjenica da je Kruševac prošle godine, koja je zbog pandemije bila najlošija za turizam, imao porast broja noćenja od 27 odsto.

Ministarka je ocenila da to govori da Kruševac ima veliki kapacitet za razvoj turizma, a tome doprinose i drugi turistički sadržaji, među kojima su brojni spomenici kulture, Trg glumaca, Park minijatura, izletište Jastrebac, Ribarska banja i drugi.

Matić je istakla i da Kruševac poslednjih godina ima sve više manifestacija, najavivši da će to ministarstvo nastojati da unapređuje turističku ponudu ovog grada.

Direktorka Turističke organizacije Kruševac i direktorka zabavnog parka "Šarengrad" Suzana Milosavljević navela je da je izgradnja tog parka trajala dve godine, pri čemu je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je otvoren na dan velikog jubileja, 650 godina postojaja Kruševca.

Milosavljević je naglasila da je Kruševac dobio još jedan reprezentativan turistički sadržaj, istakavši da je stara srpska srednjovekovna prestonica na dobrom putu da ponese i epitet značajnog turističkog centra.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/557469/zabavni-park-sarengrad-za-bogatiju-turisticku-ponudu-krusevca.php

 

 

* * *

Rešavanje problema upravljanja otpadom u Kruševcu

Kruševac, 28. jun 2021.

 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović obišla je danas u Kruševcu lokaciju na kojoj će biti izgrađen regionalni centar za upravljanje otpadom „Kruševac – Srnje“, na kojoj će se otpad tretirati po najvišim standardima.

Vujović, koja je pomenutu lokaciju obišla nakon posebne sednice Vlade Srbije, kojoj je prisustvovao i predsednik Republike Aleksandar Vučić, izrazila je zadovoljstvo zbog toga što projekat izgradnje ovog regionalnog centra dobro napreduje i što je upravo usvojen Plan detaljne regulacije.

Ministarka je izrazila očekivanje da će gradsko rukovodstvo u što kraćem roku prikupiti i ostalu potrebnu dokumentacijulokacijske uslove i građevinsku dozvolu kako bi radovi mogli da počnu.

Realizacijom ovog projekta biće produžen projektovani „životni vek“ deponije gotovo do 2050. godine, objasnila je ona, istakavši da će regionalni centar, kada bude izgrađen, unaprediti kvalitet života građana Kruševca, ali i Ćićevca, Brusa, Blaca, Varvarina i Aleksandrovca, jer će sve ove lokalne samouprave tretirati otpad u ovom modernom centru.

Prema njenim rečima, u narednoj godini je planiran i početak izgradnje postrojenja za preradu biološkog otpada, po čemu će ova deponija biti jedinstvena u Srbiji.

Ona je ukazala na to da projekat izgradnje regionalnog centra „Kruševac – Srnje“ realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz podršku Nemačke razvojne banke (KfW), a reč je o jednom od kapitalnih zelenih projekata koje će Vlada Srbije sprovoditi u narednom periodu.

Ministarka je napomenila i da je planirana izgradnja osam regionalnih centara za upravljanje otpadom, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

Upravljanje otpadom je jedan od najvećih problema sa kojima se Srbija suočava, a ovako veliki zeleni projekti doprineće sistemskom rešavanju tog problema i za nekoliko godina promeniće sliku Srbije nabolje, poručila je Vujović.

Ona je rekla da je rukovodstvo Grada Kruševca aktivno i kada je reč o prijavi na javne konkurse Ministarstva zaštite životne sredine, naglasivši da taj grad sprovodi projekte pošumljavanja, kao i zamene dotrajalih kotlova, što je značajan doprinos borbi protiv aerozagađenja.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/557415/resavanje-problema-upravljanja-otpadom-u-krusevcu.php

 

 

* * *

 

Izgradnja moderne piste na Aerodromu “Rosulje” u Kruševcu

Kruševac, 28. jun 2021.

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović simbolično je danas označio početak radova na izgradnji poletno-sletne staze, signalizacije, rulnih staza i pratećih objekata na Aerodromu "Rosulje" u Kruševcu.

Novi aerodrom imaće jednu poletno-sletnu stazu. Ugovorom je obuhvaćena izrada projekta prve faze poletno -sletne staze dužine 820 metara i širine 23 metara, njene osnovne staze dužine 940 metara i širine 140 metara i sistema odvodnjavanja, tako da omogući kasnije projektovanje produženja PSS na ukupno planiranih 1225 metara, osnovne staze i sistema odvodnjavanja kao i nove platforme, rulnih staza i pratećih objekata.

