POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MIGRANTI

PROSVETA 

Srbija primenjuje dobru praksu inkluzije učenika migranata

Beograd, 20. jun 2021.

 

Povodom Svetskog dana izbeglica koji se obeležava 20. juna u celom svetu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podseća na to da Republika Srbija primenjuje praksu inkluzije učenika migranata, koja predstavlja primer obrazovanja u evropskom obrazovnom prostoru.

Do sada je kroz sistem obrazovanja sukcesivno prošlo preko 4.500 učenika migranata. U školskoj 2020/21. godini obrazovanje učenika migranata ne odstupa od obrazovanja ostalih učenika u našem sistemu, što je u velikoj meri uslovljeno epidemiološkom situacijom (onlajn nastava i kombinovano).

U maju 2021. godine učenici migranti uključeni su u 20 osnovnih i 9 srednjih škola, a obrazovanjem je obuhvaćeno 85 odsto migrantske populacije školskog uzrasta.

Rezultati rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u oblasti obrazovanja migranta i tražilaca azila ukazuju na to da je obučeno više od 4.000 vaspitača, nastavnika, direktora i stručnih saradnika, više od 60 škola podržano je kroz grantove, izrađeno preko 3.000 individualnih planova podrške za učenike migrante, 115 planova podrške na nivou škole.

Takođe, održano je preko 10.000 dopunskih časova, 60 poseta bibliotekama, obezbeđena vršnjačka podrška u učenju i više od 1.000 užina, 1.550 komada odeće i obuće, 500 knjiga i udžbenika, 650 kompleta školskog pribora.

Učenici migranti i tražioci azila aktivno su uključeni, kako u nastavne, tako i u vannastavne aktivnosti.

Školama i nastavnicima podršku pružaju mentori, savetnici/spoljni saradnici angažovani od strane Ministarstva, koji održavaju redovnu komunikaciju sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice i migracije.

Ministarstvo dobija podršku od Evropske komisije, a partnerstva su ostvarena sa IOM (Međunarodnom organizacijom za migracije), UNICEF-om i drugim međunarodnim i civilnim organizacijama.

U svetu trenutno ima 80 miliona prisilno raseljenih osoba, izbeglica, interno raseljenih lica, tražilaca azila, što čini 1 odsto celokupnog čovečanstva, navodi se u saopštenju.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/555054/srbija-primenjuje-dobru-praksu-inkluzije-ucenika-migranata.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)