POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

 

Srbija i SAD partneri u daljem razvoju energetskog sektora

Beograd, 9. februar 2022.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa odlazećim ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem o razvoju energetske infrastrukture, regionalnom povezivanju, energetskoj tranziciji i unapređenju bilateralne saradnje u oblasti energetike i rudarstva.

Mihajlović i Godfri su se saglasili da dve zemlje potvrđuju opredeljenje da unapređuju političku i ekonomsku saradnju, posebno u oblasti investicija i izgradnje infrastrukture.

Potpredsednica Vlade je navela da je sve što je urađeno u proteklih godinu dana u resornom ministarstvu pokrenulo  promene u oblasti energetike i rudarstva, posebno u delu jačanja energetske bezbednosti i nezavisnosti zemlje.

Ona je izrazila nadu da će se saradnja Srbije i SAD u narednom periodu unaprediti u oblasti jačanja i modernizacije energetske infrastrukture, a računa se i na zajednički rad u procesu energetske tranzicije i borbe sa klimatskim promenama.

Mihajlović je naglasila da je opredeljenje naše zemlje da privuče najbolje svetske kompanije, sa najsavremenijim tehnologijama, uz napomenu da su američke kompanije dobrodošle.

Uradili smo mnogo, ali nas čeka još mnogo posla i nadam se unapređenju saradnje. Najvažnija stvar u energetici i rudarstvu su investicije, to je prioritet. Želimo da ostvarimo saradnju, kao što smo to uradili u prethodnom ministarstvu, posebno kada je reč o Moravskom koridoru, ukazala je potpredsednica Vlade.  

Na sastanku je bilo reči o gasnoj diverzifikaciji, regionalnom povezivanju i saradnji u oblasti jačanja energetske bezbednosti, kao i o sveukupnim odnosima Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ambasador Godfri je zahvalio Mihajlović i njenom timu na podršci koju je imao u realizaciji brojnih projekata,  i naglasio da ima mnogo stvari koje su uradili i na koje mogu biti ponosni, dodavši da je liderstvo resorne ministarke u ovoj oblasti dobro i važno za državu, bez obzira na otpore promenama koje se sprovode.

Prema njegovim rečima, SAD će nastaviti da snažno podržavaju Srbiju u daljem razvoju energetskog sektora i u procesu dekarbonizacije energetskog miksa.

Rast srpske ekonomije je najveća promena na Zapadnom Balkanu, a najbrži način daljeg ekonomskog rasta je kroz izgradnju različitih izvora energije, kao i zajedničkog angažmana u jačanju energetske infrastrukture i partnerskog odnosa u energetskoj tranziciji i borbi sa klimatskim promenama, rekao je on.

Mihajlović je ambasadoru SAD poklonila tradicionalne srpske proizvode koje su izradile žene u okviru inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, koju zajedno sprovode Etno-mreža i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na čijem je ona čelu, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/610336/srbija-i-sad-partneri-u-daljem-razvoju-energetskog-sektora.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)