Izgradnjom aerodroma i izmeštanjem sa postojeće lokacije rešavamo pitanje aerodroma u blizini Kruševca, dok je sa druge strane veća vrednost za ovaj grad i ceo region to što uklanjanjem starog aerodroma oslobađamo vrlo atraktivno zemljište u industrijskoj zoni za dolazak novih kompanija, rekao je on.

Prema njegovim rečima, lokacija starog aerodroma nije bila povoljna za razvoj industrijske zone u Kruševcu.

Sada, kako je predočio, dobijamo dodatno zemljište za izgradnju novih fabrika, dok ćemo izgradnjom novog aerodroma “Rosulje” omogućiti brži pristup domaćim i stranim investitorima i njihovim kompanijama koje su otvorili u rasinskoj regiji.

Projekat razvoja ovog aerodroma, kao i drugih aerodroma širom Srbije, pokazuje ispravnost politike Vlade da se posebna pažnja posveti ulaganju u manje aerodorome, koji će omogućiti ubrzani razvoj avio-saobraćaja u zemlji, naveo je ministar.

Momirović je obišao i radove na Moravskom koridoru, koji se, kako je istakao, odvijaju odličnom dinamikom, pri čemu je eksproprijacija zemljišta u toku i teče bez zastoja duž cele trase.

Na sektorima jedan i tri procenat eksproprijacije je 100 odsto, dok je na sektoru dva eksproprisano 90 odsto zemljišta, precizirao je Momirović i dodao da ćemo ovim najsavremenijim auto-putem koji se gradi u ovom delu Evrope uspeti da spojimo auto-put Beograd–Niš sa auto-putem "Miloš Veliki", odnosno istok i zapad Srbije.

Ministar je danas, u sklopu posete Kruševcu, zajedno sa direktorom "Koridora Srbije" Aleksandrom Antićem obišao gradilište mosta na Zapadnoj Moravi.

On je izrazio nadu da će auto-put od Pojata do Kruševca, kao deo Moravskog koridora koji će povezati međunarodne koridore 10 i 11, biti završen najkasnije za godinu dana.

Prema njegovim rečima, na trasi od Pojata do Kruševca sada je angažovano 1.650 ljudi, od čega je u intenzivnim radovima 1.500 radnika i približno 600 jedinica mehanizacije.

Momirović je predočio da se na 27 kilometara do Kruševca radi na 51 tački i gradi osam mostova, navodeći da je cilj da sledeće godine u ovo vreme bude 3.500 radnika na trasi ovog koridora.

Za Moravski koridor je do sada eksproprisano približno 2.000 hektara i ostalo je još pet odsto, objasnio je on i dodao da će ovaj auto-put spojiti Niš, Kruševac, Čačak i Užice, a omogućiti da se iz Bugarske stigne brže do BiH.

Ministar je ocenio da će koridor održati Srbiju kao čvor Balkana, a omogućiće da plate na trasi koridora porastu najmanje za četvrtinu u narednim godinama.

Antić je preneo da je zadovoljan dinimikom radova, koji se odvijaju u sladu sa planovimai potvrdio da će u narednih godinu dana u potpunosti biti završen auto-put od Pojata do Kruševca.

On je dodao da je posebno značajno iskustvo saradnje sa američko-turskim izvođačem konzorcijumom "Behtel–Enka", navodeći da su približno 90 odsto podizvođača domaće kompanije, dok su 57 odsto radnika naši državljani.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/557208/izgradnja-moderne-piste-na-aerodromu-rosulje-u-krusevcu.php

 

 

* * *

 

Ustanove socijalne zaštite su prioritet resornog ministarstva

 

 

Kruševac, 28. jun 2021.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević danas je u Kruševcu obišla Gerontološki centar, Centar za socijalni rad, Dom za decu i omladinu „Jefimija“ i Centar za osobe za invaliditetom, a prethodno je razgovarala i sa predstavnicima ratnih vojnih invalida.

Kisić Tepavčević je tom prilikom poručila da će Ministarstvo u narednom periodu učiniti sve da se unaprede uslovi rada zaposlenih i kvalitet usluga i života korisnika ustanova socijalne zaštite.

Ministarka je podsetila na to da su zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i korisnici u prethodnom periodu podneli veliki teret i da su izašli kao pobednici iz borbe protiv koronavirusa.

Ona je ukazala na podatak da od juče, prvi put nakon 15 meseci, nema zaraženih koronavirusom u tim ustanovama, ni među zaposlenima, ni među korisnicima.

Prema njenim rečima, korisnici ustanova socijalne zaštite pokazali su se kao najodgovorniji i najsavesniji deo populacije u borbi protiv COVID-19, budući da je obuhvat vakcinacijom u tim ustanovama više od 90 odsto.

