POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA 

Razvojem infrastrukture do boljeg povezivanja Beograda i Podgorice

Beograd, 13. april 2021.

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da se Srbija nalazi u velikom investicionom ciklusu, koji, između ostalog, podrazumeva povezivanje sa regionom, a jedan od ključnih projekata je auto-put koji spaja Beograd i Podgoricu.

Momirović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom za kapitalne investicije Crne Gore Mladenom Bojanićem objasnio da je reč o auto-putu "Miloš Veliki", koji Srbija uveliko gradi.

On je podsetio na to da je deonica od Beograda do Čačka završena, da su u toku radovi od Čačka do Požege, dok se uskoro očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju dela puta od Požege, preko Arilja, Ivanjice, Duge Poljane do Boljara.

Prema njegovim rečima, to je deonica duga 107 kilometara i za nas je strateški važna zbog povezivanja i približivanja Beograda i Podgorice, odnosno Beograda i Bara.

Ministar je ukazao na to da regionalno povezivanje podiže ekonomske perspektive svih zemalja, navodeći da se upravo osnova regionalne politike odnosi na slobodan protok robe i ljudi, zbog čega je Srbija i pokrenula inicijativu "Mini Šengen".

Prema njegovoj oceni, nikada ranije nisu bile tako povoljne okolnosti za razvijanje infrastrukture u našim državama, za realizaciju onoga što mi nazivamo "Plan Srbija 2025", a to je da prosečna plata poraste na 900 evra i da bude omogućen slobodan protok robe i ljudi.

Momirović je podvukao da Srbija ne želi nikakve barijere u prometu robe i građana, uz potpuno uvažavanje političke realnosti na terenu i perspektive Crne Gore kao nezavisne države.

Bojanić je informisao Momirovića o trenutnim aktivnostima i planovima na projektu izgradnje auto-puta E-763 sa crnogorske strane do granice Boljare.

On je naglasio da je pomenuti auto-put od izuzetne važnosti za obe države, jer ne samo da predstavlja vezu između Srbije i Crne Gore, već će u širem kontekstu povezati Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju.

Ministar je preneo da crnogorska strana ima za cilj da se što pre nastave planirane aktivnosti na izgradnji pomenutog auto-puta, navodeći da je danas dogovoreno da se već u maju potpiše sporazum o formiranju zajedničkih timova koji će raditi na definisanju tačaka budućeg auto-puta kod granice Boljare.

Po pitanju železničke infrastrukture, imaćemo zajedničke radove i projekte, a u narednih par meseci u Bijelom Polju će biti zajednički granični prelaz, što znači da se ukidaju duple granice i smanjuju sve carinske administrativne procedure, precizirao je Bojanić.

On je poručio da će Crna Gora, povodom slučaja nacionalne avio-kompanije "Montenegro erlajns", uprkos prethodnim problemima, rešiti sve finansijske obaveze i preuzeti ih na sebe.

Prema njegovim rečima, uskoro počinju letovi nove nacionalne avio-kompanije Crne Gore, a letovi između naše dve zemlje očekuju se u junu.

Nova avio-kompanija Crne Gore radi na tome da što pre uspostavi vazdušni saobraćaj Podgorica–Beograd i Tivat–Beograd, jer su se te dve destinacije pokazale kao ekonomski najisplativije i najkorisnije po pitanju ekonomske saradnje, ali i za turističku privredu Crne Gore, objasnio je on.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/536064/razvojem-infrastrukture-do-boljeg-povezivanja-beograda-i-podgorice.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)