POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

Srbija jača regionalnu povezanost i puteve ka EU

Beograd/Brdo kod Kranja, 5. jul 2021.

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas na Brdu kod Kranja da je naša zemlja opredeljena za to da jača trasportne i saobraćajne kapacitete ka zemljama Evropske unije i regionalnu povezanost.

Momirović, je nakon sastanaka sa resornim kolegama, ministrima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije, na marginama 4. ministarskog saveta Transportne zajednice, istakao da je nivo ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu do sada nezabeležen i da je naš cilj moderniji, integrisani saobraćaj, oslonac celog regiona i nezaobilazan u evropskim okvirima.

Prema njegovim rečima, nemamo više vremena za gubljenje, moramo da se dodatno integrišemo sa regionom, da prevaziđemo sva otvorena pitanja koja se tiču administrativnih procedura kako bismo maksimalno ubrzali naše ekonomije i promet ljudi i robe između zemalja regiona.

Kada je osnovana Transportna zajednica 2017. godine, svet je izgledao mnogo drugačije i korona nam je potpuno promenila koncepciju i pojačala zahtev za brzinu rešavanja svih otvorenih pitanja, poručio je ministar.

On je održao sastanke sa ministrom komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojinom Mitrovićem, ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem i makedonskim ministrom transporta i veze Blagojem Bočvarskim.

Potpuno smo opredeljeni za unapređenju saradnje čitavog regiona. Projekti koje smo pokrenuli poput izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo, aerodroma Trebinje, rekonstrukcije putnih međudržavnih mostova doprineće boljoj vezi građana Srbije i Bosne i Hercegovine, preneo je Momirović.

Prema njegovim rečima, sa hrvatskim ministrom je dogovoreno potpisivanje sporazuma krajem septembra ove godine o održavanju tri drumska mosta na zajedničkoj državnoj granici, a reč je o još jednom koraku prema jačoj saobraćajnoj, ali i ekonomskoj povezanosti dveju država.

Sa Makedoncima smo razgovarali o rekonstrukciji pruge ka Skoplju i iskoristio sam priliku da im iskažem zahvalnost na tome što su ukinuli putarine za građane Srbije, naveo je Momirović.

Nakon bilateralnih susreta, ministar će tokom današnjeg dana učestvovati na sastanku Ministarskog saveta Transportne zajednice u organizaciji Stalnog sekretarijata Transportne zajednice.

Na sastanku će biti više reči o napretku u proširenja zelenih traka do granica između EU i Zapadnog Balkana, kao i implementaciji akcionih planova i Strategije održive i pametne mobilnosti sa perspektivom Zapadnog Balkana.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/559638/srbija-jaca-regionalnu-povezanost-i-puteve-ka-eu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)