POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

Srbija odgovoran i pouzdan partner NATO

Beograd, 15. novembar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da naša zemlja ne teži članstvu u NATO, ali da nastoji da održi dijalog i saradnju, naglasivši da Srbija posebno ceni stav te organizacije o punom poštovanju naše vojne neutralnosti

Brnabić je, na otvaranju 101. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO „Evroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u suočavanju sa preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu“ u Skupštini Srbije, ukazala na to da Srbija gradi poziciju odgovornog i pouzdanog partnera NATO.

Ona je ocenila da je saradnja naše zemlje i te alijanse u proteklom periodu bila dobra, i navela da je Srbija u saradnji sa NATO uspešno realizovala više od 40 projekata.

Premijerka je istakla da je posebno zadovoljna implementacijom projekta koji je usmeren na novu generaciju baterija zasnovanih na ugljeniku, koje neće sadržati litijum.

Predsednica Vlade je, govoreći o regionalnoj saradnji, naglasila da su mir i bezbednost u regionu osnovni uslov za napredak svake zemlje, ali i za čitav region.

Bilo kakva nestabilnost u bilo kom delu utiče na čitav region, rekla je Brnabić i dodala da Srbija ceni svoje susede i da dosledno poštuje politiku nemešanja u unutrašnja pitanja susednih zemalja.

Ona je ocenila da Inicijativa „Otvoreni Balkan“ predstavlja šansu za region u vidu jačanja infrastrukture, slobode kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, ali i napomenula da ta inicijativa nije zamena za evrointegracije.

Premijerka je uputila poziv svima na Balkanu koji nisu pristupili „Otvorenom Balkanu“, uključujući i Prištinu, da se pridruže, napomenuvši da je taj poziv stalno otvoren i da će građani zemalja regiona imati neverovatno velike koristi od ove inicijative.

Brnabić je naglasila da Srbija pruža punu podršku Severnoj Makedoniji i Albaniji za dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom jer su to više nego zaslužile.

Mi u razgovorima sa partnerima iz EU uvek ističemo da je u interesu prosperiteta regiona da ove države što pre dobiju datum za početak pregovora, ali, takođe, izuzetno je važno da EU radi sa Bosnom i Hercegovinom na tome da ni oni ne budu zapostavljeni, rekla je ona.

Premijerka je, govoreći o stanju na Kosovu i Metohiji, predočila da se Srbi u pokrajini svakodnevno suočavaju sa bezbednosnim rizicima, a da je od početka ove godine zabeleženo 115 etnički motivisanih napada i devet upada specijalnih policijskih jedinica na sever Kosmeta.

Predsednica Vlade je istakla da je posebno poražavajuća činjenica da su Visoki Dečani svrstani među sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope.

Ona je naglasila da u Prištini nije videla spremnost za dijalog, o čemu govori sve veći broj napada na Srbe i to što Priština neće da ispuni Briselski sporazum.

Nerazumno je očekivati da idemo u pregovore oko nekog drugog sporazuma, a da Priština nije ispunila Briselski, nakon toliko godina od potpisavanja, ocenila je predsednica Vlade.

Premijerka je navela da Srbija ima nerešena pitanja iz prošlosti, ali da je usmerena na budućnost i na održavanje mira.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/590305/srbija-odgovoran-i-pouzdan-partner-nato.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)