POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

Promovisanje Srbije kao destinacije za investiranje

Beograd/Njujork, 19. jul 2021.

 

Beograd/Njujork, 19. jul 2021. godine – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je nadu da će, nakon sastanaka koje će imati tokom dvodnevne posete SAD, uslediti novi krug investiranja iz te zemlje u Srbiju.

Brnabić je, po dolasku u Njujork, najavila da će u naredna dva dana imati brojne sastanke sa predstavnicima američkih startap kompanija i zajednicom koja investira u te kompanije, finansira istraživanje i razvoj u različitim oblastima, ali i generalno većim kompanijama iz IT sektora.

Ona je istakla da je sve veća zainteresovanost američkih kompanija za Srbiju, i to ne samo zato što naša zemlja u poslednjih godinu i po dana počinje da se pojavljuje u vrhu svih svetskih izveštaja o IT industriji, inovacijama, istraživanju i razvoju, kao i o digitalizaciji uopšteno, već i zato što imaju dobra iskustva u Srbiji.

Premijerka je kao primer navela jednu od najvećih američkih kompanija „NCR“, koja završava veliki kampus u Srbiji, pri čemu će naša zemlja biti centar te kompanije u Evropi za istraživanje.  

Prema njenim rečima, to su i „Majkrosoft“, koji ima jedan od najuspešnijih istraživačkih i naučnih centara u Srbiji, kao i kompanije koje su u poslednjih godinu dana kupile naše velike i poznate kompanije, kao što su „Epik entertejnment“ i „Tu tajms“.

Neki naši dalji pravci razvoja jesu i to što smo među prvima u Evropi doneli zakonsku regulativu oko kriptovaluta, među deset najboljih na svetu smo po blokčejn tehnologiji i gejming industriji i ulažemo sve više novca u biomedicinu. Sve su to neki pravci razvoja koje smo mi ovde preliminarno potvrdili, kao i da se Srbija kreće u dobrom smeru, naglasila je ona.

Brnabić je ukazala na to da je Srbija od 2016. godine dobro strateški investirala, pre svega u obrazovni sektor, uvođenjem programiranja i informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole i proširivanjem kapaciteta na tehničkim fakultetima.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je naša zemlja uvela predmet digitalni svet od prvog razreda osnovne škole, povećala broj specijalizovanih IT odeljenja, ulagala u naučno-tehnološke parkove i osnovala čak tri nova istraživačka instituta.

Ona je istakla da je to dovelo do toga da Srbija bude u vrhu po nekim najkredibilnijim svetskim izveštajima, kao što je Startap džinom ili Svetski ekonomski forum, napomenuvši da smo pre nekoliko nedelja na Uneskovoj listi zemalja koje se ističu ulaganjem u istraživanje i razvoj prvi put bili u vodećih 15 u svetu.

Srbiju sada prepoznaju kao destinaciju gde vredi doći i pre svega se raspitati šta se tu dešava, šta su inovacije, šta je uradila da se tako izdvoji u odnosu na sve druge i u regionu i Evropi i da se onda zainteresuju za investiranje, i to ne samo u otvaranje svojih kompanija, već i u naše startap kompanije i fondove, za šta već postoji zakonska regulativa, istakla je premijerka.

Cilj posete jeste da se Srbija promoviše kao konkurentna destinacija za investiranje u istraživačko-razvojne i poslovne centre visokotehnoloških kompanija.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/562764/promovisanje-srbije-kao-destinacije-za-investiranje.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)