POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

NARODNA SKUPŠTINA

FINANSIJE 

Više sredstava za građane, privredu i kapitalne investicije

Beograd, 21. april 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali poručio je danas da se rebalans budžeta za 2021. godinu sprovodi kako bismo nastavili borbu protiv aktuelne pandemije, ali i nastavili razvoj privrede i rast životnog standarda građana, uz ulaganje u kapitalne investicije.

Mali je, obrazlažući u parlamentu Predlog rebalansa budžeta za 2021. godinu, istakao da se ovaj rebalans radi iz tri razloga – nastavka realizacije trećeg paketa mera pomoći građanima i privredi, realizacije plana "Srbija 2025" i borbe protiv koronavirusa.

Ministar je podsetio na to da je treći paket mera pomoći građanima i privredi vredan 257 milijardi dinara i da je država prošle godine realizovala dva paketa mera pomoći.

On je napomenuo da je ukupna vrednost ta tri paketa osam milijardi evra, i ukazao na to da je država odlučila da preuzme najveći teret krize kako bi sačuvala proizvodne kapacitete i radna mesta.

Kada je reč o planu "Srbija 2025", Mali je podvukao da je ovaj program vredan 14 milijardi evra i da je to novac za kapitalne investicije.

Prema njegovim rečima, rebalansom budžeta je do sada izdvojeno najviše sredstava za kapitalne investicije, a na nivou opšte države to iznosi 7,2 odsto BDP-a.

Mali je naglasio i da država nastavlja snažnu borbu protiv pandemije i da je rebalansom izdvojen novac za nabavku novih doza vakcina, ali i za ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu, kao što je izgradnja nove kovid bolnice u Novom Sadu i nove fabrike vakcina.

Mi ćemo biti jedna od retkih zemalja u svetu koja će imati svoju proizvodnju vakcina, rekao je ministar.

Ministar je objasnio da u budžetu ima novca za izgradnju četiri nova auto-puta, tako da će do kraja godine osam auto-puteva biti u izgradnji.

Za ekologiju je povećan budžet za 50 odsto, a 3,4 milijarde evra su investicije u narednim godinama za kanalizacionu mrežu i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u lokalnim samoupravama, dodao je on.

Prema njegovim rečima, za poljoprivredu su povećani budžetski rashodi za 5,5 milijardi dinara, tako da se približavamo cilju da ukupna izdvajanja za tu privrednu granu budu pet odsto budžeta.

Takođe, kako je istakao, za dodatne vaučere će biti izdvojeno 100 milijardi dinara, a za filmsku industriju još 300 milijardi dinara.

Mali je ocenio da, i pored povećanih troškova budžeta, javni dug ove godine neće premašiti 60 odsto BDP-a, ukazavši na to da su u ovoj godini izuzetno dobri ekonomski pokazatelji uprkos pandemiji, i da budžetski deficit u prvom kvartalu, umesto planiranih 80,9 milijardi dinara, iznosi 23,5 milijardi.

Iako je bilo planirano da u prvom kvaratalu pad BDP-a bude 1,3 odsto, on je iznosio 0,5 odsto, rekao je ministar, navodeći da je Srbija jedna od retkih zemalja koja i u vreme pandemije ulaže novac u povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

Predlogom rebalansa budžeta predviđeni su ukupni prihodi od 1.356,2 milijarde dinara, što je za 19,9 milijardi dinara više nego što je bilo planirano originalnim budžetom za ovu godinu.

Rashodi budžeta su povećani za 253,6 milijardi dinara, na 1.768,4 milijardi, tako da će deficit iznositi 381,7 milijardi dinara, što je 6,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), umesto ranije planiranih tri odsto.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/538677/vise-sredstava-za-gradjane-privredu-i-kapitalne-investicije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)