POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

NARODNA SKUPŠTINA

VLADA

Podizanje svesti o uzdržavanju od komentarisanja sudskih odluka

Beograd, 1. jul 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, ministarkom pravde Majom Popović, republičkom javnom tužiteljkom i predsednicom Državnog veća tužilaca Zagorkom Dolovac i predsednicom Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Jasminom Vasović.

Na sastanku je bilo reči o koordinaciji rada u pogledu ispunjavanja aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23 u okviru pristupnih pregovora Republike Srbije i EU u vezi sa uzdržavanjem od komentarisanja sudskih odluka od strane državnih službenika i političara.

Tom prilikom je naglašeno da je podizanje svesti o uzdržavanju od komentarisanja sudskih odluka, pogotovo u sredstvima javnog informisanja, veoma važno za jačanje punog poštovanja sudskih odluka.

Istaknuto je da je Vlada još 2016. godinedonela Kodeks ponašanja za članove Vlade o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka (Zaključak o usvajanju Kodeksa ponašanja članova Vlade o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka).

Dodatno, od 2017. godine, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlada je usvojila i Kodeks policijske etike u skladu sa Zakonom o policiji.

U ovom kodeksu sadržana je i izuzetno značajna odredba o Zaštiti službenih podataka, na osnovu koje policijski službenici ne otkrivaju i ne koriste nedozvoljeno podatke do kojih su došli u službi, a koji mogu da ugroze sudski postupak.

Učesnici sastanka složili su se da je uvođenjem novih aktivnosti u Akcioni plan za Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava, koje se odnose na održavanje kvartalnih sastanaka između predsednice Vlade, predsednika Narodne skupštine, ministarke pravde, predsednice Visokog saveta sudstva i predsednice Državnog veća tužilaca, Republika Srbija stvorila uslove za značajno poboljšanje stanja u ovoj oblasti.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/558684/podizanje-svesti-o-uzdrzavanju-od-komentarisanja-sudskih-odluka.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)