POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

NOVI ZAKON O PREKRŠAJIMA - PREKRŠAJNI NALOG - PRIHVATANJEM ODGOVORNOSTI ZA PREKRŠAJ - SMANJUJETE KAZNU ZA POLOVINU

Propisi - Prekršajni nalog

Od 1. marta 2014. godine, kada počinje primena NOVOG Zakona o prekršajima ("Sl. glasnik RS", br. 65/2013) - ovlašćeni organ, odnosno ovlašćeno lice (na pr. policijski službenik), kada otkrije prekršaj iz svoje nadležnosti - MOŽE - učiniocu prekršaja izdati prekršajni nalog (sa iznosom kazne), pa ako prekršilac prihvati odgovornost i u roku od 8 dana plati POLA iznosa kazne - oslobađa plaćanja druge polovine izrečene kazne.

 

Ovlašćeni organi - su organi uprave, ovlašćeni inspektori, javni tužilac i drugi organi i organizacije, koje vrše javna ovlašćenja u čiju nadležnost spada neposredno izvršenje ili nadzor nad izvršenjem propisa u kojima su prekršaji predviđeni.

Prekršajni nalog se sastoji od originala i dve kopije. Original se uručuje licu protiv koga se izdaje prekršajni nalog, a kopije zadržava organ koji izdaje prekršajni nalog.

Prekršajni nalog se uručuje - prisutnom licu, za koga se smatra da je učinilo prekršaj, u momentu otkrivanja prekršaja, a lice protiv koga je izdat prekršajni nalog - svojim potpisom (na odgovarajućem mestu u nalogu) potvrđuje njegov prijem.


Ako prisutno lice protiv koga se izdaje prekršajni nalog - odbije da primi nalog, službeno lice će ga upozoriti na posledice odbijanja prijema, uneti u nalog zabelešku o odbijanju prijema, dan i čas kada je prijem odbijen - čime se smatra da je prekršajni nalog uručen.

Učiniocu prekršaja koji - ne može da dokaže svoj identitet ili nema prebivalište, ili ne živi na adresi na kojoj je prijavljen, ili ako ima prebivalište u inostranstvu ili ako odlazi u inostranstvo radi boravka, a kome je izdat prekršajni nalog - naložiće se da izrečenu kaznu uplati odmah, odnosno - naplatiće se na licu mesta. Ako učinilac prekršaja - ne plati novčanu kaznu, smatraće se da je podneo zahtev za sudsko odlučivanje i - odmah će se dovesti pred nadležni sud, a ukoliko to nije moguće - predstavnik ovlašćenog organa može preduzeti mere iz člana 199. stav 1. Zakona (zadržati lične isprave).


Dakle

  • Odbijanje prijema naloga - NE SMATRA SE da NALOG NIJE URUČEN;
  • Nemogućnost dokazivanja identiteta, odnosno mesta boravka - prouzrokuje NAPLATU KAZNE - ODMAH, odnosno DOVOĐENJE pred nadležni sud - ODMAH (sa mogućnošću zadržavanja ličnih isprava);
  • Neplaćanjem u roku od osam dana - gubite pravo na oslobađanje polovine kazne.

 

Naravno

  • Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog - može prihvatiti odgovornost za prekršaj i nakon isteka roka od osam dana od prijema prekršajnog naloga, ako pre postupka izvršenja dobrovoljno plati celokupan iznos izrečene novčane kazne.
  • Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog - može podneti zahtev za sudsko odlučivanje i Sud će pokrenuti postupak.
  • Voditi računa, ako Sud utvrdi - da je okrivljeni (koji je zahtevao sudsko odlučivanje) odgovoran za prekršaj, svojom odlukom će ga obavezati da plati novčanu kaznu iz prekršajnog naloga (u punom iznosu) kao i da nadoknadi sudske troškove.

 

Dakle

  • Neplaćanjem nakon isteka roka od osam dana, ali plaćanjem celokupnog iznosa kazne pre postupka izvršenja - gubite pravo na oslobađanje polovine kazne - ali ne plaćate sudske troškove I NE UNOSI se izrečena kazna u Registar novčanih kazni;
  • Neplaćanjem po platnom nalogu i podnošenjem zahteva za sudsko odlučivanje - pa odustankom od zahteva - sud će rešenjem utvrditi da je prekršajni nalog - konačan i izvršan i okrivljenog obavezati da plati i nastale troškove prekršajnog postupka, a izrečenu novčanu kaznu uneće u Registar novčanih kazni;
  • NEČINJENJE (nepreuzimanje naloga, neplaćanje, nepodnošenje zahteva za sudsko odlučivanje...) NE OPRAVDAVA, odnosno ne doprinosi izbegavanju odgovornosti i kazne - NAPROTIV, UVEĆAVA JE.


