POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

 

ZDRAVSTVO

Posvećenost Srbije postizanju opšte zdravstvene zaštite

Beograd, 26. februar 2022.

 

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar poručio je da je naša zemlja apsolutno posvećena naporima Ujedinjenih nacija i Svetske zdravstvene organizacije ka postizanju univerzalne zdravstvene zaštite.

Lončar se sinoć, na poziv predsednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida, obratio putem video-linka prisutnima na Specijalnom sastanku GS OUN posvećenom postizanju univerzalnog obuhvata celokupne svetske populacije vakcinacijom protiv kovida.

On je rekao da je put do postizanja navedenog cilja promovisanje solidarnosti kroz proces povećanja dostupnosti zdravstvenih usluga svim građanima, bez obzira na to u kojoj državi žive, kakvog su socijalnog statusa, na kom socijalnom stepenu razvoja je njihovo društvo.

Ministar je istakao da se ta solidarnost danas, pre svega, odnosi na izazove u procesu vakcinacije, proizvodnju, distribuciju, dostupnost vakcina kao i optimizaciju njihovog kvaliteta.

Od prvog dana pandemije, zdravstvena zaštita svih građana Srbije i podrška globalnim naporima za suzbijanje širenja infekcije, bili su naši glavni prioriteti. Predani cilju da se vakciniše što veći deo našeg stanovništva, brzo smo se uključili u procese nabavke, odobravanja i proizvodnje vakcina, sa veoma dobro organizovanim planom imunizacije, rekao je Lončar.

On je podsetio na to da je državni Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" počeo u junu prošle godine sa proizvodnjom vakcina Sputnjik V, a pored toga, imamo nameru da jačamo kapacitete i u smislu proizvodnje RNK vakcina u Srbiji.

Lončar je naglasio i to da je Vlada Srbije uplatila više od dva miliona evra za razvoj vakcina kao doprinos COVAX sistemu čiji smo članovi od septembra 2020. godine.

Među prvima smo nabavili vakcine više svetskih proizvođača. Naši građani imaju mogućnost da biraju između 5 vakcina: sinofarm, sputnjik V, fajzer, moderna i astra zeneka, podsetio je ministar.

On je ukazao i na to da je Srbija donirala i određenu količinu vakcina nerazvijenim zemljama Azije i Afrike, a sve sa ciljem da se pomogne svuda gde je obuhvat vakcinacijom nizak.

Naravno, kako je dodao, nismo zaobišli ni region, pa smo susednim zemljama donirali vakcine ali i omogućili njihovim građanima da se vakcinišu u Srbiji, rekao je Lončar.

Sastanku je prisustvovalo preko 120 učesnika na najvišem nivou, iz celog sveta.

Predsednik GS UN naglasio je kontinuiranu nejednakost u pristupu vakcinama u celom svetu, a posebno u najsiromašnijim, nerazvijenim državama, uputivši apel da se distribucija vakcina i neophodnih lekova vrši ravnomerno, zasnovano na principu solidarnosti.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/613675/posvecenost-srbije-postizanju-opste-zdravstvene-zastite.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)