POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

 

Srbija i SAD partneri u daljem razvoju energetskog sektora

Beograd, 9. februar 2022.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa odlazećim ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem o razvoju energetske infrastrukture, regionalnom povezivanju, energetskoj tranziciji i unapređenju bilateralne saradnje u oblasti energetike i rudarstva.

Mihajlović i Godfri su se saglasili da dve zemlje potvrđuju opredeljenje da unapređuju političku i ekonomsku saradnju, posebno u oblasti investicija i izgradnje infrastrukture.

Potpredsednica Vlade je navela da je sve što je urađeno u proteklih godinu dana u resornom ministarstvu pokrenulo  promene u oblasti energetike i rudarstva, posebno u delu jačanja energetske bezbednosti i nezavisnosti zemlje.

Ona je izrazila nadu da će se saradnja Srbije i SAD u narednom periodu unaprediti u oblasti jačanja i modernizacije energetske infrastrukture, a računa se i na zajednički rad u procesu energetske tranzicije i borbe sa klimatskim promenama.

Mihajlović je naglasila da je opredeljenje naše zemlje da privuče najbolje svetske kompanije, sa najsavremenijim tehnologijama, uz napomenu da su američke kompanije dobrodošle.

Uradili smo mnogo, ali nas čeka još mnogo posla i nadam se unapređenju saradnje. Najvažnija stvar u energetici i rudarstvu su investicije, to je prioritet. Želimo da ostvarimo saradnju, kao što smo to uradili u prethodnom ministarstvu, posebno kada je reč o Moravskom koridoru, ukazala je potpredsednica Vlade.  

Na sastanku je bilo reči o gasnoj diverzifikaciji, regionalnom povezivanju i saradnji u oblasti jačanja energetske bezbednosti, kao i o sveukupnim odnosima Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ambasador Godfri je zahvalio Mihajlović i njenom timu na podršci koju je imao u realizaciji brojnih projekata,  i naglasio da ima mnogo stvari koje su uradili i na koje mogu biti ponosni, dodavši da je liderstvo resorne ministarke u ovoj oblasti dobro i važno za državu, bez obzira na otpore promenama koje se sprovode.

Prema njegovim rečima, SAD će nastaviti da snažno podržavaju Srbiju u daljem razvoju energetskog sektora i u procesu dekarbonizacije energetskog miksa.

Rast srpske ekonomije je najveća promena na Zapadnom Balkanu, a najbrži način daljeg ekonomskog rasta je kroz izgradnju različitih izvora energije, kao i zajedničkog angažmana u jačanju energetske infrastrukture i partnerskog odnosa u energetskoj tranziciji i borbi sa klimatskim promenama, rekao je on.

Mihajlović je ambasadoru SAD poklonila tradicionalne srpske proizvode koje su izradile žene u okviru inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, koju zajedno sprovode Etno-mreža i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na čijem je ona čelu, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/610336/srbija-i-sad-partneri-u-daljem-razvoju-energetskog-sektora.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)