I na kraju - kratak savet -  osim u slučaju da ste sigurni da niste napravili prekršaj za koji vas tereti nadležni organ i zbog koga je izdat prekršajni nalog - NAJEDNOSTAVNIJE i NAJJEFTINIJE je da u roku (do) osam dana PLATITE polovinu novčane sume (sve drugo je neizvesnije, dugotrajnije i sigurno - skuplje).  

Ako, pak „ostajete istrajni da želite sudsko odlučivanje“ (sigurni ste da ste u pravu) - POSTARAJTE SE da - vaš zahtev bude UREDAN (blagovremen, potpisan ...) jer će ga sud, u suprotnom, odbaciti (a vaš prekršajni nalog će postati - konačan i izvršan, dok će izrečena novčana kazna biti uneta u Registar prekršajnih sankcija). Što se tiče urednosti samog prekršajnog naloga koji prilažete (preciznosti činjeničnog opisa radnji, sadržaja svih potrebnih podataka i opisa radnji iz kojih proizilazi pravno obeležje prekršaja, vreme i mesto izvršenja prekršaja itd ...) - ne brinite o tome, sud će pre donošenja rešenja - zatražiti od organa koji je izdao prekršajni nalog da ga - uredi (a ako to ovaj ne učini u ostavljenom roku - sud će postupiti kao sa neurednim zahtevom za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno odbaciće ga).

 

Videti

LJ.M.V.

Objavljeno: 10.02.2014.

Da li imate komentar?

  • Obavezna polja su označena zvezdicom *.
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Prikaz komentara 1 do 10 od ukupno 35 | Sledeća | Poslednja strana
Nepoznat
Ukupno: 35
Komentar
Re: NOVI ZAKON O PREKRŠAJIMA - PREKRŠAJNI NALOG
Komentar #35 objavljen : Fri November 25, 2016, 01:27:02
Zdravo svima prvi put me policija zaustavila pre 3 nedelje i napisala kaznu za voznju sa probnom vozackom dozvolom, i rekli su mi da cekam poziv kod prekrsajnog sudije, potom juce su mi ponovo pisali a da mi nije stigla ni ona orethodna, policajac mi je rekao da jedino sto moze da mi izadje u susret da pise kaznu te dve kao jednu. Ne znam da li je to moguce i kakva je kazna posto je kazna na kaznu sa probnom dozvolom voznja posle 23h
Trubajić Ilija penzioner
Ukupno: 35
Komentar
Pravni lek
Komentar #34 objavljen : Sat October 22, 2016, 15:03:51
Prvo što me interesuje je, oće li neko, kompetentan, odgovoriti na moje pitanje, ili će čitaoci, laici kao i ja, da mi se podsmevaju?
Drugo, suštinsko, zašto u prekršajnom nalogu ne postoji puka o pravnom leku? Da li se mi to vraćamo u tursko doba, "Kadija te tuži, kadija ti sudi!" Jednostavno ti utrpaju NALOG, BEZ OBZIRA DA LI SI KRIV ILI NISI, a da se žališ i tražiš pravdu, možeš Bogu ocu!
Nepoznat
Ukupno: 35
Komentar
Istekla vozacka doyvala vise od 6 meseci
Komentar #33 objavljen : Mon September 19, 2016, 18:13:49
Postovani,

Stigla mi je prijava da mi je istekla vozacka dozvala pre vise od 6 meseci. Cinjenicno stanje je da mi nije istakla vozacka a da sam dobio prijavu da mi je istekla. Posto imam staru vozacku dozovolu pretpostavljam da policajac nije pogledao na yadnjoj strani da je vozacka dozvola produyena i validna do 2018 Dobio sam poziv za prekrsajni sud. Mene zanima da lije dovoljna odbrana da ponesem vozacku dozvolu na kojoj se vidi da je validna i da vazi do do 2018 ili treba jos nesto? takodjje na toj rutinskoj kontroli policajac mi nista nije rekao samo mi je vratio dokument i rekao sve je u redu. Da li je policajac obavezan da mi predoci prekrsaja ako sam ga napravio ili nije?

