POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

SAOBRAĆAJ 

Potpisan ugovor o izgradnji prve faze „Auto-puta mira“

Donje Međurovo, 30. septembar 2021.

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prisustvovali su danas obeležavanju početka radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš–Brestovac, kao i potpisivanju Ugovora između JP „Koridori Srbije“ i konzorcijuma „Strabag AG“ i „Strabag d.o.o. Beograd“ o izgradnji prve faze „Auto-puta mira“, na deonici Merošina–Merošina 1.

Ugovor su potpisali direktor „Koridora Srbije” Aleksandar Antić i direktor ogranka za građevinske poslove firme „Strabag“ Dragan Ršumov.

Vučić je tom prilikom istakao da se u Donjem Međurovu gradi pruga od 23 kilometra, koju će 75 odsto da finansira Evropska unija, navodeći da je to za nas ogroman novac, veliki podstrek i poštovanje.

Dugujem ogromnu zahvalnost Ursuli fon der Lajen zato što je došla u Niš, koji postaje središte svih balkanskih koridora, preneo je on i dodao da je Srbija u potpunosti posvećena implementaciji do sada potpisanih sporazuma, čiji je pokrovitelj EU. 

Prema njegovim rečima, daćemo sve od sebe ne samo da očuvamo mir, nego da postignemo još sporazuma koji će značiti sigurnost svih na Balkanu i bolji život i ekonomiju za sve nas.

Znamo šta je naš posao. Koliko možemo, imajući u vidu teškoće zbog odnosa sa Prištinom, mi ćemo da činimo sve da napredujemo na evropskom putu, podvukao je predsednik i iskazao zahvalnost predsednici Evropske komisije na lepim rečima i želji da Srbiju vidi u EU. 

Ursula fon der Lajen je naglasila da je Srbija već prevalila dug put ka članstvu u EU, zabeležila neverovatan napredak i zalaganje poslednjih godina i unapredila uslove u različitim sektorima, poručivši da snažno podržava evropske integracije Srbije. 

Potpisivanje pomenutog ugovora, kako je ukazala, simbol je naše sjajne saradnje i projekata povezivanja kroz koje zajednički gradimo našu evropsku budućnost, zato što je bolja budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

Koridor povezuje Srbiju sa Austrijom i Grčkom i zaista je pokretač privrede, za investicije i ekonomski plan koji već funkcioniše u vašoj zemlji, zaključila je predsednica Evropske komisije.

Deonica Merošina–Merošina 1 deo je budućeg „Auto-puta mira“ Niš–Pločnik–Merdare. Dužina deonice planirane za izgradnju u prvoj fazi iznosi 32,6 kilometara na potezu od Merošine kod Niša do Beloljina kod Pločnika.

Deonica je izuzetno kompleksna jer obuhvata šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijaduktova. Vrednost deonice radova od Niša do Pločnika, u dužini od 33 kilometra, iznosi 255 miliona evra.

Datum početka radova je 1. novembar ove godine za prvu poddeonicu dužine 5,5 kilometara, za koju je danas potpisan ugovor, a izgradnja ostalih ide sukcesivno.

Predsednik Srbije i predsednica Evropske komisije su u Donjem Međurovu simbolično, pritiskom na taster, označili početak radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš–Brestovac na međunarodnom železničkom Koridoru 10.

Planirani rok za završetak radova je jun 2023. godine.

Obeležavanju početka radova ove deonice, koja je deo buduće brze pruge Beograd–Niš–Preševo, prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor „Koridora Srbije” Aleksandar Antić.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/578788/potpisan-ugovor-o-izgradnji-prve-faze-auto-puta-mira.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)