POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

Brnabić svečano dočekala premijera Crne Gore

Beograd, 3. novembar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić upriličila je danas svečani doček za premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji boravi u poseti našoj zemlji.

Brnabić je dočekala Krivokapića ispred Palate Srbija, uz počasnu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dveju zemalja.

Oni će razgovarati najpre u četiri oka, a zatim će uslediti plenarni sastanak delegacija vlada Srbije i Crne Gore.

Nakon toga predviđeno je obraćanje medijima predsednice Vlade Srbije i predsednika Vlade Crne Gore.

Krivokapić boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, a juče ga je na Aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/587437/brnabic-svecano-docekala-premijera-crne-gore.php

 

* * *

 

 

Srbija želi najbliže odnose sa Crnom Gorom

Beograd, 3. novembar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, da Srbiju i Crnu Goru vezuju mnoge stvari i da bi dve zemlje, po prirodi stvari, trebalo da imaju najbliže odnose.

Brnabić je izrazila nadu da je ova, prva poseta crnogorskog premijera, samo početak nove faze odnosa sa Vladom Crne Gore i da će, osim obnove političkog dijaloga, njen rezultat biti stabilni i još sadržajniji bilateralni odnosi.

Ona je prenela da je na sastanku sa Krivokapićem bilo reči ne samo o političkim i ekonomskim temama, već i o razvoju infrastrukture, odnosima u regionu, regionalnoj stabilnosti i povezivanju dveju zemalja.

Predsednica Vlade je ukazala na to da je ekonomija, zbog životnog standarda građana Srbije i Crne Gore, jedna od najvažnijih tema, tim pre što je Srbiji Crna Gora jedan od najvažnijih ekonomskih partnera po visini razmene, investicija i turizma.

Premijerka je navela podatak da su srpske investicije u Crnu Goru iznosile približno 400 miliona evra, istakavši da bi sa sve boljim političkim odnosima mogle i da se uvećaju.

Prema njenim rečima, dve strane su postigle dogovor o tome da teže cilju da se robna razmena uveća na milijardu evra.

Prenela sam premijeru Krivokapiću da Srbija snažno podržava evropske integracije Crne Gore jer je pozitivan signal Evropske unije bilo kome na Zapadnom Balkanu pozitivan signal za čitav Balkan, naglasila je ona.

Brnabić je istakla da je sa kolegom iz Crne Gore razgovarala i o Berlinskom procesu, koji podrazumeva bolje ekonomsko i infrastrukturno povezivanje.

Prema njenim rečima, na sastanku je razgovarano i o nastavku izgradnje auto-puta od Požege do Boljara, na granici sa Crnom Gorom, o modernizaciji pruge između Beograda i Bara, kao i o proširenju i formiranju zajedničkih graničnih prelaza, kako bi se smanjile gužve, naročito u turističkoj sezoni.

Premijerka je ukazala na to da je razmatrana i mogućnost da se održi prva zajednička sednica vlada Srbije i Crne Gore, pri čemu je izrazila nadu da će uskoro biti utvrđen termin za takvu sednicu.

Ona je istakla da je Crna Gora pozvana da se priključi inicijativi "Otvoreni Balkan" u kojoj su Srbija, Albanija i Severna Makedonija, a koja bi trebalo da vodi zajedničkom tržištu i ukidanju graničnih kontrola.

Crnogorski premijer će večeras, na sastanku te inicijative, moći da vidi o čemu razgovaramo i šta su konkretni projekti, kakva je atmosfera i kako se razmišlja o tome kako da ona doprinese boljem kvalitetu života svih građana regiona, rekla je predsednica Vlade.

Brnabić je, takođe, istakla da, prilikom jučerašnjeg dočeka premijera Crne Gore, jeste prekršen „dres kod“, ali ne sa lošom namerom, naglasivši da o načinu na koji je dočekan najbolje svedoči pažnja koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio gostu.