Pozdrav,
Milos
Besima Murati
Ukupno: 35
Komentar
Jeden prekrsaj placken dva put
Komentar #32 objavljen : Sun April 03, 2016, 18:25:08
Ja sam platila jeden prekrsaj dva puta.Znaci Radar me snimio u mjestu Sije ,znaci bila sam na putu u povratku za Austriju gdje boravim .
Prvi moj ulazak u BiH u mjestu Nemila sam se sama javila ,platila kaznu.Nakon ca.jednu godinu ,zaustavlja me policija u Kaknju i za Isti prekrsaj sam ponovo morala da platim,i ako sam tvrdila da sam platila,ali nazalost uplatnica za uplacenu Kanu nije bila kod mene .Platim ponovo i povratkom kuci nadem uplatnicu i nalog:isto mjesto,vrijeme ,datum.
Sve dokazano ,bila u Zenici,krivi ovi u Kaknju,javis se osobno u Kaknju,krivi ovi u Nemili,nisu izbrisali nakon placanja itd.Sigurno sam pricala 15 osoba zaduzeni ili policajaca i svi su reagovali neprofesionalno i ako ja nisam trazila krivca nego nacin Kako da povratim novcana sredstva .Ja sam morala ici u Zenicu ,pa Kakanj,pa u Nemilu.Nijedna osoba nije se in izvinila ili pokazala zanje kakao dalje ,ocigledno nemaju zakone za moj Slucaj ili misle da oni nemogu pogrijesiti.Pa sam se pitala kako jadni gradani u Bosni nemogu ili nesmiju reci da je policija pogresila,lakse je trazit vezicu.Sad bosanski policajci prave viceve od ove Teme i imaju barem Temu zu kaficu i smjeh .Zalosno ,jadno i bijedno bez karaktera.
aleksandar
Ukupno: 35
Komentar
Kako izbeci placanje
Komentar #31 objavljen : Tue March 15, 2016, 23:12:01
Kad vam posalju bilo sta iz suda ne podizite, kad va trazi policija recite vasim ukucanima da im kazu da ste na privremenom radu u inostranstvu i da se vracate sledece godine,ja ih tako ceo zivot vozam,nemam nista na svoje ime,sva dokumenta mi vaze jos naredne 5 god,a sve kazne zastarevaju 2 god od dana kad ste nacinili prekrsaj. ja do sad za 10 god imam otprilike 100 kazni.
Jovanka
Ukupno: 35
Komentar
Promenite zakon
Komentar #30 objavljen : Fri February 12, 2016, 16:05:37
Za voznju bulevarima po Novom Beogradu gde nema saobracaja (Vojvodjanska) i nema obavestenja o radarima netreba da bude ogranicenje 50 km. jer nevozimo fice vise. A i nemate nikakav znak o ogranicenju zbrine na toj lokaciji. A i vecom brzinom neugrozavamo saobracaj u bulevarima ako svi postujemo svoje trake kao i pesaci da ne pretrcavaju. U Becu sa 100 km mozete proci ceo Bec u jednom talasu (semafora kad je zeleno) i niko nece stradati. Tamo se kaznjavaju i pesaci samo kod nas ne.
milan
Ukupno: 35
Komentar
pekrsajne kazne
Komentar #29 objavljen : Thu February 04, 2016, 13:22:27
sto se tice unosa u registar neplacenih kazni...kako je moguce da proverom na vasem sajtu ne izadje niti jedna neplacena kazna a potom odlaskom u Mup na registraciju vozila,naravno nakon sto je celokupna registracija placena,u Mupu mi kazu >pa vi imate neplacenu kaznu> na upit sluzbenika Mupa kako je moguce da meni na sajtu prilikom samostalne provere ne izlazi nista a Vama da,odgovor je da je njihova provera drugaciji od nase...i kako sad covek da zna sta da radi,,,zasto nisu provere usaglasene,cemu onda ti programi provere...totalno bezveze i neozbiljno i naprave ti neugodnost na salteru ispadas budala itd...nakon toga opet hodanje od prekrsajnog Suda do poste pa vracanje uplatnice na uvid i neznam sta pa tek nakon 24h ,mozda,ce biti izbrisano iz registra...dajte uozbiljite se malo...malo vise!!!
Mihajlo
Ukupno: 35
Komentar
Prekrsajni nalog za parkiranje
Komentar #28 objavljen : Thu December 17, 2015, 19:43:42
Da li se prekrasjni nalog moze osporiti ukoliko je sam nalog lose i netacno ispunjen (netacna aadresa koja je navedena gde je prekrsaj izvrsen)? Da li je obavezan prilog (fotografija) u slucaju da je prekrsaj otkriven neposrednim opazanjem, a u zabelesci je navedeno da je cinjenicno stanje zabelezeno foto dokumentacijom?
Nepoznat
Ukupno: 35
Komentar
Re: NOVI ZAKON O PREKRŠAJIMA - PREKRŠAJNI NALOG
Komentar #27 objavljen : Tue November 24, 2015, 11:09:25
Sramotno je da neka DECA upravljaju motornim vozilom i NIKO IM NISTA NE MOZE, zato sto im stricevi i pase rade u supu, a pritom kada ih zaustave odmah zovu telefonom i daju saobracajnom policajcu otvorenu vezu da se ispricaju sa stricem i pasom.
Besima Murati
Ukupno: 35
Komentar
placena kazna dva puta
Komentar #26 objavljen : Fri November 06, 2015, 21:52:17
01.07.2014 pocinila sam prekrsaj tako sto sam vozila 75 km na sat ,a dozvoljena 60kmna sat(radar u sijama).Dana 26.07.2014 javim se u POLICIJSKU UPRAVU U NEMILI da platim novcanu kaznu iz Prekrsajnog naloga broj:1037629090
u iznosu 40 km(cetrdeset km).
Dana 01.11.2015 na izlazu iz Kaknja zaustavlja me policija iz policijske stanice u kaknju i pokazuju mi na racunaru da sam prekrsila,odnosno prekoracila dozvoljenu brzinu na istom mjestu.U tom momentu sam pomislila i glasno izgovorila da sam kaznu platila,ali na zalost kod sebe nisam imala uplatnicu.Sluzbenic policije su me ubijedili da to nije ista kazna i ponovo mi ispunili PREKRSAJNI NALOG broj 1050416766 40 km na sat koji sam drugi dan platila u vrijednosti 20km (rok 8 dana ,50%).Kad sam se vratila u moje mjesto mog boravka nasla sam prekrsajni nalog (vec naveden)uporedila i ustanovila da sam dva puta platila jedan prekrsaj.Moram napomenuti da sam bila zadnji dan mog boravka dana 04.11.2015 u MUP ZENICA i pitala:kako mogu provjeriti da li se radio istoj kazni.Sluzbenca mi je objasnila ,da nemoze nista da vidi ,da je sve izbrisnao.Kome da se obratim?
Prikaz komentara 1 do 10 od ukupno 35 | Sledeća | Poslednja strana
INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(27.08.2020.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/462160/Vucic-s-Putinom-o-situaciji-na-Balkanu-i-partnerstvu