Kisić Tepavčević je navela da je Ministarstvo u toku ove godine, kada su u pitanju namenski transferiza Kruševac izdvojilo 23 miliona dinara, pri čemu će za Gerontološki centar Kruševac biti izdvojeno približno 3,5 miliona dinara, a za Dom za decu i omladinu „Jefimija“ skoro tri miliona dinara za poboljšanje uslova rada i kvaliteta usluga.

Na tome se nećemo zaustaviti. Ustanove socijalne zaštite su naš prioritet, a kada vidimo snagu, volju i odlučnost rukovodilaca, zaposlenih i korisnika, to nam sve kaže da smo na dobrom putu. U narednom periodu ćemo učiniti sve da poboljšamo uslove i rada i života svih u ustanovama socijalne zaštite, poručila je ministarka.

Direktorka Gerontološkog centra Jelena Mijailović izrazila je zahvalnost Kisić Tepavčević na donaciji televizora i dva računara, kao i na zalaganju da se poprave standardi života i boravka korisnika u ustanovama socijalne zaštite.

Ministarka je prethodno u Kruševcu razgovarala sa predstavnicima ratnih vojnih invalida, poručivši  da ministarstvo na čijem je čelu posvećuje punu pažnju njihovom položaju.

Na sastanku bilo je reči o statusu i pravima tih lica, kao i o primeni Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.

Ukupan broj korisnika boračko-invalidske zaštite za teritoriju Grada Kruševca je 302 – 162 ratna vojna invalida i civilna invalida rata i 140 korisnika porodičnih prava.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/557271/ustanove-socijalne-zastite-su-prioritet-resornog-ministarstva.php

 

 

* * *

 

Rekonstrukcijom dva vrtića u Kruševcu do više mesta za decu

 

 

Kruševac, 28. jun 2021.

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potpisao je danas u Kruševcu ugovore o rekonstrukciji dva vrtića u tom gradu – „Golub mira“ i „Labud“.

Ugovor su potpisali i zamenik gradonačelnice Kruševca Aleksandar Jovanović i izvođač radova.

Ružić je ukazao na to da potpisivanjem pomenutog ugovora još jednom pokazujemo da mislimo na našu budućnost, na najmlađe, i poručio da je ulaganje u obrazovanje ključ razvoja našeg društva.

Resorno ministarstvo je zato, uz pomoć Svetske banke, ušlo u projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, istakao je on i dodao da je ukupan iznos projekta 47 miliona evra.

Tim projektom smo želeli da u potpunosti podignemo kvalitet celokupnog predškolskog sistema i posebno ga učinimo još dostupnijim i pristupačnijim deci iz svih društveno osetljivih grupa, objasnio je Ružić i precizirao da će za ova dva vrtića u Kruševcu biti izdvojeno više 58 miliona dinara bez PDV.

Prema njegovim rečima, rekonstrukcijom objekata ujedno će se obezbediti i 160 novih mesta za mališane, po 80 u svakom vrtiću.

U pitanju je dogradnja i rekonstrukcija postojećih objekata, a završetak radova je osam meseci od dana njihovog početka, objasnio je prvi potpredsednik Vlade.

Ministarstvo, kako je naveo, kroz ovaj projekat nastoji da poveća broj mesta u predškolskim ustanovama i obuhvat dece, naročito iz osetljivih socijalnih grupa, i to izgradnjom novih i adaptacijom postojećih objekata.

Kroz ovaj projekat obezbedićemo približno 11.000 novih mesta u vrtićima širom Srbije. Uveren sam u to da sinergijom napora možemo da dođemo do toga da nema više listi čekanja za vrtiće i da obezbedimo dobre uslove za rad i boravak u njima, ocenio je Ružić.

Jovanović je ukazao na to da je potpisivanje ugovora veoma važno za ovaj grad i za bolje uslove boravka dece u vrtićima.

On je najavio da će kroz projekat pomenuta dva vrtića dobiti veći kapacitet, ali i novi nameštaj, didaktička sredstva, igračke i sve što je neophodno za boravak dece u ovim ustanovama.

Ružić je prethodno u Kruševcu posetio i Medicinsku školu, u kojoj je nadograđen školski prostor, a resorno ministarstvo je ove radove podržalo sa 450.000 evra.

Za nepunih mesec dana, kako je najavio, očekujemo i da stigne i nameštaj, čime se potpuno kompletira renoviranje i učenici će od septembra ući u potpuno nove klupe i nov prostor.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/557361/rekonstrukcijom-dva-vrtica-u-krusevcu-do-vise-mesta-za-decu.php

 

 

* * *

 

Kruševac dobar primer privrednog rasta i razvoja

 

 

Kruševac, 28. jun 2021.

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković obišla je danas zonu Stari aerodrom u Kruševcu, gde sutra počinju radovi na izgradnji novih saobraćajnica.

