POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

Prisustvo UNMIK-a važno za stabilnost na Kosmetu

Beograd, 7. oktobar 2021.

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji Zahirom Taninom, sa kojim je razmotrio aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Vučić je, naglasivši značaj komunikacije sa UNMIK-om, naveo da je Srbija uvek spremna da uloži i dodatne napore kako bi se dodatno razvili modeli razmene mišljenja sa Misijom UN na Kosovu i Metohiji.

U tom kontekstu, Tanin je izrazio zahvalnost predsedniku Srbije zbog toga što je i u otežanim uslovima tokom pandemije nalazio vremena za telefonske kontakte u vezi sa aktuelnim dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini.

Vučić je naglasio da poslednji potez Prištine i razmeštanje pripadnika ROSU na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak predstavlja novu provokativnu i jednostranu meru posle pokušaja formiranja vojske tzv. Kosova i uvođenja taksi na srpsku robu, što izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost Srba na Kosmetu.

On je posebno ukazao na to da će Srbija, kao i uvek do sada, nastaviti sa naporima usmerenim na to da očuva mir i stabilnost, ali da situacija zavisi i od prištinske strane, koja bi trebalo da se suzdržava od stalnih jednostranih poteza, koji u znatnoj meri pogoršavaju stanje na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, redovni kontakti sa predstavnicima UNMIK-a važni su za Srbiju zbog održavanja kontinuiteta razmatranja pitanja Kosoa i Metohije i redovnog informisanja o političkoj i bezbednosnoj situaciji, koja je zbog poteza Prištine podložna bespotrebnom podizanju tenzija.

Prisustvo UN, odnosno UNMIK, kao i drugih međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji, više je nego potrebno kao garancija bezbednosti srpskog naroda, naglasio je Vučić i dodao da Rezolucija 1244 SB UN jeste i treba da bude pravni okvir međunarodnog bezbednosnog prisustva na Kosmetu.

Tanin je naglasio da je mandat UNMIK-a i KFOR-a jasan, te da su obim i uloga ovih misija precizno određeni i da su i bivši i sadašnji generalni sekretari UN – Ban Ki Mun i Antonio Gutereš od početka bili čvrsto privrženi sprovođenju zadatih misija u skladu sa svim odlukama Ujedinjenih nacija.

Vučić je zamolio šefa UNMIK-a da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu na to da svojim jednostranim i provokativnim merama povećava napetost i ugrožava mir i stabilnost u regionu.

On je, izrazivši zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata, ponovio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao i da nije prekršila nijednu odredbu Briselskog sporazuma, Rezolucije 1244 ili Vojno-tehničkog sporazuma, kao ni CEFTA sporazuma.

Sagovornici su se saglasili da je prisustvo Misije UN veoma važno za održavanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kako kroz doslednu primenu Rezolucije 1244 SB UN, tako i kroz angažovanje da se realizuju dogovori postignuti u okviru briselskog dijaloga.

Šef UNMIK je ukazao na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i na značaj svih nastojanja u pravcu konstruktivne regionalne saradnje, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/580435/prisustvo-unmik-a-vazno-za-stabilnost-na-kosmetu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)