POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

ENERGETIKA 

Izveštaj EK pokazao napredak u energetici i saobraćaju

Beograd, 20. oktobar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da napredak naše zemlje koji se vidi Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija pokazuje progres u oblasti energetike i transporta.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji K, izrazila zadovoljstvo zbog uspeha u oblasti saobraćaja, jer je to naš rad u prethodnih šest godina, kada je ostvarena saradnja između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čijem je bila čelu, i javnih preduzeća u tom sektoru.

Ona je takođe iskazala zahvalnost ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović na njenom zalaganju za otvaranje klastera četiri.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da su doneti novi zakoni, pri čemu je Zakon o obnovljivim izvorima energetike ocenjen kao najbolji u Evropi za investiranje.

Jedna od tačaka sporenja kada je energetika ranije bila u pitanju jeste razdvajanje delatnosti u javnim preduzećima. Sada imamo podeljene delatnosti i u elektroenergetskom i u gasnom sektoru. To je bilo neophodno ne samo zbog evrointegracija, već da bismo znali koliko koje preduzeće doprinosi i kako posluje, objasnila je ona.

Istovremeno, Mihajlović je ponovila da je najvažnije to da će Srbija imati dovoljno gasa i električne i toplotne energije i da se cena za građane neće menjati do kraja zimske sezone.

Prema njenim rečima, neophodna je promena u radu javnih preduzeća u sektoru proizvodnje i distribucije energije i energenata kako bi Srbija bila dugoročno energetski bezbedna.

Cene na evropskim tržištima počele su da rastu već u martu i aprilu i bilo je dovoljno vremena da naša javna preduzeća reaguju i na vreme obezbede energente po povoljnijim cenama, a ne da EPS sada uvozi 10 odsto struje po znatno višoj ceni, jer nisu dobro planirali remonte, posebno Bloka B1 u TENT-u, rekla je ona.

Jasno je, kako je podvukla, da sva javna preduzeća moraju da promene način rada, da postanu efikasnija, da bolje planiraju i da se krene u investicije, jer u elektroenergetskom sektoru nemamo nove kapacitete 30 godina.

Potpredsednica Vlade je ponovila da su nove investicije ključne za održivi razvoj ne samo energetike, već cele privrede, kao i da bez investiranja, pre svega u OIE, nema ni energetske bezbednosti.

U ovom trenutku, kada smo na putu energetske tranzicije, potrebno je da brže investiramo u nove kapacitete, da radimo na revitalizaciji postojećih, ali i da gradimo nove HE, solarne elektrane, vetroparkove, predočila je ona.

Novac, kako je istakla, nije problem jer je Srbija finansijski stabilna, ali su zato potrebni bolje planiranje remonta, efikasnija realizacija projekata i brže investiranje.

Prema njenim rečima, to je pitanje razvoja ne samo energetike, već cele privrede, pa i kompletnog društva, a država je tu da pomogne, jer EPS svakako ne može sam.

Mihajlović je, govoreći o krizi sa cenom i nabavkom gasa u Evropi, navela da je dobro što Srbija ima dva gasovoda, ali je dugoročni cilj da se obezbedi mogućnost da se gas dobija i od drugih dobavljača.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/584041/izvestaj-ek-pokazao-napredak-u-energetici-i-saobracaju.php

 

 

 

* * *

 

FINANSIJE

 

Izveštaj Evropske komisije potvrdio napredak srpske ekonomije

 

 

Beograd, 20. oktobar 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali ocenio je danas da godišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija daje jasan signal da smo uspeli da očuvamo privredu uprkos pandemiji i da smo ostvarili napredak i u drugim oblastima, kao što je poreska politika.

Mali je ocenio da je veoma važno to što je Evropska komisija prepoznala da je Srbija učinila najznačajniji pomak u okviru poglavlja koje se odnosi na oporezivanje.

Tu smo imali najviše uspeha jer smo izvršili usklađivanje Zakona o akcizama, i to, pre svega, u delu koji se odnosi na uvoz alkoholnih pića, kao i zbog dalje implementacije Programa transformacije Poreske uprave, naveo je on.

Ministar je istakao da je, kao i prethodnih godina, oblast Carinske unije na dobrom nivou pripremljenosti, a u delu Finansijskog nadzora prepoznato je da smo dobro pripremljeni i da je ostvaren dobar napredak u odnosu na prethodni izveštajni period.

