POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

VLADA 

Američke kompanije zainteresovane za ulaganja u IT sektor u Srbiji

Beograd/Njujork, 20. jul 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su rezultat prvog dana razgovora sa predstavnicima američkih kompanija u Njujorku najave tri ili četiri nove investicije u Srbiju.

Brnabić, koja boravi u dvodnevnoj poseti SAD, rekla je, nakon sastanka sa više od 50 članova njujorškog ogranka organizacije „Young Presidents Organizations“, da je izuzetno zadovoljna razgovorima u Njujorku, budući da su najavljene investicije ili investicioni fondovi za naša preduzeća, pamet i mlade talente.

Ona je navela da ta globalna elitna organizacija okuplja predsednike, vlasnike i članove top menadžmenta izuzetno uspešnih kompanija, mlađih od 45 godina, napomenuvši da je sagovornike upoznala sa rezultatima koje je Srbija postigla i sa svim što čini.

Premijerka je istakla da je naišla na veoma dobar prijem i da su učesnici sastanka najavili da će doći u Srbiju i da će investicije koje su planirali u druge delove sveta, poput Indije, preusmeriti na našu zemlju.

Brnabić je ukazala na to da su oni zainteresovani za ulaganja u IT sektor, startap kompanije, biotehnologiju i biomedicinu, objasnivši da te investicije nisu klasične, već investicioni fondovi.

Biće to novac za naše talentovane i pametne ljude koji imaju kompanije. To će biti živ novac, važan za to da nastavimo rast i razvoj i to je najbolje i najviše što možemo da dobijemo i poželimo, rekla je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, po povratku u Srbiju ostaje dosta posla da se sve potvrdi i da u zemlju unesemo nova sredstva koja su nova šansa za mlade.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što su čelnici blokčejn kompanije „Gilded“, sa kojima je prethodno razgovarala, iskazali interesovanje za Srbiju i poziciju koju ima u oblasti blokčejna – najnovije tehnologije koja obezbeđuje visok nivo zaštite podataka i garantuje transakcije bez mogućnosti zloupotrebe.

U godinama koje dolaze, „Gilded“ će biti jedna od najvećih i najnaprednijih kompanija. Ako ih dovedemo u Srbiju uspećemo da se pozicioniramo na svetskom tržištu u finansijskim tehnologijama, trgovini zlatom i digitalnoj sferi, naglasila je premijerka.

Prema njenim rečima, predstavnici kompanije „Gilded“ bili su impresionirani onim šta je Srbija uradila u oblasti e-uprave, ali i pozicijom na polju blokčejna.

Predsednica Vlade je navela da su oni izrazili interesovanje za naše kapacitete za čuvanje podataka i Data centar u Kragujevcu.

Ako završimo sve danas započeto, oni će doći u Srbiji ili će u našoj zemlji čuvati svoje podatke, rekla je Brnabić, naglasivši da bi to imalo ogroman značaj za našu zemlju.

To je zaista sledeći nivo o kome ne sanjamo samo mi, već bilo koja zemlja u Evropi. Presrećna sam što smo napravili veliki korak, rekla je ona i izrazila zahvalnost našoj dijaspori i organizaciji „Serbian Entrepreneurs“, koja je pomogla organizaciju sastanaka.

Osnivač kompanije „Gilded“ Ašraf Rizvi izrazio je zadovoljstvo sastankom, naglasivši da ta kompanija aktivno traži talente u blokčejnu i tehnološkim oblastima koji mogu da pomognu u razvoju rešenja za digitalizaciju trgovine zlatom, koja mogu pružiti finansijsku nezavisnost pojedincima, kompanijama i vladama.

Rizvi je naveo da sa Brnabić deli zajedničku strast za digitalizacijom i četvrtom industrijskom revolucijom i naglasio da premijerka ima jasnu viziju za izgradnju digitalne budućnosti Srbije.

Predsednik njujorškog ogranka  „Young Presidents Organizations“ Beri Meric naglasio je da su svi učesnici sastanka bili zainteresovani da učestvuju u uspešnoj priči koju Srbija kreira.

Predsednica Vlade danas nastavlja razgovore sa predstavnicima američkih kompanija, a jedan od najvažnijih biće sa čelnicima „Goldman Sachs“, najveće investicione banke ne samo u SAD, već i u svetu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/563007/americke-kompanije-zainteresovane-za-ulaganja-u-it-sektor-u-srbiji.php

 

 

* * *

 

Srbija ostvarila veliki uspeh u oblasti digitalizacije

 

 

Beograd/Njujork, 20. jul 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je na skupu posvećenom digitalizaciji i IT sektoru, koji je održan u Njujorku, da je, otkako je postala premijerka, najponosnija na uspeh Srbije u oblasti digitalizacije.

Brnabić, koja boravi u dvodnevnoj poseti SAD, rekla je da je, kada je u avgustu 2016. godine izabrana za ministarku državne uprave i lokalne samouprave, želela da učini sve da promeni javnu administraciju i ono što joj je kao građaninu smetalo.

Ona je navela da je, kada je stupila na dužnost premijera, znala šta su joj prioriteti i da najpre treba da se digitalizacija podigne na viši nivo, da počne reforma obrazovanja i da se radi na jačanju ekonomije.  

