POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

REGIONALNA INICIJATIVA 

„Otvoreni Balkan“

za bolju ekonomsku saradnju

Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Beograd, 15. novembar 2021.

 

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da su na kraju skupa regionalne inicijative “Otvoreni Balkan”, koji je održan u Nišu od 12. do 14. novembra, a gde su se okupili ministri finansija, poljoprivrede, rada i zapošljavanja vlada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, potpisana dva zaključka sa radnih sastanaka.

U njima su definisane sve aktivnosti koje će se sprovesti do samita koji se krajem decembra održava u Tirani, a koje će doprineti olakšavanju trgovine, saradnje u oblasti bezbednosti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije, kao i slobodnom pristupu tržištu rada građana tri zemlje.

Prvi zaključak su potpisali - potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministar finansija Siniša Mali, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, zatim ministarka finansija i privrede u Vladi Albanije Delina Ibrahimaj, ministarka poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije Frida Krifka i zamenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Severne Makedonije Trajan Dimkovski.

Potpisavanju su prisustvovali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je bio i domaćin ovog skupa, kao i predsednica Unije privrednih i industrijskih komora u Albaniji Ines Mućostepa i predstavnici Privredne komore Severne Makedonije Aneta Dimovska i Nena Nikolovska.

Ovim dokumentom predviđeno je da se do kraja godine intenzivno radi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i na unapređenju već postojećih sistema.

Realizacija ove mere značajno će doprineti manjem zadržavanju kamiona na granicama. Takođe, dogovoreno je da će do kraja godine sve tri zemlje uvesti sistem gde će sve granične službe, uključujući i fitosanitarnu inspekciju, raditi 24/7.

Zaključeno je i da će sve tri strane do kraja 2021. godine potpisati i validirati sporazume o priznavanju statusa ovlašćenih privrednih subjekata, što će pojedinim kompanijama u velikoj meri olakšati prelazak granice i doneti druge benefite.

Takođe, dogovoreno je da će se raditi na umanjenju svih naknada koje se plaćaju pri prelasku graničnih prelaza, a za robu koja ima poreklo u zemljama članicama.

Kada je reč o integrisanom upravljanju granicom, tzv. "One stop-shop", do kraja godine će Srbija i Severna Makedonija rešiti sve postojeće nedostatke kako bi on bio u potpunosti funkcionalan, a Severna Makedonija i Albanija će nastaviti da rade na tome da uspostave "One stop-shop" između svojih zemalja.

Zaključkom sa radnih sastanaka je predviđeno i da do kraja novembra bude osnovana zajednička radna grupa koja će se baviti harmonizacijom poreske politike naše tri zemlje.

Kada je reč o delu zaključka koji se odnosi na saradnju u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije, dogovoreno je usaglašavanje liste bilja i biljnih proizvoda za koje je potreban fitosanitarni pregled i izdavanje fito-sertifikata, zatim razmena karantinskih lista sa statusom i razmena programa nadzora nad štetnim organizmima, dalje razmena svih monitoringa i plana službenih kontrola iz oblasti hrane biljnog, životinjskog i mešovitog porekla.

Takođe, dogovoreno je i priznavanje i prihvatanje labaratorijskih analiza, pregled van graničnih prelaza, odnosno u najbližim carinskim ispostavama za bilje za koje je potreban fitosanitarni pregled, zatim unifikacija liste bolesti životinja, kao i lista odobrenih objekata za hranu životinjskog porekla i hranu za životinje, gde se podrazumeva razmena notifikacija objekata bez kontrole na licu mesta, samo uz razmenu plana monitoringa.

Drugi zaključak su potpisali ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Tatjana Matić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministarka finansija i privrede u Vladi Albanije Delina Ibrahimaj i zamenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Severnoj Makedoniji Trajan Dimkovski.

Ovim zaključkom je predviđeno potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada građana naše tri zemlje. Oni će moći slobodno da borave i rade na teritoriji Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Krajem decembra biće održan samit u Tirani, u Albaniji, na kome će se razgovarati o tome šta je u međuvremenu urađeno i koji su naredni planovi kako bi se iskoristili puni potencijali ove inicijative.

Regionalnu inicijativu "Otvoreni Balkan" pokrenuli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije i Severne Makedonije – Edi Rama i Zoran Zaev.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/590449/otvoreni-balkan-za-bolju-ekonomsku-saradnju-srbije-albanije-i-severne-makedonije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)