POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

 

Nemačka jedan od ključnih spoljnopolitičkih partnera Srbije

Beograd, 11. mart 2022.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ministarkom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Analenom Berbok.

Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracija u Vladi Srbije Jadranka Joksimović.

Na sastanku je apostrofirano da je Savezna Republika Nemačka izuzetno važan partner Srbije u pitanju evrointegracija i ekonomske saradnje, kao i jedan od ključnih spoljnopolitičkih partnera. Nemačke kompanije zapošljavaju više od 75.000 ljudi u Srbiji, pri čemu je Nemačka istovremeno i najveći srpski spoljnotrgovinski partner sa robnom razmenom većom od 6,5 milijardi evra iz 2021. god.

Ono što je posebno naglašeno na sastanku jeste da je uočen porast od 22 odsto u osnosu na 2020. godinu, što je jasan pokazatelj da već dobra trgovinska saradnja ide uzlaznom putanjom.

Brnabić je naglasila značaj podrške Savezne Republike Nemačke na našem evropskom putu, s obzirom da je to glavni spoljnopolitički cilj Srbije.

Jedna od tema sastanka bilo je i stanje u regionu Zapadnog Balkana i obe strane su se saglasile da su očuvanje mira i stabilnosti od ključnog značaja za svaki dalji napredak regiona. Berbok je naglasila da je u nemačkoj Vladi po prvi put imenovan izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, koji je takođe prisustvovao današnjem sastanku.

Brnabić je, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, podvukla da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu i ispunjavanju svih potpisanih obaveza, kao i da na najbolji mogući način doprinosi njegovom napretku.

Berbok je naglasila značaj nastavka reformi u oblasti vladavine prava i, sa tim u vezi, ustavne promene koje su usvojene početkom godine su ocenjene kao veoma konstruktivne i korak u pravom smeru.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/616459/nemacka-jedan-od-kljucnih-spoljnopolitickih-partnera-srbije.php

 

* * *

 

 

Srbija opredeljena za jačanje saradnje sa Nemačkom

 

 

Beograd, 11. mart 2022.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je danas, u razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova SR Nemačke Analenom Berbok, da naša zemlja stoji jasno i čvrsto na evropskom putu.

Selaković je, izrazivši zadovoljstvo zbog posete nemačke ministarke, istakao da, iako se realizuje u izuzetno složenim međunarodnim okolnostima, ova poseta svedoči o visokoj posvećenosti Nemačke našem regionu.

On je poručio da je naša zemlja opredeljena za nastavak visokog nivoa političkog dijaloga i jačanje ukupne saradnje tokom mandata kancelara Olafa Šolca i ministarke Berbok, dodavši da Srbija, sa svoje strane, želi da bude prepoznata kao pouzdan, odgovoran i predvidiv partner u regionu Zapadnog Balkana.

Ministar je ukazao na to da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera i najvećih investitora u srpsku privredu, naglasivši da smo zainteresovani za dalje unapređenje ekonomske saradnje kroz kontinuiran rast spoljnotrgovinske razmene i korišćenje investicionih potencijala.

Šef srpske diplomatije je podvukao da je naša zemlja jasno i čvrsto na svom evropskom putu, napomenuvši da očekujemo dalju podršku Nemačke za otvaranje klastera i ubrzanje naših evropskih integracija.

Sagovornici su se osvrnuli na prilike u regionu, a Selaković je naglasio da je za Srbiju očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja.

On je, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ponovio da sa naše strane postoji opredeljenost za dijalog i postizanje kompromisnog rešenja.

U razgovoru je bilo reči i o situaciji na istoku Evrope, pri čemu je šef srpske diplomatije ponovio da Srbija dosledno insistira na poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/616360/srbija-opredeljena-za-jacanje-saradnje-sa-nemackom.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)