Verovala sam u zemlju koja veruje u narod, jer je srpski narod kreativan. Od 1. juna 2017. godine počeli smo da radimo kao e-Vlada, odnosno da razmenu podataka vršimo elektronskim putem, navela je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, naši građani nisu više morali da idu, recimo, u Poresku upravu, a od tada je javna administracija razmenila 50 miliona dokumenata, što znači da građani nisu morali da idu od kancelarije do kancelarije po 50 miliona papira.

Brnabić je istakla da je ponosna i na ono što je urađeno na polju obrazovanja otkako je na čelu Vlade, preciziravši da je u septembru 2017. godine uvedeno programiranje kao obavezan predmet u osnovnim školama.

Niko nije verovao da to možemo da uradimo, ali smo sarađivali sa privatnim sektorom i nekim društvenim organizacijama i uspeli smo u tome. Trenutno smo mnogo ispred brojnih zemalja u Evropi i svetu, rekla je premijerka.

Predsednica Vlade je ukazala na to da je ipak najponosnija bila kada je postavljen kamen temeljac za naučno-tehnološki park u južnoj Srbiji, napomenuvši da do sada naša zemlja ima četiri naučno-tehnološka parka.

Ona je istakla da je Srbija od tada postala jedna od najuspešnijih zemalja u svetu na tehnološkom polju, pri čemu je po nekim parametrima među deset država u svetu, a u nekim među pet, ocenivši da je to dokaz da se zemlja može brzo menjati.

Premijerka je, odgovarajući na pitanje o vakcinaciji, naglasila da naša država nikad to nije gledala kao geopolitičko pitanje, već kao zdravstveno.

Prema njenim rečima, Srbija je razgovarala sa proizvođačima i sa Istoka i Zapada i bila je među prvim evropskim zemljama koje su potpisale ugovore i sa kompanijom „Fajzer/Biontek“ i sa „Sinofarmom“.

Nažalost, mnoge zemlje su gledale na ovo pitanje kao geopolitičko. Nama to nije bilo bitno, dokle god su vakcine bezbedne, naglasila je predsednica Vlade i dodala da tu nije bio kraj uspehu Srbije, jer je potrebna i dobra organizacija.

Brnabić je objasnila da je organizacija druga važna stvar u vakcinaciji, jer je to logistički veoma težak proces, dodavši da je, uz pomoć digitalizacije, ostvaren uspeh i da se isplatilo sve što smo radili prethodnih godina.

Ona je navela da je Srbija brzo uspostavila sistem preko kojeg građani mogu da iskažu interesovanje za vakcinaciju protiv koronavirusa i da izaberu koju vakcinu žele da prime, kao i da budu obavešteni porukom kada da se jave na vakcinaciju.

Sada mogu da se ulogujem na telefon, da vidim koliko je ljudi primilo vakcinu, koliko se još prijavilo, tako da se vide efekti digitalizacije. Sve smo napravili vrlo efikasnim i lakim za naše građane, objasnila je premijerka.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje šta ostalim zemljama sveta može da poruči kako da brže napreduju, rekla da je važno da se što više ulaže u digitalizaciju i edukaciju.

Morate da naučite decu kako da razmišljaju, a ne šta da misle. Neće sva deca postati IT stručnjaci, ali ono što mogu da nauče jeste algoritamski način razmišljanja i kako da donose odluke, poručila je ona.

Premijerka je kao važnu stvar za napredak navela ulaganje u brz internet i obezbeđivanje infrastrukture za startap kompanije jer sve više i više ekonomija će biti zasnovano na startapovima i inovacijama, naglasivši da treba pomoći ljudima da pokrenu firme i sprovedu svoje ideje.

Ona je, govoreći o društvenim mrežama, ukazala na to da su lažne vesti postale najveći izazov ovih mreža i ostaće još neko vreme.

To je najveći izazov sa kojim se, kao premijer, susrećem, posebno tokom pandemije koronavirusa, rekla je ona i dodala da su društvene mreže i velika prilika za političare da komuniciraju sa građanima.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/563055/srbija-ostvarila-veliki-uspeh-u-oblasti-digitalizacije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za februar 2024.

SRETENJSKI USTAV

Ustav Knjažestva Srbije (1835) 


ZAŠTITA PRAVA

Odluka Ustavnog suda po ustavnoj žalbi, kao delotvorni pravni lek – stav Evropskog suda za ljudska prava


IZBORI

Rezultati izbora za narodne poslanike


SUDSKA PRAKSA – USTAVNI SUD

 Rehabilitacija i „Ratni profiter“


RADNO

Da li je pravno moguć raskid sporazumnog prestanka radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


PROSVETA

Unapređene procedure postupanja u kriznim situacijama u obrazovnim institucijama


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Centralna kadrovska evidencija


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNI SUD

Državni službenici – Radnopravni odnosi


FINANSIJE

Finansijski izveštaj za 2023 – Dostupna aplikacija


MIŠLJENJE MINISTARSTVA

Finansijski sistem – Računovodstvo – Knjiženje dokumenata u računovodstvenoj evidenciji


FINANSIJE

PDV – Rok za podnošenje PPPDV


MIŠLJENJA MINISTARSTVA

PDV


PRIVREDNO

Evidencija obveznika


PRIVREDNO

Prinudna likvidacija


PRIVREDNO

Osnivanje privrednih društava - EXPO BELGRADE 2027


ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE

Registracija pripejd korisnika


IZMENE ZAKONA

Stranci i zapošljavanje stranaca – 1. februar 2024. – Početak primene nekih odredbi


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)