POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MUP

MEĐUNARODNA SARADNJA 

DONACIJE 

Donirana forenzička oprema MUP-u Srbije

Beograd, 19. mart 2021.

 

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom i stalnom predstavnicom UNDP za Srbiju Fransin Pikap, prezentaciji forenzičke opreme koja je donirana Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku MUP-a.

            

Vulin je tom prilikom podsetio na to da je srpska policija rešila svih pet mafijaških ubistava koja su se dogodila prošle godine, dodavši da to ne bi bilo moguće bez obučenih ljudi i bez izuzetno opremljenih balističkih i forenzičkih laboratorija.

Zahvaljujući velikodušnoj podršci UNDP i Vlade Savezne Republike Nemačke - možemo da kažemo da pripadnici srpske policije, koji se bave istragama, ne zaostaju za svojim kolegama u bogatijim i razvijenijim zemljama, poručio je Vulin.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući današnjoj i prethodnim donacijama, srpska policija može da reši i najteže zločine i uđe u trag skoro svakom zločincu.

Ministar je ukazao na to da je kriminal globalni problem na koji se mora reagovati kroz saradnju.

Pomoć UNDP i Vlade Savezne Republike Nemačke govori u prilog činjenici da je Srbija prepoznata kao pouzdan i siguran partner, kao partner na koga se može i treba računati, zaključio je ministar.

Šib je istakao da je ta zemlja, zajedno sa Francuskom i Evropskom unijom, posvećena unapređenju kapaciteta za sprovođenje zakona u oblasti borbe protiv svih vrsta kriminala.

Ta podrška je deo regionalne mape puta koju su podržali šefovi vlada država na Zapadnom Balkanu 2018. godine i ona se bavi svim aspektima kontrole malokalibarskog i lakog naoružanja, objasnio je Šib.

On je dodao da je današnja donacija deo šireg regionalnog projekta, koji Nemačka finansira sa više od 5,5 miliona evra.

Ambasador je ocenio da će sprovođenje regionalne mape puta za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja značajno doprineti unapređenju regionalne saradnje u borbi protiv kriminala i da će biti od pomoći Srbiji na putu ka EU.

Stalna predstavnica UNDP za Srbiju Fransin Pikap istakla je da su obe adaptirane prostorije opremljene visokotehnološkom forenzičkom opremom za balističko veštačenje.

Zahvaljujući podršci Vlade Nemačke, i u partnerstvu sa SEESAC, UNDP pomaže Ministarstvu unutrašnjih poslova da unapredi standarde rada i operativne procedure, posebno istražni proces i lanac čuvanja dokaza, kako bi se osigurale blagovremene presude za krivična dela počinjena vatrenim oružjem, objasnila je Pikap.

Ona je navela da će savremena oprema za uviđaje i forenzičko-balistička veštačenja, koja je danas predata Nacionalnom centru za kriminalističku forenzinku, doprineti da policijski službenici brže i efikasnije prikupljaju i analiziraju dokaze, obavljaju veštačenja i čuvaju dokazni materijal, radeći u skladu sa međunarodnim standardima.

Na ovaj način stvaramo bezbednije okruženje za sve ljude u Srbiji i u regionu i dajemo doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja, posebno onih koji pozivaju na mir, pravdu i jake institucije i ravnopravnost polova, poručila je Pikap.

Pikap je naglasila da je Srbija ostvarila značajan napredak na ispunjavanju ciljeva navedenih u mapi puta za kontrolu naoružanja na Zapadnom Balkanu, uključujući unapređenje pravnog okvira i jačanje kapaciteta i bolje razumevanje uticaja vatrenog oružja na nasilje u porodici i rodno zasnovano nasilje.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/529402/donirana-forenzicka-oprema-mup-u-srbije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)