Atanasković je podsetila na to da je u 2020. godini završena realizacija projekta "Izgradnja saobraćajnica sa infrastrukturom u okviru zone Stari aerodorom, faza jedan u Kruševcu", u vrednosti većoj većoj od 126 miliona dinara, od čega je polovinu novca obezbedilo resorno ministarstvo. 

Prema njenim rečima, izgrađeno je sedam saobraćajnica ukupne dužine 926,28 metara, od kojih su neke opremljene i trotoarima, parkinzima, zelenim pojasom, biciklističkim stazama.

Takođe, kako je dodala, potpisan je ugovor za fazu dva, gde Ministarstvo učestvuje sa više od 75 miliona dinara, a u okviru nje predviđena je izgradnja kružnog toka, četiri saobraćajnice, biciklističke staze i trotoara.

Ministarka je, čestitajući Kruševcu 650 godina postojanjaistakla da je ovaj grad dobar primer privrednog rasta i razvoja, i pozvala druge jedinice lokalne samouprave da apliciraju za neke od programa Ministarstva privrede.

 

 

Atanasković je potom prisustvovala otvaranju nove Trajalove fabrike „Obilićevo“ u Kruševcu, gde je poručila da će resor kojim rukovodi svakog dana raditi na tome da nove fabrike niču širom Srbije.

Veliko mi je zadovoljstvo što danas na Vidovdan u Kruševcu otvaramo još jednu fabriku. Ovaj događaj je značajan za našu privredu i građane. Otvaranje fabrike znači i otvaranje novih radnih mesta, a samim tim i bolji životni standard za građane, rekla je ona.

Obećali smo da ćemo otvarati fabrike i obezbediti nova radna mesta. Dosta se investira u puteve, bolnice, sve kapitalne investicije. Građani su se uverili u to da ova vlada ispunjava obećanja. Hoćemo da zadržimo našu decu, da rade i stvaraju porodice u svojim mestima. Želimo da obezbedimo još bolji životni standard. Nastavićemo da radimo na ostvarenju tog cilja, poručila je Atanasković i dodala da Srbija ide krupnim koracima napred.

Ministarka je istakla i da bez novih tehnologija nema života.

Ova fabrika je prva u celom regionu, možda čak posle Francuske i u Evropi, tako da ima velikih izgleda da uz našu podršku radi najbolje, da ima ogromne ugovore i da to bude spas za Kruševac i Trajal uopšte, poručila je Atanasković.

Generalni direktor Trajala Miloš Nenezić potvrdio je da je novootvorena fabrika jedinstvena u ovom delu Evrope i da je jedna od pet fabrika u svetu sa najnovijim tehnologijama.

Otvorili smo fabriku sa novim razvojnim tehnologijama, što je cilj kome teži svaki privredni subjekt, svaki privrednik, jer ako stojite u mestu sa starim tehnologijama ne samo da stojite već polako odumirete, rekao je Nenezić.

On je istakao da je otvaranje fabrike velika stvar ne samo za Trajal i Kruševac, već i za srpsku odbrambenu industriju.

Sa ovom fabrikom obezbeđujemo budućnost Trajalu. Učinićemo sve da budemo još bolji, čak bolji i od godine koja je za nama, a koja je najbolja po ukupnim prihodima u istoriji kompanije, zaključio je Nenezić.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/557304/krusevac-dobar-primer-privrednog-rasta-i-razvoja.php

 

 

* * *

 

Kruševac ima veliki potencijal za proizvodnju zelene energije

 

 

Kruševac, 28. jun 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je plan da se uradi detaljna analiza kako bi JKP "Gradska toplana" u Kruševcu koristila obnovljive izvore za svoja postrojenja, podsetivši na to da je država finansirala rekonstrukciju kotlova i na gas i na ugalj.

Mihajlović je, nakon obilaska toplaneistakla da je ovo preduzeće spremno za narednu grejnu sezonu, dodavši da je bilo reči i o tome šta može da se uradi da Kruševac koristi zelenu energiju.

Ona je ocenila da je taj grad, puštanjem u rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, postavio visoke standarde.

Kada postoji zajednički rad lokalne samouprave i države, onda je nemoguće da nema rezultata. U narednom periodu radićemo analize koje će nam pokazati kako da iskoristimo obnovljive izvore i da grad dobija više zelene toplotne i električne energije, poručila je Mihajlović.

Ona je čestitala svim građanima Srbije Vidovdan, a građanima Kruševca 650 godina od osnivanja grada.

Direktor "JKP Gradska toplana" u Kruševcu Dušan Gvozdenović istakao je da je cilj da se, uz podršku resornog ministarstvaunapredi rad ovog preduzeća, koristeći obnovljive izvore energije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/557292/krusevac-ima-veliki-potencijal-za-proizvodnju-zelene-energije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)