POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MUP

MEĐUNARODNA SARADNJA 

DONACIJE 

Donirana forenzička oprema MUP-u Srbije

Beograd, 19. mart 2021.

 

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom i stalnom predstavnicom UNDP za Srbiju Fransin Pikap, prezentaciji forenzičke opreme koja je donirana Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku MUP-a.

            

Vulin je tom prilikom podsetio na to da je srpska policija rešila svih pet mafijaških ubistava koja su se dogodila prošle godine, dodavši da to ne bi bilo moguće bez obučenih ljudi i bez izuzetno opremljenih balističkih i forenzičkih laboratorija.

Zahvaljujući velikodušnoj podršci UNDP i Vlade Savezne Republike Nemačke - možemo da kažemo da pripadnici srpske policije, koji se bave istragama, ne zaostaju za svojim kolegama u bogatijim i razvijenijim zemljama, poručio je Vulin.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući današnjoj i prethodnim donacijama, srpska policija može da reši i najteže zločine i uđe u trag skoro svakom zločincu.

Ministar je ukazao na to da je kriminal globalni problem na koji se mora reagovati kroz saradnju.

Pomoć UNDP i Vlade Savezne Republike Nemačke govori u prilog činjenici da je Srbija prepoznata kao pouzdan i siguran partner, kao partner na koga se može i treba računati, zaključio je ministar.

Šib je istakao da je ta zemlja, zajedno sa Francuskom i Evropskom unijom, posvećena unapređenju kapaciteta za sprovođenje zakona u oblasti borbe protiv svih vrsta kriminala.

Ta podrška je deo regionalne mape puta koju su podržali šefovi vlada država na Zapadnom Balkanu 2018. godine i ona se bavi svim aspektima kontrole malokalibarskog i lakog naoružanja, objasnio je Šib.

On je dodao da je današnja donacija deo šireg regionalnog projekta, koji Nemačka finansira sa više od 5,5 miliona evra.

Ambasador je ocenio da će sprovođenje regionalne mape puta za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja značajno doprineti unapređenju regionalne saradnje u borbi protiv kriminala i da će biti od pomoći Srbiji na putu ka EU.

Stalna predstavnica UNDP za Srbiju Fransin Pikap istakla je da su obe adaptirane prostorije opremljene visokotehnološkom forenzičkom opremom za balističko veštačenje.

Zahvaljujući podršci Vlade Nemačke, i u partnerstvu sa SEESAC, UNDP pomaže Ministarstvu unutrašnjih poslova da unapredi standarde rada i operativne procedure, posebno istražni proces i lanac čuvanja dokaza, kako bi se osigurale blagovremene presude za krivična dela počinjena vatrenim oružjem, objasnila je Pikap.

Ona je navela da će savremena oprema za uviđaje i forenzičko-balistička veštačenja, koja je danas predata Nacionalnom centru za kriminalističku forenzinku, doprineti da policijski službenici brže i efikasnije prikupljaju i analiziraju dokaze, obavljaju veštačenja i čuvaju dokazni materijal, radeći u skladu sa međunarodnim standardima.

Na ovaj način stvaramo bezbednije okruženje za sve ljude u Srbiji i u regionu i dajemo doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja, posebno onih koji pozivaju na mir, pravdu i jake institucije i ravnopravnost polova, poručila je Pikap.

Pikap je naglasila da je Srbija ostvarila značajan napredak na ispunjavanju ciljeva navedenih u mapi puta za kontrolu naoružanja na Zapadnom Balkanu, uključujući unapređenje pravnog okvira i jačanje kapaciteta i bolje razumevanje uticaja vatrenog oružja na nasilje u porodici i rodno zasnovano nasilje.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/529402/donirana-forenzicka-oprema-mup-u-srbije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)