Takođe, kako je dodao, novi strateški okvir za Internu finansijsku kontrolu u javnom sektoru široko je uspostavljen usvajanjem nove Strategije reforme javne uprave i Programa reforme upravljanja javnim finansijama.

Prepoznat je i određeni napredak u poglavlju koje se odnosi na finansijske i budžetske odredbe, kao i da se Program ekonomskih reformi dostavlja na vreme, te da su struktura i sadržaj dobro pripremljeni, objasnio je on.

Mali je ukazao na to da je poseban naglasak stavljen na očuvanje privredne aktivnosti u uslovima pandemije koronavirusa, dodavši da je pomenuti izveštaj veoma povoljan u domenu ekonomije, gde je prepoznato da smo napravili napredak.

Posebno je istaknuto da smo zahvaljujući izuzetnom rastu u periodu pre izbijanja krize, uspeli da znatno ublažimo posledice pandemije, rekao je on i podsetio na to da smo 2014. godine bili primorani na teške mere fiskalne konsolidacije, nakon čega smo četiri godine zaredom imali suficit u budžetu, što nam je omogućio da blagovremeno reagujemo, naveo je Mali.

Ministar je istakao da je ponosan na ekonomski uspeh Srbije jer marljiv rad i posvećenost postaju vidljivi, objasnivši da su se u Izveštaju posebno osvrnuli na činjenicu da nam je fiskalni prostor napravljen pre pandemije omogućio da obezbedimo značajnu fiskalnu podršku ublažavanjem krize u 2020. i 2021. godini, kao i da značajno povećamo kapitalna ulaganja.

On je napomenuo da se sa tom praksom nastavlja i sledeće godine, te da će raspoloživ fiskalni prostor biti opredeljen za nastavak ulaganja u kapitalne investicije i zdravstveni sistem, za povećanje plata u javnom sektoru i penzija, kao i za nastavak poreskog rasterećivanja privrede.

Pored sprovedenih mera, uvećali smo kapitalna ulaganja jer time  želimo da unapredimo životni standard građana, budući da novi auto-putevi, vodovodna, kanalizaciona mreža, fabrike za prečišćavanje vode, donose samo dobro, podvukao je Mali.

Pored toga što se na taj način zapošljava srpska građevinska industrija, benefiti su dugoročni. To znači, između ostalog, još više investitora i radnih mesta širom Srbije, naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, cilj je da se naša zemlja razvija ravnomerno i da veoma brzo, do kraja 2025. godine, prosečna plata bude oko 900 evra, a penzija oko 430 evra, što je predviđeno planom „Srbija 2025“.

Ministar je poručio da je ponosan na očuvana radna mesta, a posebno na to što je stopa nezaposlenosti 2020. godine smanjena, uprkos pandemiji, dodavši da je prepoznato da postoji napredak u delu poreskih reformi, kao i prilikom privatizacije državnih banaka.

Vidljiva je stabilnost bankarskog sektora i ocenjeno je da je rast pozajmljivanja bio značajan, usled monetarnih olakšica, moratorijuma na kredite i mera za pospešivanje likvidnosti. To je bio samo deo mera kako bismo očuvali i radna mesta i rad naše privrede, naveo je on.

Mali je podvukao da su tri paketa mera podrške vredna osam milijardi evra i da se prvi put dogodilo da Srbija ima novca, ali i da daje ne samo privredi, već i građanima.

Ministar je podsetio na to da od 1. novembra kreće isplata 30 evra svim prijavljenim punoletnim građanima, a da će dodatnih 20 evra biti uplaćeno u decembru, kao i da penzioneri u februaru ili martu sledeće godine mogu očekivati 20.000 dinara.

Prema njegovim rečima, Srbija je, uprkos svim merama podrške i teškoj situaciji koja je izazvala potrese širom sveta, uspela da sačuva makroekonomsku stabilnost.

Ministar je zaključio da su ovi dobri rezultati posledica posvećenosti unapređenju čitave oblasti javnih finansija, a da preporuka otvaranja dva klastera – 3 (konkurentnost i rast) i 4 (zelena agenda i održiva povezanost) dodatno potvrđuju da su sve odluke koje se donose ispravne, dobro pripremljene i usmerene ka kreiranju bolje budućnosti građana Srbije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/584050/izvestaj-evropske-komisije-potvrdio-napredak-srpske-ekonomije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)