POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

Unapređenje saradnje sa Velikom Britanijom u oblasti kulture

 

Beograd, 10. februar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i                 unapređenju bilateralne saradnje u oblasti kulture, posebno o aktivnostima i konkretnim projektima sa Britanskim savetom u Beogradu.

Gojković je informisala ambasadorku Meklaud o prioritetima kulturne politike i razvoju kulture u Srbiji, kao i o prevazilaženju posledica pandemije u tom sektoru.

Ona je upoznala svoju sagovornicu i sa aktivnostima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, kao i sa predstojećim koracima u primeni Akcionog plana za realizaciju Medijske strategije, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/518949/unapredjenje-saradnje-sa-velikom-britanijom-u-oblasti-kulture.php

 

 

 

* * *

 

Jačati i unaprediti saradnju Srbije i Republike Irske

 

Beograd, 10. februar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas, putem video-veze, sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova i odbrane Republike Irske Sajmonom Kovenijem o produbljivanju i unapređenju bilateralne saradnje dveju zemalja.

Selaković je konstatovao da je potrebno ojačati međusobnu komunikaciju na visokom nivou i ovom prilikom uputio poziv ministru Koveniju da poseti Beograd, što bi bio podstrek za intenziviranje bilateralnih odnosa, posebno imajući u vidu da je poslednja poseta na nivou ministra inostranih poslova Srbiji bila 2007. godine.

Ministar je ukazao na važnost redovnog razmatranja pitanja Kosova i Metohije u Savetu bezbednosti UN, naglašavajući važnost Republike Irske u aktivnostima ovog tela, posebno sada kada je preuzela mesto nestalne članice SB UN za 2021–2022. godinu.

On je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i postizanju kompromisnog rešenja prihvatljivog za obe strane.

Šef srpske diplomatije je podvukao da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU i da je naša zemlja veoma posvećena reformskom procesu i evrointegracijama, izrazivši pritom zahvalnost na podršci Republike Irske na tom putu.

Takođe, Selaković je poručio da bi ekonomske odnose Srbije i Republike Irske trebalo unaprediti i dati podsticaj trgovinskoj razmeni i, s tim u vezi, istakao mogućnost unapređenja poslovne klime u Srbiji kako bismo privukli više irskih investicija, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/518988/jacati-i-unaprediti-saradnju-srbije-i-republike-irske.php

 

* * *

  

Razvoj saradnje sa Austrijom u oblasti turizma

 

Beograd, 10. februar 2021.

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić i ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti razgovarali su o mogućnostima razvoja bilateralne ekonomske saradnje.

Na sastanku je istaknuto da je Austrija na listi petnaest najvažnijih srpskih partnera u trgovini robom i među deset najvažnijih u razmeni usluga, kao i jedan od najvećih stranih investitora.

Matić je, istakavši da Srbija uspešno sprovodi plan imunizacije, predložila austrijskom ambasadoru da razmotri mogućnost započinjanja pregovora o uspostavljanju obostrano odobrenog digitalnog sertifikata o vakcinaciji, koji bi značajno doprineo prevazilaženju stagnacije u turističkoj razmeni usled pandemije COVID-19.

Luteroti je naglasio značaj saradnje na projektima u oblasti turizma, ali i istakao važnost smanjenja zagađenosti i zaštite životne sredine.

On je izrazio zainteresovanost za podršku projektu „Digitalizacija turističke ponude Srbije“, ukazavši na to da je Vlada Srbije uradila ogroman posao za unapređenje infrastrukture.

Zaključeno je da je neophodno dalje ulaganje u telekomunikacionu infrastrukturu, koja će omogućiti razvoj i turizma, ali i celokupne privrede i industrije, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/518937/razvoj-saradnje-sa-austrijom-u-oblasti-turizma.php

 

 

* * *

                     

Unapređenje saradnje sa Turskom u oblasti socijalne zaštite

 

Beograd, 10. februar 2021.

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević i odlazeći ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič ocenili su danas da dve zemlje imaju veoma dobru saradnju u oblasti socijalne politike, o čemu svedoči i izgradnja Materinskog doma pri Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu.

Kisić Tepavčević je iskazala zahvalnost Turskoj na doprinosu pri izgradnji tog objekta, koji ispunjava sve standarde i koji će ženama koje tu budu smeštene omogućiti lakši i bezbedniji život.

Ministarka je istakla da su bilateralni odnosi Srbije i Turske veoma dobri i da se saradnja zasniva na međusobnom poverenju i poštovanju.

Ona je naglasila da postoji prostor za unapređenje saradnje u narednom periodu, a naročito u oblasti socijalne zaštite, budući da je Srbija prepoznala Tursku kao pouzdanog partnera za čitav niz aktivnosti na tom planu.

Bilgič je istakao da je u poslednje četiri godine, od kako je ambasador Turske u Srbijirealizovano mnogo zajedničkih projekata i da su veliki doprinos tome dali predsednici dveju zemalja – Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan.

Ambasador je čestitao ministarki Kisić Tepavčević na rezultatima Srbije u borbi protiv epidemije COVID-19, kao i na sprovedenoj vakcinaciji stanovništva.

On je izrazio zahvalnost našoj zemlji na gostoprimstvu prethodne četiri godine i naveo da će Srbija ubuduće imati dva ambasadora u Turskoj – svog zvaničnog i njega, kao velikog prijatelja, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/519042/unapredjenje-saradnje-sa-turskom-u-oblasti-socijalne-zastite.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)