POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

NARODNA BANKA SRBIJE

Ostvaren dugogodišnji cilj – dinarske obveznice Srbije

danas uključene u renomirane J.P. Morgan indekse

30.06.2021.

 

Dinarske obveznice Republike Srbije uključene su u indeks J.P. Morgan GBI-EM Global Diversified, koji predstavlja, od strane međunarodnih investitora, jedan od najčešće praćenih indeksa obveznica emitovanih u lokalnim valutama zemalja u razvoju. To je rezultat jačanja domaćeg makroekonomskog okruženja u Srbiji i višegodišnjeg zalaganja na polju razvoja domaćeg finansijskog tržišta.

Ovo je uspeh na kojem smo dugo radili i koji pokazuje kakvo poverenje je Srbija stekla u međunarodnom okruženju“, naglasila je guverner. Ono što se prošle godine moglo naslutiti stavljanjem Srbije na pozitivnu „watch listu“, najavljeno u februaru ove godine objavom vesti J.P. Morgan-a da će srpske obveznice biti deo renomiranog indeksa, danas je postalo stvarnost – „Ponosni smo da je Srbija dostigla nivo razvoja ekonomije i tržišta, ugleda u međunarodnom investicionom okruženju da bude deo grupe zemalja za koju će sada znati gotovo svi svetski ugledni ulagači. Još važnije, već sada na domaćem finansijskom tržištu direktno osećamo pozitivne efekte ovog uspeha – povećana je tražnja za dinarskim državnim obveznicama koje su uključene u indeks, što je dovelo do značajnijeg rasta njihove tržišne vrednosti, a tokom protekla dva dana beležimo snažan priliv deviza od međunarodnih investitora. To je bio najznačajniji faktor koji je doprineo da Narodna banka Srbije u poslednja dva dana kupi 150 miliona evra na domaćem deviznom tržištu i tako dodatno ojača devizne rezerve naše zemlje“.

U navedene indekse biće uključene tri reperne emisije dinarskih obveznica, originalne ročnosti 7, 10 i 12,5 godina, a koje dospevaju 2026, 2028. i 2032. godine. Ponder dinarskih obveznica u GBI-EM Global Diversified iznosi 0,3%.

„Današnji dan za mene ima poseban značaj, jer smo još jednom nagrađeni za višegodišnji, predani rad na unapređenju domaće ekonomije i finansijskog tržišta. Uključivanje dugoročnih dinarskih obveznica Republike Srbije u renomirane indekse J.P. Morgan predstavlja potvrdu atraktivnosti Republike Srbije kao investicione destinacije. Takođe, ovim je potvrđeno i poverenje stranih investitora u održivost ekonomskih pokazatelja srpske ekonomije, ali i poverenje u održivost sprovođenja odgovornih ekonomskih politika“, izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Srbija je jedna od pet zemalja u okviru ovih indeksa (koji čine obveznice 20 zemalja), a čiji kreditni rejting još uvek nije na nivou investicionog ranga. „Činjenica da su srpske hartije od vrednosti uključene u ove renomirane indekse samo je potvrda onoga što govorimo poslednjih godinu ipo dana, a to je da u krugovima renomiranih investitora Srbija već ima reputaciju zemlje sa investicionim nivoom kreditnog rejtinga“, ocena je koju je iznela guverner.

Potvrdu izuzetnog interesovanja investitora za ulaganjem u reperne dinarske obveznice koje su uključene u navedene indekse predstavljaju kako promet ovim hartijama na sekundarnom tržištu u prethodnom periodu, tako i cene po kojima su investitori trgovali. U junu je trgovanje repernim 7G, 10G i 12G povećan dva do tri puta u odnosu na prethodni mesec, a značajna tražnja uticala je da se prinos na ove hartije osetno smanji (odnosno njihova cena značajno poveća), posebno u poslednja četiri dana.

Takođe, srpske dinarske obveznice uključene su i u GBI-Aggregate (GBI-AGG) i GBI-AGG Diversified indekse, koji obuhvataju državne obveznice u domaćoj valuti kako razvijenih, tako i zemalja u razvoju, kao i u J.P. Morgan ESG (JESG) GBI-EM indeks, u okviru kojeg J.P. Morgan uključuje i faktore iz oblasti očuvanja životne sredine (ESG faktore) u odlučivanje o ulaganju u aktivu sa fiksnim prinosom. Procenjuje se da je trenutno oko 250 mlrd. dolara sredstava uloženo u GBI-EM indekse J.P. Morgan-a.

„Posebno je značajan trenutak ove odluke, imajući u vidu da dolazi u ambijentu neizvesnosti, koja je na međunarodnim finansijskim tržištima prisutna u poslednjih godinu dana. Ovakva odluka je omogućena činjenicom da smo uspeli da očuvamo stabilnost domaćeg finansijskog tržišta u periodu najvećih izazova, čime smo dodatno ojačali kredibilitet u očima uglednih investitora“, konstatovala je guverner Jorgovanka Tabaković.

 

Kabinet guvernera

 

Sa sajta Narodne banke Srbije https://www.nbs.rs/sr/scripts/showcontent/index.html?id=17112

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)