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2020.

USTAVNI SUD

Devizni prekršaj - Neprijavljivanje efektivnog stranog novca prilikom granične kontrole - Izricanje zaštitne mere - oduzimanja predmeta prekršaja - Odbijanje ustavne žalbe


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Visoki službenički savet - Donet NOVI Poslovnik


TRGOVINA

Elektronska trgovina - Objavljeni vodiči za sigurnu e-trgovinu


PROMET NEPOKRETNOSTI

Centralizovana evidencija ugovora - Uređeno vođenje posebne centralizovane evidencije o ugovorima o prometu nepokretnosti


ZALOŽNO PRAVO

Puštena u rad oglasna tabla Registra zaloge


SUDSKA PRAKSA

Naknada štete


NAKNADA ŠTETE

Prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji


PLANSKI SISTEM REPUBLIKE SRBIJE

Obavezni elementi plana razvoja autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave


SUDSKA PRAKSA

Parnični postupak - Troškovi


PARNIČNI POSTUPAK

Pravo stranke na upotrebu svoga jezika u parničnom postupku


PODSTICAJ ZAPOŠLJAVANJU

Program "Moja prva plata"


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


ZAŠTITA OD DISKRIMINACIJE

Nije svako "pravljenje razlike" među licima diskriminacija


SOCIJALNA ZAŠTITA

Srbija će dobiti novi Zakon o Socijalnoj zaštiti


MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Sistem video-nadzora se koristi isključivo u skladu sa zakonom


PREKRŠAJI

Novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Novi propis - Autobuska stajališta


SAOBRAĆAJ

Hidrografska delatnost


SUBVENCIJE

Vlada Republike Srbije - Usvojen program rasporeda korišćenja subvencija za hotelijere


TURIZAM

Pomoć turističkim agencijama


KULTURA

Koncerti, festivali, priredbe


SUDSKA PRAKSA

Krivični postupak - Troškovi


IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

Osuđenici koriste "Skajp" i "Vajber" za kontakt sa porodicom tokom pandemije


ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Zakon o zaštiti od zarazne bolesti - Pojmovi iz Zakona


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)