Moja je greška, zato što je premijera trebalo da dočeka ministar Nikola Selaković, koji se zadržao duže u Atini, pa nije mogao da sleti na vreme. U poslednjem trenutku smo promenili i odredili da ministar poljoprivrede Branislav Nedimović dočeka premijera Crne Gore, jer je potpredsednik Vlade Srbije, objasnila je ona.

Predsednica Vlade Srbije je naglasila da je na sastanku ponovila da Podgorica u Srbiji ima dobrog prijatelja i pouzdanog partnera i da se raduje nastvku rada na brojnim projektima.

Krivokapić je izrazio očekivanje da će poseta biti znak dobrog i prosperitetnog puta Srbije i Crne Gore, na zadovoljstvo obeju država i njihovih građana, kao i zadovoljstvo time što je u prestonici, centru Srbije, dočekan na najvišem mogućem nivou, sa izuzetnim gostoprimstvom, kojega će se sećati celog života.

Bilo je najmanje reči o politici, a najviše o esencijalnoj osnovi za saradnju, jačanju ekonomija i dobrih veza koje uvek postoje između građana Srbije i Crne Gore, rekao je crnogorski premijer i dodao da je razgovarano i o tome da Crna Gora, kao i Srbija obazbedi kvalitetnu E-upravu.

Osvrnuvši se na važnu temu, auto-put Bar–Boljare, Krivokapić je napomenuo da je Crna Gora jedina koja je ostala slepo crevo u povezivanju sa ključnim koridorom, a bez čega nema investicija.

Niko vas neće pogledati bez dobre infrastrukture, zato nam je cilj brza izgradnja puteva i pruge, pogotovo ako želimo da otvorimo luku Bar. Bez modernizacije ne možemo da budemo konkurentni, poručio je Krivokapić.

On je ocenio da su razgovori bili okrenuti budućnosti i da treba da tražimo mesta koja nas spajaju, da obezbedimo prosperitet obema državama i regionu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/587509/srbija-zeli-najblize-odnose-sa-crnom-gorom.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za novembar 2021.

ZAŠTITA POTROŠAČA

Velike promene u označavanju hrane - šta donosi nova Evropska strategija “od polja do stola”


FINANSIJE

Rebalans budžeta usmeren na podizanje životnog standarda


MEĐUNARODNI ODNOSI

Izveštaj Evropske komisije


MEĐUNARODNI ODNOSI

Izveštaj Evropske komisije - Finansije


eUPRAVA

Reformski procesi


DRŽAVNA UPRAVA

Modernizacija i reforma javne uprave


DRŽAVNA UPRAVA

Podizanje svesti o značaju bezbednosti na radu


RADNO PRAVO

Mere zbog povrede radne obaveze i nepoštovanja radne discipline u opštem radnopravnom režimu


RADNO PRAVO

Rad van radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi - naknada štete


SAOBRAĆAJ

Rečni saobraćaj


MEĐUNARODNI ODNOSI - Energetika

Izveštak Evropske komisije - pokazao napredak u energetici i saobraćaju


ENERGETIKA

Bakar i litijum - važni za razvoj i pozicioniranje Srbije u svetu


ENERGETIKA

Počela sa radom toplana na biomasu u Priboju


SUDSKA PRAKSA

Naknada štete


SUDSKA PRAKSA

Afekciona vrednost stvari - naknada štete


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Strategija za rešavanje prekomernog zagađenja vazduha


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Intenzivan rad na smanjenju zagađenja vazduha u Srbiji


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Uklanjanje opasnog industrijskog otpada


SUDSKA PRAKSA

Viši sud u Beogradu - Krivični postupak - Dokazi


SUDSKA PRAKSA

Apelacioni sud u Beogradu - Nasledno pravo - Zaveštanje


BANKARSKI KREDITI

Nepristojna ponuda


UJEDINJENE NACIJE

Povelja UN


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)